Ziarul de Duminică

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Dan Liviu Boeriu, critic literar

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Dan...
24.12.2013, 10:09 480
 
 

-          Marius Chivu, „Best of”, Editura Polirom. Este singura antologie de proză scurtă douămiistă, cuprinzând toate numele importante ale genului, într-o colecţie care, dincolo de importanţa sa documentară incontestabilă, are şi girul valoric al unuia dintre cei mai buni critici literari din noua generaţie.

 

-          Ion Ioanid, „Închisoarea noastră cea de toate zilele”, Editura Humanitas. Pentru incredibila forţă recuperatoare, pentru drama conştiinţei surprinse în chingile unui mecanism al terorii, pentru literaritatea abruptă şi străvezie prin care e redată o experienţă-limită.

 

-          Ana Blandiana, „Fals tratat de manipulare”, Editura Humanitas. Pentru combinaţia proaspătă de virilitate şi fragilitate cu care autoarea rememorează momentele decisive ale destinului propriu, deseori aflate într-o ciudată simbioză cu marile evenimente sociale şi politice de după revoluţia din 1989.

 

-          Lavinia Bălulescu, „La mine-n cap”, Editura Cartea românească. Pentru că propune o paradigmă proaspătă de interpretare a feminităţii, o diluare simpatică şi onirică a lirismului cu care în mod artificial e asociată sensibilitatea; o carte veselă, plină de candoarea iresponsabilă a declişeizării.

 

-          Claudiu Komartin, „Cobalt”, Casa de editură Max Blecher. Pentru că e unul dintre cele mai bune volume de poezie ale lui 2013, rezumând încăpăţânarea donquijotească a poetului de a evita capcana alinierii la trend şi de a-şi urma instinctele în forma unor versuri din care n-au fost evacuate disperarea, plânsetul şi speranţa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO