Ziarul de Duminică

Cazul Balascov

Cazul Balascov
09.11.2007, 23:19 26

Unitatile armatei romane care au stationat in zilele de 20-25 aprilie 1942 in regiunea satului Troitkoe (Republica Moldova) au observat, noaptea, ca persoane necunoscute au semnalizat locul cantonarii prin rachete luminoase. Capitanul Stanescu Badea, din Batalionul 42 Pionieri, a declarat la 24 aprilie 1942 ca doua rachete, una rosie si una albastra, au fost trase in noaptea de 21 spre 22 aprilie, la ora 10. Alte doua rachete, de aceeasi culoare, au fost observate in noaptea de 22 spre 23 aprilie. Lt. col Tataru, incercand sa-i identifice pe autori, s-a deplasat la primaria din Troitkoe unde a primit o lista cu noua suspecti. Persoanele nominalizate de catre primar au fost arestate si anchetate. Locotenentul Al. Savu a fost desemnat de lt. col Tataru sa perchezitioneze domiciliile suspectilor. Nu au fost identificate insa alte rachete.
Riva Sofia a fost prima persoana interogata, fiind acuzata ca a parasit satul in mai multe randuri, fara a primi autorizatie. Aceasta a sustinut ca sovieticii au lasat la o persoana din sat rachete luminoase, fara sa dea nume. Doua persoane au fost eliberate din lipsa de probe, iar alte sase au fost internate in lagarul de prizonieri din Zapoojie (Ucraina), acuzate fiind de simpatii comuniste. Concluziile cercetarilor au dus catre Baclascov Feodorovici Nichifor, un ucrainean de 48 de ani, casatorit, care lucra in agricultura. Acesta a primit de la trei agenti sovietici cateva rachete de semnalizare si a fost denuntat de Matei Grigore Aramovici, caruia i-a povestit despre intalnire. De altfel, ofiterii romani au observat la interogatoriu cum Balascov ii facea semne lui Aramovici, incercand sa-l determine sa taca.
Comisia de ancheta a propus impuscarea lui Balascov, in baza Ordinului nr. 109/27 iunie 1942. Solicitarea i-a apartinut lt. col. T. Sfetescu. Balascov a recunoscut, la 28 aprilie 1942, ca a fost chemat la primaria localitatii, in vara anului 1941, unde trei agenti sovietici l-au rugat sa semnalizeze cu rachete luminoase retragerea armatei rosii. A refuzat propunerea, dar a fost amenintat cu impuscarea. Sovieticii au insistat, primind acelasi raspuns. In acest context, agentii au parasit localul primariei, iar Balascov a ramas cu amenintarea ca avea sa fie executat daca avea sa divulge la cineva tentativa sa de racolare.
Executarea lui Balascov nu a fost un fapt singular pe Frontul de Est, in acest caz aplicandu-se, fara ezitare, Legea martiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO