Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
08.02.2008, 21:11 24

Eric-Emmanuel Schmitt - Viata mea cu Mozart
Editura Humanitas
Un adolescent chinuit de intrebari existentiale asista din intamplare la o repetitie a Nuntii lui Figaro. Vocea contesei indragostite ii salveaza viata. Mozart devine astfel cheia ce deschide usile spre pasiune, dragoste, libertate si bucurie. Mozart ii dezvaluie prin muzica poezia lucrurilor. Cum sa nu se recunoasca naratorul, la optsprezece ani, in nelinistile de indragostit ale lui Cherubino? Iar scrisorile naratorului adresate marelui compozitor reprezinta o mereu reinnoita declaratie de dragoste. Traducere din limba franceza de Lidia Bodea. Volumul este insotit de un CD cu muzica de Mozart care face si mai convingator mesajul cartii.

Bogdan Suceava - Miruna, o poveste
Editura Curtea Veche
"Din cand in cand, in literatura romana apare cate o carte foarte frumoasa, care te ia prin surprindere. Exact o astfel de bijuterie literara este Miruna, o poveste de-a scriitorului Bogdan Suceava, care ne-a obisnuit deja cu perlele sale beletristice stralucitoare, Venea din timpul diez, de exemplu, romanul Inaintea Mirunei, fiind un text cu care generatia inca tanara se va putea mandri si la batranete. Miruna, o poveste este o carte pe care o citesti cuprins de un farmec ciudat si unic, ca si cum ai fi vrajit de cele sapte iele care-i apar strabunicului naratorului in visul din tinerete de pe muntele stapanit de animalele salbatice." (Mihail Vakulovski)

Edgar Reichmann - Rasel
Editura Ideea Europeana
Este considerat cel mai bun roman al autorului, scriitor de limba franceza, originar din Romania. Este povestea unei familii evreiesti, cu o ramura in Romania si o alta in Franta. Ambele ramuri trec prin cel de-al doilea razboi mondial si prin rasturnarile de dupa razboi, fiecare in felul ei. Eroii principali, el din Franta, ea din Romania, se intalnesc la final intr-o tara africana pe care fiecare incearca sa o ajute in alt fel. Romanul e povestea unei legaturi de dragoste puternice, ciudate, dintre doi veri provenind din lumi diferite. Traducere de Alexandru Sarbu.

Octavian Paler - Calomnii mitologice
Farame din conferinte nerostite
Editura Historia
Textele din aceasta carte au aparut intre ianuarie 2006 si aprilie 2007 in revista Saptamana financiara. Autorul intentiona sa le organizeze altfel decat au aparut in revista, dar editura a preferat publicarea lor in ordine cornologica. Sunt ultimele eseuri scrise de Octavian Paler. "Am zis candva ca e mult mai greu sa ai iluzii mediocre decat sa traiesti mediocru. Caci o viata mediocra poate fi justificata. Mai ales intr-o lume mediocra. In schimb, pentru mediocritatea iluziilor nu exista nicio scuza."

Damian Stanoiu - Ucenicii sfantului Antonie
Dragoste si smerenie Pocainta staretului
Editura Universal Dalsi
Romanul si cele doua nuvele releva diverse aspecte umoristice culese dintr-un mediu pitoresc. Scriitorul aduce in scena literaturii o lume necunoscuta publicului larg si dezvaluie incultura, fatarnicia, lingusirea si alte vicii existente in sfera ierarhiei clericale. O cronica plina de haz si de adevar a traiului monahal si a obiceiurilor calugaresti - cum sublinia Al. Philippide. Editie ingrijita, prefata, cronologie si note de Ion Nistor.

Nicolae Barna - Dumitru Tepeneag
Biblioteca Apostrof
Cartea este semnata de cel mai important exeget al operei lui Dumitru Tepeneag. O opera complexa, proteica si derutanta, cu mai multe varste ale creatiei si contexte sociopolitice. Tepeneag fiind scriitorul pe care Nicolae Ceausescu l-a deposedat de cetatenia romana, obligandu-l la exil, recuperarea critica a volumelor sale este cu atat mai importanta. "Virtualul cititor - arata criticul - se va gasi nu in fata unei monografii canonice, ci, mai degraba, a unui jurnal al redescoperirii unui scriitor care, dupa ce a fost temporar - si fara voia lui - absent din literatura romana, s-a intors, cu brio, si si-a dobandit locul lui meritat in patria lui literara."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO