Ziarul de Duminică

COLECTII / Biblioteca Italiana

COLECTII / Biblioteca Italiana
25.02.2009, 16:03 54

 
Merita semnalata aceasta colectie a Editurii Humanitas, lansata in urma cu cativa ani si ingrijita de vajnica italienista Smaranda Bratu Elian si de Nuccio Ordine. O colectie care ne aduce in rafturi admirabile dovezi ale intelepciunii si talentului italienesc si permite noilor generatii sa se conecteze la cultura clasica italiana. Au aparut pana acum noua volume, care de care mai interesante: Smaranda Bratu Elian – Nuvela italiana din Renastere; Niccolo Machiavelli – Principele; Tommaso Campanella – Cetatea Soarelui; Eugenio Montale – Poezii; Carlo Goldoni – Teatru I, Teatru II; Cesare Beccaria – Dei delitti e delle pene; plus alte doua volume pe care le prezentam mai jos. Nu sunt simple traduceri, ci carti realizate cu multa acribie, cu aparat critic, note biobliografice, in general alcatuite de experti in autorii respectivi. In plus, volumele sunt bilingve.
 
Cesare Pavese - Poesie/Poezii. Antologie si traducere de Mara Chiritescu si Nicolae Argintescu-Amza. Prefata de Mariarosa Masoero. Editie ingrijita de Smaranda Bratu Elian. Editia cuprinde poeziile traduse de Nicolae Argintescu-Amza in 1971, la care se adauga restul poemelor, traduse de Mara Chiritescu. In jurnalul sau (Meseria de a trai), Pavese scria, la 16 august 1950, cu zece zile inainte de a se sinucide, ca are meritul „de a fi dat poezie oamenilor". Volumul o demonstreaza.
 
Sonetul italian in Evul Mediu si in Renastere/ Il sonetto italiano del Medioevo e del Renascimento. Antologie, traducere, postfata de C.D. Zeletin. Prefata de Natascia Tonelli. Note explicative si note biobibliografice de C.D. Zeletin si Smaranda Bratu Elian. Editie ingrijita de Smaranda Bratu Elian. Volumul reprezinta o ampla selectie, o revizuire si reelaborare a volumului omonim aparut in 1970, in colectia Biblioteca pentru Toti. Eveniment cultural la vremea sa, antologia se cerea reprodusa cititorilor de azi, mai degraba vaduviti de accesul la clasici. Desi mentine structura si continutul volumului initial, editia de fata prezinta totusi o materie profund reelaborata.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO