Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
07.04.2009, 12:53 51

 

 
 

Trei marturisitori ai istoriei recente

La Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, este in derulare expozitia Cel ce se pedepseste singur. Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu: arta si Romania in anii 80-90.Evenimentuleste organizat deInstitutul Cultural Roman in colaborare cu Centrul Cultural Palatele Brancovenesti. Coordonatorul proiectului este Erwin Kessler. Potrivit lui, expozitia „focalizeaza asupra unei perioade nevralgice din istoria tarii, respectiv anii 80 si perioada imediat urmatoare acestora, anii 90". Masivul catalog al expozitiei contine, alaturi de reproducerile lucrarilor, marturii ale celor trei artisti, facsimile dupa schite si desene ale acestora, studii critice, eseuri de antropologie istorica. Expozitia este deschisa pana pe 15 mai,in intervalul orar 10-18 (luni inchis).
 
Incununarea unui destin
Poetul, publicistul, eseistul si criticul literar Gheorghe Grigurcu (foto 1) va primi, la cea de-a doua editie a Zilelor "Monica Lovinescu", organizate la Suceava si Falticeni in perioada 20-21 aprilie, Premiul National "Monica Lovinescu si Virgil Ierunca" pe anul 2009, pentru intreaga activitate. Juriu a fost format din personalitati recunoscute in Romania, Europa si in Statele Unite ale Americii, respectiv academicianul Basarab Nicolescu, Vladimir Tismaneanu, Valeriu Stoica, Corin Braga, Ion Pop si Gheorghe Flutur. Zilele "Monica Lovinescu" sunt organizate de Consiliul Judetean Suceava, Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera" Suceava, Primaria Falticeni, Universitatea "Stefan cel Mare" si Colegiul National "Stefan cel Mare", ambele din Suceava. In programul manifestarii sunt incluse comemorarea unui an de la moartea Monicai Lovinescu la Cimitirul Tampesti-Gradini din Falticeni si desfasurarea lucrarilor Simpozionului "Un an fara Monica Lovinescu", la Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni. Castigatorul Premiului National "Monica Lovinescu si Virgil Ierunca" pe anul 2009, Gheorghe Grigurcu, va sustine o conferinta la Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera" din Suceava.
 

Luna plina la Studioul UNESCO

Spectacolul "Cantareata cheala", o coproductie UNATC si Catedra UNESCO, in regia Taniei Filip, va avea premiera pe 30 aprilie, la Studioul de Teatru UNESCO din Capitala. Studioul International de Teatru UNESCO "Andre-Louis Perinetti", inaugurat pe 14 martie, va prezenta luna aceasta si alte spectacole, productii ale absolventilor UNATC. Printre acestea, "Insetati", dupa Wajdi Mouawad, in regia Elenei Morar, care va fi jucat pe 10 si 11 aprilie; "Folklorik", un spectacol de dansuri spaniole si mexicane, in coregrafia Ivonei Ramos, profesor de miscare scenica la Universitatea Veracruzana din Mexic, cu reprezentatii in serile de 14 si 16 aprilie; "Crima si pedeapsa", dupa F. M. Dostoievski, in montarea lui Andrei Narcis Grosu, in 13 aprilie; "Poezia visului", un recital din poeziile lui Emil Botta sustinut de Lari Giorgescu, in regia lui Miriam Raducanu (12 aprilie). Pe 21 aprilie, va avea loc spectacolul "Emigrantii", dupa Slawomir Mrozek, in regia lui Mircea Gheorghiu. Mezzosoprana Oana Andra si pianistul Alexandru Popovici vor sustine recitalul "Spitalul amorului. Buchet de romante si arii nationale, 1848-1948", pe 27 aprilie. De asemenea, Studioul de Teatru UNESCO gazduieste, intre 23 si 26 aprilie, o serie de spectacole semnate de Horatiu Malaele - "Lectia", dupa Eugen Ionescu, "Cafeneaua", dupa Sam Bobrik si Ron Clark, "Mascariciul", dupa Cehov, si recitalul "Sunt un orb".
 

Ecran parizian pentru filmul romanesc

Pana pe 14 aprilie, la cinematograful Le Nouveau Latina din capitala Frantei, are loc Festivalul «Parisul cinematografiei romanesti». Ajunsa la a treia editie, manifestarea, organizata de Asociatia Art Roumain, Le Nouveau Latina si Centrul National al Cinematografiei, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Paris, programeaza 15 proiectii. Prezentele regizorilor Nae Caranfil (Restul e tacere) Horatiu Malaele (Nunta muta), Adrian Sitaru (Pescuit sportiv), Anca Damian (Intalniri incrucisate) Marian Crisan si Alexandru Solomon (Razboi pe calea undelor), ale actorilor Anamaria Marinca, Maria Dinulescu si Vlad Ivanov vor contura imaginea noului val cinematografic romanesc. Sunt asteptati la proiectii peste 2.000 de spectatori. Informatii suplimentare si programul festivalului le puteti obtine accesand www.icr.ro; www.institut-roumain.org; www.lenouveaulatina.com.
 
English Wire, marca Mediafax
Mediafax, cel mai mare furnizor de informatie generala si de afaceri din Romania, a lansat un nou flux de stiri, English Wire, disponibil pe site-ul www.news.mediafax.biz. Utilizatorii acestui site, reprezentand companii media, institutii publice si companii, pot avea acces la circa 30 de stiri in limba engleza in fiecare zi. Fluxul se adreseaza publicatiilor in limba engleza din Romania, institutiilor de presa care au pagini sau rubrici de stiri in engleza, companiilor media straine, precum si institutiilor publice care vor sa aiba acces la o selectie a celor mai importante stiri ale zilei in limba engleza. English Wire se alatura produselor Online News, Economic, Life, Sport, Moldova News, Transilvania News, Stiri in limba maghiara, Stirile zilei, Web General, Web Economic, Web Life, Web Sport si Weekend, deja existente pe site.
 
 
Anul Haydn 2009, inaugurat cu fast in Austria
Compozitorul Josef Haydn (imaginea nr. 2), creatorul simfoniei si al cvartetelor cu corzi, a fost omagiat cu mare fast in Eisenstadt, un mic oras baroc cu 12.000 de locuitori din Austria, la implinirea a 200 de ani de la decesul artistului. A fost inaugurat cu acest prilej Anul Muzical Haydn 2009, printr-o serie de concerte dirijate de Nikolaus Harnoncourt, in castelul familiei princiare Esterhazy, ai carei membri au fost mentorii lui Haydn intre anii 1761 si 1790. Acest proiect cultural va continua pana pe 11 noiembrie, cu o serie de manifestari deschise publicului. Josef Haydn s-a nascut pe 31 martie 1732, in satul Rohrau, la sud de Eisenstadt. Peste 550 de lucrari, inclusiv un portret al compozitorului, au fost repartizate in 38 de sali din cele patru muzee din Eisenstadt.
 
 
In ajun de Pasti la Bruxelles
In perioada 16-18 aprilie, va avea loc la Bruxelles cea de-a 3-a editie a Balkan Trafik Festival (foto 3). Gazda manifestarii va fi prestigioasa institutie de arta BOZAR (Palais des Beaux-Arts), care isi va deschide portile pe parcursul a 3 zile pentru un public numeros din 15 tari. Pe parcursul celor trei zile de festival vor evolua peste 200 de artisti din Albania, Belgia, Franta, Marea Britanie, Romania, Macedonia, Grecia, Turcia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Kosovo, Bosnia Hertegovina, Serbia. Romania va fi reprezentata la sectiunea muzica si dans de Ansamblul Junii Sibiului, condus de Silvia Macrea. De asemenea, pentru aceasta editie programatorii BOZAR au solicitat lui Nicolas Hauzeur, muzician belgian de muzica folk si lui Gabor Varga, coregraf si dansator ungur, sa creeze spectacolul din seara principala a festivalului. Cei doi artisti si-au propus sa realizeze o productie centrata pe dansul traditional al romilor (romani si unguri) din Transilvania. Spectacolul va avea loc in celebrul auditorium Henry le Bauf, cea mai mare sala de concerte a Palatului de Arte Frumoase, cu o capacitate de 2.200 de locuri. La invitatia organizatorilor, a fost inclusa, in afara programului propriu-zis al festivalului, reprezentatia unui grup de adolescenti, membri ai Fundatiei PARADA Circus din Bucuresti. Informatii utile despre programul festivalului, fotografii si rezervari puteti gasi accesand www.balkantrafik.com si www.bozar.be.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO