Ziarul de Duminică

CONCERT/ Sarah Chang şi cruciada

CONCERT/ Sarah Chang şi cruciada

1. Sarah Chang; 2. Romanian Piano Trio

23.02.2010, 14:46 24
Atunci de celumea se extaziază fără nici un fel derezerve in faţa unor abordări oricât de pasional-ceaikovskiene alemuzicii lui Brahms, de exemplu, doar pentru că a fost atras de unnume şi de un mesaj de marketing de tipul Cruciada Culturii? Saupoate agreează muzica clasică acompaniată de temperamentale zgomoteale tocurilor pe parchetul scenei? Cel mai probabil, consideră că,dacă a dat atât de mulţi bani pe bilete, e obligatoriu să-iplacă.
Avem in programul de sală un enunţ de tipul "Cruciada Culturiieste ideea unei mişcări de reacţie. Reacţie la prostul gust. Lasuperficial. La vulgaritate. La mimetism. La submediocru. Lasubcultură."
OK. Dar o parte dintre chestiunile la care se presupunea căreacţionam dacă ne aflam printre cei din Sala Ateneului in aceaseară, printre care ideea de superficial şi de mimetism, le putemdiscuta indelung in relaţie cu producţia Sarah Chang de laBucureşti.
Pe de altă parte, această luptă pentru frumos şi acest efortde contracarare a expansiunii urâtului presupune in mod obligatoriucapacitatea financiară a participanţilor de a investi cel puţinjumătate din salariul lunar minim pe economie pentru a ascultaimpreună cu prietena sau prietenul un concert de o oră şi jumătate?Probabil că da, deşi sunt convinsă că putem identifica multe altesoluţii, mai puţin restrictive in privinţa accesibilităţii.
Am asistat (şi voi mai asista, cu siguranţă) la concerte incare vedetele nu erau Sarah Chang şi Andrew von Oeyen, ci AlexandruTomescu şi Horia Mihail. Cauza era practic aceeaşi, sala eraaproape la fel de plină, doar că cei doi erau români care locuiescin România, iar efortul lor fusese mult mai mare, ei ducând aceltip de concert in multe oraşe ale ţării in care oamenii chiar nu auacces la cultura vie. Ei nu au avut cutezanţa să-şi autointitulezeturneul "cruciadă", deşi anul trecut s-au asociat chiar şi uneicauze umanitare, nu numai uneia culturale. Şi mai ales nu au impustarife atât de greu accesibile, aşa cum (românii, in general) nu auparte nici de onorarii comparabile cu ale vedetei americanesupermediatizate, cu rochie din beteală. In loc să-şi pună problemacă "Frumosul şlefuieşte elitele, iar elitele şlefuiesc poporul",Alexandru Tomescu şi Horia Mihail au incercat drumul mai scurt, insensul "şlefuirii" directe a publicului, incercând tocmai să seapropie de public, nu să-l privească de sus, renunţând chiar lasmoking in favoarea tricourilor.
Revenind la cauza sub egida căreia a fost organizat recitalulSarah Chang de la Bucureşti, ea s-a dovedit eficientă ca instrumentde marketing şi de recuperat banii investiţi. Insă evenimentul arămas unul "de salon", in bună parte pentru oameni care doresc săfie văzuţi la astfel de intâmplări culturale, neavând nici un felde impact in afara zidurilor Ateneului. Cât despre elitele care auplecat de la acest concert cu gândul de a-şi revărsa preaplinulestetic asupra celor din jur, permiteţi-mi să păstrez o oarecarerezervă.
Celor care au fost la acest concert, poate şi organizatorilor,le sugerez să-şi cumpere bilet (nu să accepte o invitaţie) laconcertul din Bucureşti al Turneului Stradivarius din aceastăprimăvară, care va avea loc in 25 mai la Sala Radio (chiar dacă epuţin probabil ca preţurile să fie comparabile) şi să incerce să segândească la definiţia cuvântului "cruciadă" şi la asociereaexpresiei "cruciada culturii" cu realitatea. Iar aceasta este doaro idee...

OLTEA SERBAN-PARAU(n. 12 martie 1969)este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef alpostului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7ani postul particular Radio Romantic.Semneaza incontinuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica siAdevarul literar.Activitatea ei publicistic"cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scrisa,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radiosi numeroase emisiuni si aparitii TV.Este semnataratraducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentruLarousse - Dictionar de mari muzicieni, si responsabila cusectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membraa Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.A fost distinsa cu mai multe premii, printre care Premiulpentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Nationalal Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistica alUniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO