Ziarul de Duminică

CASTILIA. PE URMELE LUI DON QUIJOTE

CASTILIA. PE URMELE LUI DON QUIJOTE
06.07.2005, 12:55 31

Acum, cand se implinesc 400 de ani de la tiparirea primei editii a uneia dintre cele mai mari carti ale umanitatii, El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha, ne-am propus sa-l insotim pe cavalerul tuturor nazaririlor pe drumurile sale din Castilia, calauziti de textul lui Daniel Nicolescu.



Dar cum sa-ti potrivesti, calatorule, incaltarile comode si moderne, cu talpi de cauciuc si clapete cu arici, in urmele celui mai nebunesc si mai zigzagat traseu pe care l-a inchipuit vreodata literatura? Cum sa deosebesti zborul de calcatura obisnuita prin glodurile si pulberea drumurilor de aici, de jos? Cum sa stii daca te afli, intr-adevar, in preajma unor uriasi fiorosi, iar nu a morilor de vant? Cum sa-ti dai seama daca dara aceea de colb care se pierde in uscaciunea dintre Toledo si Ciudad Real este lasata de galopul zvelt al unui aprig cal de rasa, Rocinante, sau este doar urma unei martoage costelive?

Poate doar privind invelisul lucrurilor. Poate doar multumindu-te sa devii tot una cu durduliul si pragmaticul Sancho Panza si facand jocul subtiraticului hidalgo, al lunaticului erou din La Mancha, cel care inca rataceste in miezul solar al Spaniei.



O Carte a Cartilor spaniola

Se pare ca, dupa Biblie, Don Quijote este cea mai citita carte a lumii. Cartea a fost, de altfel, tradusa in toate limbile Pamantului. Numai in franceza a cunoscut 80 de editii diferite. Anul acesta, cu prilejul jubileului, in Romania au fost tiparite doua versiuni: una ii apartine lui Sorin Marculescu si a aparut la Editura Paralela 45, cealalta, in varianta Papu-Frunzetti, a fost scoasa de catre Grupul Editorial Corint.

Sa revenim, insa, la kilometrul 0. Ne aflam in luna ianuarie a anului 1605, cand editorul madrilen Juan de la Cuesta pune in vanzare prima parte a unei carti (Don Quijote) scrise de Miguel Cervantes Saavedra, pe atunci in varsta de 58 de ani. Succesul este instantaneu: volumul are parte, in provincia Aragon, in Catalunia si chiar in Portugalia, de sase reeditari intr-un singur an. Este tradus, apoi, in italiana, engleza, franceza si germana.



Genialul ciung din Lepanto

Nascut la 29 septembrie 1547, in micuta urbe Alcalá de Henares (loc de unde ar trebui sa inceapa orice itinerariu pe urmele lui Don Quijote), situata la vreo treizeci de kilometri de Madrid, Miguel era fiul unui sarman chirurg-barbier atins de surzenie. Despre Miguel insusi se spune ca, in copilarie, era balbait si efeminat, dar ca facuse dovada unui incontestabil har poetic. La douazeci de ani, in urma unui duel, este condamnat la taierea mainii drepte. Ca sa scape de cumplita pedeapsa, fuge din tara si se angajeaza in slujba unui cardinal roman. In 1570, la doar 23 de ani, se afla in solda lui Don Juan de Austria si participa la lupta impotriva turcilor, de la Lepanto. Niste gloante ratacite ii nimeresc mana stanga, asa incat, din pricina ranii, se vede silit sa si-o lase amputata. De aici i se si trage porecla de Ciungul din Lepanto.

Cu siguranta si-a pierdut mana stanga, dar asta s-a intamplat spre gloria celei drepte, cu care, dupa o intemnitare de cinci ani la Alger si intors, liber pe destinul sau, in Spania, a inceput sa scrie romane si piese de teatru (Viata in Alger, Numance sau Galatea). Din nou inchis, de asta data la Sevilla (in temnita din Calle Sierpes nr. 52), isi ispaseste resemnat pedeapsa, apucandu-se sa scrie, intre peretii inchisorii, primul volum din Don Quijote. Eliberat pe cautiune, Don Miguel continua sa traiasca din expediente. De-abia peste 10 ani, manat de provocarea pe care o reprezenta aparitia unui fals Don Quijote, semnat de misteriosul Alonso Fernandez de Avellaneda, Cervantes termina cel de-al doilea tom al nemuritoarei sale carti. La scurta vreme, pe 26 aprilie 1616, mancat de boala, scriitorul isi savarseste destinul pamantesc, in casa sa de pe Calle Leon din Madrid si este ingropat chiar a doua zi, in vesmant franciscan, la Manastirea Sf. Ildefonso.

Capitala spaniola a insemnat, cu siguranta, foarte mult pentru destinul lui Cervantes, chiar daca nu este mentionata nici macar o data in cartea sa de capatai. In schimb, orasul este singurul din lume care si-a botezat cateva strazi cu numele personajelor sale: Calle Don Quijotte, Sancho Panza sau Dulcineea. si, desi casa si mormantul lui Cervantes au disparut, de parca pietrele au vrut sa-i faca uitat numele, opera si personajele sale au fost si sunt pe toate buzele.



Invincibila Armada a fictiunii

Romanul descrie, in cele 1.200 de pagini ale sale, aventurile cand grave, cand hilare ale unui batran gentilom din La Mancha (partea sudica a Castiliei), care viseaza sa resuscite ordinul defunct al cavalerilor ratacitori. Inspirat de lectura romanelor cavaleresti, Don Quijote (pe adevaratul sau nume Alonzo Quijano) ajunge, precum, mai tarziu, Emma Bovary, sa traiasca intr-o realitate secunda, livresca, si o apuca pe drumurile aride din La Mancha (a??astrul Spanieia??), ca sa o intalneasca pe aleasa inimii sale, frumoasa Dulcineea din Toboso. Insotit de rotunjorul Sancho si calare pe Rocinante, hidalgo-ul cu aer ascetic de calugar si cu determinarea unui brav comandant de osti a pornit, probabil, din catunul Villanueva de los Infantes. Ratacind intre Valdepenas si Albacete, plecand si intorcandu-se pe propriile sale urme, intr-un slalom de culoarea opiului, bocind pe un gorgan din Sierra Morena, stand spanzurat de-o funie in grota din Montesinos ori flanand pe strazile din Tirteafuera sau Miguelturra, Don Quijote merge pe un drum pe care Cervantes l-a invatat pe dinafara, in multele sale calatorii de la Madrid la Sevilla. Intors, la capatul volumului doi al romanului, la ratiune, redevenit, adica, blandul Alonzo Quijano, Don Quijote moare si-si vede prinse in epitaf aceste vorbe care ii inchid perfect biografia: a??Om cu suflet drept si bun/ Lumii fost-a sperietoare/ si ramase-n veci atare/ Cum zicalele o spun:/ Mort cuminte, viu nebun.a??

Daca veti calatori vreodata pe aici, veti avea surpriza sa constatati ca toate asezarile din zona cauta sa demonstreze, cu probe, ca fiecare dintre ele este adevaratul oras de origine al lui Don Qujote. Asta in conditiile in care orasul natal al autorului nu face obiectul nici unei revendicari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO