Ziarul de Duminică

Cat de 25 poti sa arati la 48?

07.04.2006, 00:00 20

Vedeti-l pe riscul vostru... E felul in care incep (sau se termina) majoritatea cronicilor la Basic Instinct 2. Ati ghicit, nu e tocmai preferatul criticilor... Dar asta era si ideea, nu? Sa fie atat de cumplit, incat sa devina pur divertisment. Un nou "Showgirls", poate. Insa filmul esueaza lamentabil in acest scop maret. Mult asteptatul sequel la faimosul thriller erotic din 1992, care a lansat un trend si o diva, e construit ca un vehicul pentru revitalizarea carierei lui Sharon Stone si un prilej pentru ea de a-si etala noua pereche de sani (in ciuda declaratiilor belicoase ale vedetei ca e "all natural", cele doua mingi de tenis arata la fel proaspat ca piersicile iarna). Dar bolidul scrasneste la fiecare curba a disperare. Nu ma intelegeti gresit, nu m-am dus la film asteptandu-ma la altceva decat la o placere vinovata. Insa "Basic Instinct 2" face marea greseala de a fi infiorator, fara a fi insa fun. N-are rost sa va plictisesc povestindu-va intriga. Sa spunem ca Sharon Stone, alias predatorul sexual Catherine Tremell, desi schimba San Franciso-ul pe Londra, continua sa scrie romane pulp atroce, sa-i vampirizeze pe cei din jur facand "reaserch", sa suceasca mintile barbatilor deja bine trublati, sa se inconjoare cu cadavre si, evident, sa faca sex (in afara ecranului!). Pentru ca, asa cum observa cu naduf o prietena de-a mea in timpul proiectiei, filmul nu-si satisface nici macar premiza primara: aceea de a fi un bombardament vizual cu scene gratuite de nuditate, de corpuri contorsionate si asudate, scaldate intr-o lumina rafinata, de geografii pubiene frontale. Aici, cele mai obraznice scene raman cele povestite. Ce oroare! Iar atunci cand se intampla, finalmente, marea acuplare, nu te excita in nici un fel, pentru ca e pur si simplu ridicola. Sarmanul David Morrissey, in combinatie cu "psihopata cu spargatorul", nu emana nici macar atata fierbinteala cat sa topeasca un cub de gheata.

Si acum verdictul - pentru ca, sa fim sinceri, cei multi se vor duce sa-l vada pentru cascadoria lui Sharon Stone: "cat de 25 poti sa arati la 48". Ei bine, arata bine. Dar se straduieste prea tare - de unde disperarea. Pelicula e un exercitiu in vanitate - sunt lichidate toate unghiurile in care actrita ar putea arata rau sau mai putin vorace sexual, deci vulnerabila. Si efectul e invers: pare ciudat de neapetisanta. E inumana, cu masca ei imobila de machiaj care-i acopera toate fisurile. Superba Charlotte Rampling, la cei 60 ai ei, e uneori chiar mai sexy, radiind o sexualitate matura si fara a i se fi indepartat digital sau chirurgical ridurile. In plus, Stone e un exemplu umblator, aproape fascinant, de bad acting. Cerseste continuu atentia, plimbandu-si trupul costeliv prin rotocoale de fum si aruncand replicile de parca-ar fi o über-Bette Davis. Cu atat mai frustrant cu cat femeia chiar stie sa joace: am vazut-o in "Casino" si, mult mai recent, in "Broken Flowers".

Speram sa fie un film atat de prost, de pompos si de incompetent incat sa-l pot savura ca pe un vin fin. S-a dovedit a fi plicticos si deprimant. Un tipat jalnic: inca mai sunt, inca mai pot, bagati-ma-n seama! Cei care, ca si mine, cauta vulgaritate entertaining sau amuzament camp vor fi crunt dezamagiti.



* Instinct primar 2 (Basic Instinct 2), regia Michael Caton-Jones, cu: Sharon Stone, David Morrissey, Charlotte Rampling, David Thewlis; MediaPro Film Distribution, premiera romaneasca 31.03.2006

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO