Ziarul de Duminică

Cellissimo - o idee

Cellissimo - o idee
27.10.2006, 20:08 27

La fel de bine, "celissimo" poate fi forma de manifestare artistica a unui mod de viata inchinat prieteniei si violoncelului, de departe cel mai frumos instrument din lume pentru cine simte pasiunea si caldura ce umplu muzica de pe CD-ul ce face obiectul acestei cronici.
Intitulat simplu si superlativ Cellissimo, acest proiect are in spate o istorie ce se confunda cu cea a scolii moderne romanesti de violoncel, asa cum a fost ea prefigurata de Serafim Antropov, maestrul celor patru maestri ce ne incanta pe acest album. Alexandra Gutu, Marin Cazacu - initiatorul acestui proiect unic in Romania, Olga Manescu si Razvan Suma sunt exponenti ai unor generatii desi nu foarte apropiate ca varsta, totusi foarte asemanatoare din multe puncte de vedere.
Chiar daca muzica variata din punct de vedere stilistic a acestui album nu cuprinde doar lucrari dedicate violoncelului, aranjamentele orchestrale rafinate reusesc sa evidentieze inalta arta a celor patru violoncelisti. Omogenitatea sonora, caldura timbrala, performanta tehnica, minutia cu care este innobilata fiecare nota sunt doar cateva dintre atributele ce amintesc de scoala de muzica si de viata oferita acestor minunati instrumentisti de catre maestrul Serafim Antropov.
Elevi multiubiti ai mestrului, Alexandra Gutu si Marin Cazacu au constituit pentru multi ani reperele cele mai importante ale artei interpretative romanesti la acest instrument, intr-o perioada in care contactul scolii romanesti de interpretare cu ceea ce se intampla in restul lumii era inghetat aproape cu desavarsire. Cu toate acestea, valoarea celor doi artisti a fost mai puternica decat alcatuirea stramba a vremurilor. Prin concursurile internationale castigate si printr-o atitudine deschisa fata de tot ce este nou, prin generozitate si altruism, au reusit sa recladeasca o scoala competitiva care depaseste cu mult masura - in continuare scazuta - a posibilitatilor materiale ale invatamantului de la noi. Olga Manescu si Razvan Suma, amandoi fosti studenti ai lui Marin Cazacu sunt o marturie elocven-ta a acestei scoli prin arta lor reflectata si pe acest CD.
Cellissimo cel de astazi reprezinta un moment de sinteza al unei idei emotionante, prin care Marin Cazacu a dorit sa elogieze memoria maestrului sau, Serafim Antropov, in urma cu zece ani. Atunci, doisprezece violoncelisti au salutat figura luminoasa a serafimului, inregistrand un mare succes. Astazi, cvartetul care reprezinta nucleul unei formatii modulare, a adunat o apreciabila experienta concertistica internationala, formatia fiind frecvent invitata in tari precum Spania, Austria, Elvetia sau Japonia, iar lucrul acesta se simte in lejeritatea cu care timbralitatea atat de personala a celor patru solisti se subscrie unei rafinate consonante sonore de ansamblu. Modul in care este condusa fraza muzicala, multitudinea de stari bine marcate ce strabat o muzica atat de diversa stilistic tin treaza, fara sa oboseasca, atentia ascultatorului, fie el avizat sau nu. Panoramate aproape la maximum pentru genul cameral, posibilitatile imense ale violoncelului sunt dezvaluite cu o mare virtuozitate, fie ca este vorba despre Tango, Can-can, Polka, Vals, Mars sau Elegie.
Produs cu eleganta de Humanitas Multimedia, CD-ul - caruia ii regretam totusi absenta unui booklet mai cuprinzator si probabil acordarea unui timp mai indelungat pentru inregistrari - reprezinta o piesa pretioasa pentru colectia melomanului de orice nivel.
Alegand sa traiasca in Romania, cei patru artisti reusesc sa tina fruntea sus cu eleganta, desfasurand si alte proiecte personale foarte valoroase.
Fie ca timpul sa fie de partea lor, pentru a ne putea darui alte multe inregistrari cat mai apropiate de valoarea reala a artei lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO