Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
22.02.2008, 18:50 29

Ion Agarbiceanu - Frumoasa cea din piatra. Casa Cartii de Stiinta
Cine ar fi crezut ca la 125 de ani de la nasterea scriitorului mai poate fi publicat un volum de povestiri inedite?! Criticul si istoricul literar clujean Mircea Popa ne-a demonstrat ca acest lucru este posibil. El a cercetat periodicele transilvanene din perioada interbelica si a selectat sapte povestiri, care nu au mai vazut pana acum lumina tiparului in varianta editoriala. In cuvantul inainte, ingrijitorul editiei isi exprima convingerea ca scrisul acestui "sfant parinte al literaturii noastre", cum l-a numit Blaga, poate capta din nou atentia publicului cititor. Volumul a aparut sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

Stelian Turlea - Greuceanu. Roman (cu un) politist. Editura Paralela 45
Autorul adapteaza unul dintre cele mai frumoase basme culese de Petre Ispirescu, singurul basm orasenesc. Intr-un oras din Romania, in care domneste teroarea lumii interlope, un candidat la primarie promite sa faca ordine, dar, dupa ce castiga alegerile, constata ca ii e peste putinta sa reuseasca fara ajutorul unui politist, pe nume Greuceanu. Personajele din cunoscutul basm sunt transpuse in lumea de azi: zmeii sunt o familie de gangsteri, incercarile prin care trece Greuceanu sunt afaceri celebre din lumea romaneasca a ultimelor doua decenii, tatal zmeilor este infrant intr-o lupta K1.

Joan Anderson - Un an la malul marii. Gandurile unei femei care mai are ceva de spus. Editura Curtea Veche
Joan Anderson decopera ca procesul propriei deveniri nu s-a oprit nici la 50 de ani. Sotul sau este promovat si transferat. Pentru un an, Joan Anderson se rupe de cuibul conjugal si invata sa traiasca pe cont propriu. Nu descopera numai munca fizica sustinuta, castigurile banesti cu sudoarea fruntii, ci invata sa-si depaseasca propriile inhibari fizice, sa se bucure de trupul ei, de timp, sa traiasca singura si sa iubeasca din plin. Traducere din limba engleza de Antoaneta Olteanu.

Yotam Reuveny - Intoarcerea. Institutul Cultural Roman
Yotam Reuveny s-a nascut la Iasi in 1949, a emigrat in Israel in 1964, s-a impus in literatura israeliana (este autor a 12 volume de poezie, proza scurta si romane) si a revenit in Romania in calitate de trimis special al postului de radio al armatei israeliene, la alegerile de la 20 mai 1990. Experienta revederii pamantului natal si-a gasit expresia literara in prima carte scrisa de Reuveny in limba romana, romanul de fata. Este povestea acelora ce timp de decenii au fost despartiti de tara natala care, pentru ei, devenise "o gaura neagra in universul astrilor, cea mai neagra si cea mai adanca gaura stelara".

Mircea Horia Simionescu - Nesfirsitele primejdii. Editura Cartea Romaneasca. Editia a doua.
"Parodie a prozelor fantastice si de aventuri cu deznodaminte imprevizibile - scrie Eugen Negrici in Literatura romana sub comunism. Proza - este amplul roman Nesfarsitele primejdii (1978), alcatuit, ca intr-un exercitiu suprarealist, din fragmente narative incongruente, secvente de vis, inchipuiri iesite din cronologie si logica si care vor sa reconstituie o biografie, fara, se intelege, sa reuseasca altceva decat sa inculce cititorului senzatia participarii la un regal al fanteziei si subtilitatii scriitoricesti."

Florin Oncescu - Ilustrate din America. Editura Limes
Un volum de proza "cosmopolita", speculand distantele geografice si culturale, alternand perspectivele narative si unghiurile de autolegitimare a diferitelor personaje. Un comentariu critic al lui Dan C. Mihailescu la un volum anterior al autorului este relevant si pentru acesta: "Lent, cu inteleapta cuprindere, ca niste pagini de catifea, volumul depliaza destine, psihologii si fizionomii mai mult incitante decat pitoresti, interesante psihosocial si nu literar, totul fara pic de ranchiuna, fara sarje grotesti, fara nimic satiric sau resentimentar, fara complexe compensate, chiar si cand, ca personaj agresat, autorul ar fi avut motive s-o faca".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO