Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA ZD

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA ZD
08.06.2007, 22:22 82

Dan C. Mihailescu - Literatura romana in postceausism, III. Eseistica. Editura Polirom
Textele despre autorii care, in ultimul deceniu si jumatate, s-au remarcat prin eseistica, sunt grupate in patru parti: I. Reinnodand cu trecutul. II. Romania: obsesie feerica in arcanele istoriei. III. Documente, instrumente si acid polemic. IV. Fervoarea libertatii. Politica si literatura. Spectacole de idei. Toate sunt prefatate de un text introductiv intitulat Ideea romaneasca si modernizarea prin traditie in care scrie: "Dupa ce memorialistica ne-a umplut cale de 16 ani si sute de titluri prapastia istorica, a sosit vremea ca eseistica sa faca alchimia intelectuala a noilor cuceriri amalgamate si a recuperarilor".

Charles Dickens - Marile sperante. Editura Leda
"Istoria senzationalei vieti a lui Pip constituia, pentru Dickens, un argument pentru a demonstra modul in care, intr-o lume a banului idolatrizat, unde valoarea era calculata in functie de acest etalon, averea altera sensibilitatile cele mai pure. Cand devine bogat, Pip se indeparteaza de vechii lui prieteni saraci si capata o optica deformanta cu care apreciaza oamenii si intamplarile" (Dan Grigorescu). Este romanul cel mai solid construit dintre toate cartile de succes ale lui Dickens. Editia a doua. Traducere si note de Cristina Jinga. Prefata de Dan Grigorescu.

Brian Herbert, Kevin J. Anderson - Dune, Casa Harkonnen. Editura Tritonic
Continuand povestea inceputa in Dune: Casa Atreides, autorii dezvaluie pas cu pas originile istoriei din seria originala a lui Frank Herbert. Rivalii lui Leto Atreides pun la cale caderea Casei Atreides. Comploturile si intrigile sporesc tensiunile dintre factiunile unui imperiu galactic aflat in echilibru fragil. Soarta a mii de lumi depinde de cele intamplate pe planeta-desert Dune. Personaje credibile, o intriga captivanta si o deosebita atentie pentru detalii confera acestui al doilea volum al trilogiei Preludiul Dunei o forta de evocare similara celei din romanele seriei clasice. Traducere din engleza de Cristina si Stefan Ghidoveanu.

Piotr Ceaadaev - Scrisori filosofice catre o doamna. Editura Humanitas
Piotr Ceaadaev este unul dintre intemeietorii gandirii filosofice ruse moderne si a trait in prima jumatate a veacului al XIX-lea. Cele opt scrisori filosofice catre o doamna, redactate in franceza, alcatuiesc opera sa capitala. Publicarea lor a starnit un imens scandal, autorul - acuzat de antipatriotism si declarat nebun - a fost tinut sub paza politieneasca si supraveghere medicala. Apologia unui nebun este postfata, neterminata, in care autorul se explica, sustinand ca occidentalismul sau e axat pe reformele lui Petru cel Mare. Traducere din franceza si note de Janina Ianosi. Prezentare de Ion Ianosi. Editia a doua.

Ioana Cistelecan - Antologia poeziei carcerale. Editura Eikon
In studiul ce prefateaza lucrarea, Clarificari. Intre carceral si carcerifer, autoarea explica ideea care i-a sugerat nasterea acestei antologii: realizarea unei anexe-suport a studiului vizand "cenusareasa" literaturii romane, poezia carcerala, o poezie ce circumscrie un teritoriu liric limitat. Volumul reuneste creatii care si-au castigat atributul de literar, dar si texte ce n-au depasit pretentia de literaritate, conservandu-si prin excelenta valenta documentara. Printre autorii antologati se numara Radu Gyr, Nichifor Crainic, Andrei Ciurunga, Ioan Andrei, Ion Caraion, Ioan Victor Pica. Volumul e completat cu o utila sectiune de referinte critice.

Ioan Lacusta - Luminare. Editura Polirom
Pe Bulevard, la Biblioteca sau pe harta paralela a carciumilor (de la Gambrinus la Geana Sterpei si de la Expresul de pe Apolodor la Caneaua sparta, sub Arsenal), sunt parcurse in Luminare (subintitulat Coborarea in Text) adevarate trasee initiatice. Risipirea scriitorului sarac si alcoolic, scarbit de "multilaterala dezvoltata" dinainte de '89 si de "tranzitoria curvasareala" de dupa "marea permutare", este intoarsa intr-o Carte care, fara s-o justifice, o absolva. Coborarea in Text inseamna intelegerea Lumii prin care pana acum a ratacit bezmetic. Indragostit de un Bucuresti crepuscular, Ioan Lacusta aluneca de la Caragiale-tatal la Caragiale-fiul (si inapoi), purtat, cum insusi spune, de "cadenta textului" care se scrie.

Ivor Porter - Mihai I al Romaniei, Regele si tara. Editura Allfa
Autorul spune de la inceput: "Cartea aceasta nu este, strict vorbind, o biografie regala, neincercand sa trateze fiecare aspect al vietii regelui Mihai. Este mai degraba o poveste, care consider ca era momentul sa fie spusa in detalii cat mai autentice: povestea unui monarh care a condus personal lovitura de stat ce a izgonit trupele lui Hitler din tara sa, care a rezistat cu succes ocupatiei sovietice pana cand, cu cuvintele lui Churchill, 'Stalin a fost nevoit sa dezvaluie tiparul celor ce aveau sa urmeze' si, care de la razboi incoace, a continuat sa plaseze interesele tarii mai presus de orice, oricare ar fi fost urmarile pentru el si familia sa. (...) Regele Mihai a fost primul suveran roman din dinastia de Hohenzollern pentru care limba materna este romana. Identificarea sa afectiva cu poporul roman este profunda si pe viata. Cand era tanar, caldura cu care l-au inconjurat romanii i-a redat increderea pe care tatal sau parea inclinat sa o submineze. Cand, dupa un exil impus, i s-a permis sa se intoarca doar pentru cateva zile in patria sa, a fost salutat de multimi uriase la Bucuresti. Le-a spus atunci ceea ce niciun lider comunist n-ar fi indraznit sa spuna vreodata: 'Va iubesc!'. Si, cu toate ca guvernele succesive au incercat timp de 44 de ani sa discrediteze monarhia, romanii l-au crezut". Traducere de Gabriel Tudor, revizuita de Christian Mititelu.

Mihai Dinu Gheorghiu - Intelectualii in campul puterii, Morfologii si traiectorii sociale. Editura Polirom
Volumul realizeaza o radiografie in perspectiva sociologica a transformarilor succesive ale intelectualilor ca grup de elita in doua societati ale "socialismului real", Germania de Est si Romania, din a doua jumatate a secolului XX: institutii reprezentative, traiectorii individuale si colective, raporturi cu principalele grupuri concurente (exilul), precum si coduri ideologice elaborate pentru legitimarea puterii lor de reprezentare. Punctul de plecare il constituie o serie de studii intreprinse de autor asupra campului literar si a institutiilor sale (societati si uniuni de creatie), asupra institutiilor de control al intelectualilor de catre Partidul Comunist (scolile "de partid"), urmate de studii asupra noilor institutii reprezentative ale elitei intelectuale (centre de excelenta in stiintele socioumane, grupuri ale societatii civile). Autorul este doctor in sociologie al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, profesor la Facultatea de Pishologie si Stiintele Educatiei a Universitatii "Al.I.Cuza" din Iasi.

Ana-Varvara Campeanu - Esentialul in neurologie. Editura Universitara "Carol Davila"
O echipa de medici condusa de sefa Clinicii de Neurologie Fundeni din Bucuresti, Ana-Varvara Campeanu, echipa din care fac parte Daniela Anghel, Adriana Dulamea, Crisanda Valciu, Ioana Lupescu si Nicoara Campeanu, publica o lucrare cu informatii la zi referitoare atat la structura si functionalitatea sistemului nervos, cat si, mai ales, la simptomatolgie si la metodologia practicii neurologice. Lucrarea nu isi propune sa fie un manual de neurologie, ci sa prezinte cunostintele necesare unui medic dentist.

Johan Huizinga - Erasm. Editura Humanitas
Cartea isi propune sa reconstituie personalitatea, cautarile si elanurile umanistului, intorcandu-se pe urmele epocii si ale omului. Huizinga nu ascunde tentatia unei atitudini critice severe fata de Erasm. Erasm a fost omul care a vazut noul si viitorul mai bine ca nimeni altul in vremea sa, dar care n-a putut totusi imbratisa noul. A incercat sa ramana in Biserica veche, a renegat Reforma si, pana la un anumit nivel, chiar si umanismul, dupa ce le-a promovat intr-o masura uriasa pe amandoua. Acesta e fost tragismul vietii sale. Traducere din olandeza de H.R. Radian. Prefata si tabele cronologice de Cornelia Comorovski.

Curt Coffman, Gabriel Gonzalez-Molina - Calea Gallup
Economia emotionala
Calea sigura catre succes
Cum reusesc cele mai mari companii din lume sa se dezvolte decatusand potentialul uman.
Editura Allfa
Cartea arata ca modul clasic de a implica oamenii nu se mai aplica in prezent. In schimb, ea ofera un sistem numit Calea Gllup, elaborat pe baza unor strategii revolutionare, care si-a demonstrat eficienta si este aplicata de cele mai puternice companii. Veti afla care sunt conditiile unui loc de munca eficient, cum sa realizati legaturi durabile intre angajati si clienti cu ajutorul celor 34 de directii catre performanta superioara, veti afla cele trei metode principale care determina productivitatea si dezvoltarea companiilor, veti descoperi cei mai eficienti factori emotionali ai angajatilor si clientilor. O abordare temeinica, bazata pe un studiu efectuat asupra a peste 10 milioane de clienti, 3 milioane de angajati si 200.000 de manageri. Traducere din limba engleza de Roxana Birsanu.

Mihai Malaimare, David Reu - Teatrul Masca la 15 ani, Istorie si prezent. Editura Reu Studio
Un album de fotografii ale spectacolelor din cei 15 ani de istorie a Teatrului Masca, infiintat de Mihai Malaimare in iarna lui 1990. "Sa te asezi la o raspantie de drumuri, sa strigi in gura mare ca facem spectacol, sa vezi lumea venind si asezandu-se pe iarba sau de-a dreptul pe pamant, sa joci respirand aerul tare al locului si sa n-ai timp sa te bucuri de aplauze ca trebuie sa strangi lucururile si sa pleci, ca o caruta cu paiate adevarate, nu este nimic mai frumos si mai sfant in lumea cu iluzii care este teatrul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO