Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
15.02.2008, 16:08 76

Rilke - Ingerul pazitor. Editura Humanitas
Antologie si traducere de Ioana Parvulescu. "Ca toti marii poeti, Rilke nu se lasa usor prins in plasa traducerii. Multe din poemele lui mi s-au parut, la prima abordare, intraductibile in limba romana. Vocabularul e simplu, atat de simplu incat aproape ca nu permite sinonime, in timp ce cuvintele-baza nu permit rima. S-ar zice ca ori sacrifici rigoarea sensului, ori a prozodiei, iar traducatorii au recurs uneori la una sau alta din cele doua solutii. Si cand le ai pe amandoua mai e nevoie de ceva: atmosfera poetica din originalul german. M-am straduit sa le refac pe toate trei si in multe cazuri mi-au trebuit, fara exagerare, zeci de variante pana am ajuns la o forma acceptabila."

Radu F. Constantinescu - Filosofia sexului. Editura Curtea Veche
Cartea de debut a unui jurnalist care este si producator radio. O carte pentru intelectualii care stiu sa si injure. Un eseu deghizat in poveste. Cititorul urca "din mers" in viata unui DJ si cunoaste viata de noapte asa cum se vede ea din spatele platanelor. Dar scopul cartii nu e prezentarea unei vieti agitate. In epicentrul acestei nebunii continue e plasata femeia, ca masura a tuturor lucrurilor. Toate personajele feminine ale cartii se numesc Maria. Pentru valoarea simbolica: Maria-Magdalena, curva emblematica, si Maria-Fecioara. Toate femeile, sustine autorul, au putin din amandoua.

Valentina Malteva - KGB in smoking. Editura Historia
Un roman de spionaj, de dragoste, politic si de aventuri dupa care postul de televiziune RNTV din Moscova a turnat un serial. Pentru a consolida influenta URSS in America Latina, KGB pregateste schimbarea regimului din Columbia. Sunt recrutati prin santaj si crima un senator columbian, care ar urma sa fie propulsat in fruntea noului stat "democrat", un bancher din Elvetia si o tanara ziarista din Moscova. Intre aceasta si un tanar cu functie medie in ierarhia CIA se va infiripa o poveste de dragoste. Traducere din limba rusa, prefata si note de Mihai Maxim.

Ion Vlad - Orizonturile lecturii. Casa Cartii de Stiinta
Culegere de eseuri, studii si analize consacrate unor opere fundamentale ale literaturii romane si universale, de la Maiorescu, Pavel Dan, Petre Pandrea si Ileana Malancioiu la Cehov, Malaparte, Marquez. Un capitol special este dedicat unei analize inedite a poeticii romanului politist, textele avute in vedere fiind semnate de Balzac, Dickens, Dostoievski, Edgar A. Poe, Conan Doyle si Maurice Leblanc. Volumul reia si confirma principiul esential al comentariilor literare publicate pana acum de universitarul clujean: respectul pentru lectura, inteleasa ca un domeniu distinct al teoriei literare, care isi revendica o identitate si un statut prezidate de critica literara, de pragmatica si de antropologia literaturii.

Francoise Sagan - Dulcea plictiseala. Pro Editura si Tipografie
Este al doilea roman scris de Francoise Sagan, la fel de provocator si de indraznet pentru vremea lui pe cat fusese succesul mondial Bonjour, tristesse. Dominique se indragosteste de un barbat casatorit, Luc, unchiul iubitului ei. Ea descopera astfel simplitatea unei aventuri extraconjugale, nepasarea, satisfactia, dar si singuratatea si adulterul. Sagan nu ezita sa zugraveasca naivitatea si vulnerabilitatea acestei relatii, punand in lumina cu cinism trama, fara sensibilitate excesiva. Descrierea sentimentelor fiecarui personaj este o reusita. Traducere din limba franceza de Nicolae Constantinescu.

Ioan Hada - La umbra zeilor in floare. Editura Fundatiei Zestrea
Poetul maramuresean si-a ales drept spirite tutelare, asa cum o marturisesc imaginile de pe coperta, pe Eminescu, Blaga, Ion Barbu, Nichita Stanescu si Marin Sorescu, o Cincime care palpita, discret, si in paginile cartii. Un risipitor zgarcit, ai spune citind poeziile din aceasta carte, pe cat de scurte, pe atat de dense: "Toamna/ Pe carari/ Vagabondul/ Frunza rebegita/ De frig/ Si ploi/ Pe care o poarta/ Vantul". Majoritatea textelor marturisesc o nemasurata dragoste pentru Poezie, ceea ce, intr-o vreme a scepticilor si ironicilor, nu-i putin lucru: "Poemul de iubire/ Pastreaza intacta/ Frumusetea chipului tau/ Precum o piramida/ Stralucirea/ Faraonului sau".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO