Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Doi giganti fara Premiul Nobel si Mareea indiana

CULISE DE EDITOR / Doi giganti fara Premiul Nobel si Mareea indiana
14.05.2009, 13:08 42

 
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
Cum s-a ratat un Premiu Nobel
 
La Editura Vremea urmeaza sa apara "Nicolae C. Paulescu, omul si opera sa medicala", de dr. Constantin Angelescu. 
 
Nicolae Paulescu este cunoscut romanilor pentru descoperirea insulinei si pentru nedreptatea ce i s-a facut prin acordarea Premiului Nobel unor cercetatori canadieni, tot pentru descoperirea tratamentului pentru diabet. Mai putin cunoscut e faptul ca, in 1969, Comitetul Nobel si-a recunoscut greseala, confirmand opera de pionierat a savantului roman.
Dr. Constantin Angelescu prezinta in cartea sa latura umana a marelui profesor, descoperirile sale pe plan medical si incercarile de perfectionare a invatamantului medical romanesc, de pregatire continua a tinerilor medici. Paulescu a fost un pionier al endocrinologiei moderne, studiind hipofizasplina, glanda suprarenalatiroidapancreasul tratamentul febrei legilor lui Ambard si a constantei ureo‑secretorii. In plus, Paulescu a avut o contributie remarcabila la intemeierea neurochirurgiei romane si a introdus in fiziologie ideea de „suflet" si de „Dumnezeu".
La sfarsitul cartii veti gasi un tabel cronologic cu date privind viata si opera lui Paulescu, dar si cu precizarea studiilor despre marele savant aparute dupa moartea sa, urmata de o lista a publicatiilor cercetatorului, un rezumat in limba engleza si altul in franceza.
 
Dr. Constantin Angelescu l-a cunoscut indeaproape pe Nicolae C. Paulescu, fiindu‑i nepot, elev, secretar si asistent in laboratorul de fiziologie al Facultatii de Me­di­cina din Bucuresti.
 
 
Iluziile lui Malraux
 
La Editura RAO se afla in pregatire volumul "Carnet din U.R.S.S." de Andre Malraux. Traducere de Ileana Cantuniari.
 
Clasicul literaturii franceze Andre Malraux, laureat al Premiului Goncourt pentru romanul "Conditia umana", in 1933, calatoreste din nou, in iunie 1934, impreuna cu sotia sa, Clara Malraux.
Actiunea niciunui roman al lui Malraux nu se petrece in Franta, in afara de cea din cateva capitole ale ultimului roman, "Les Noyers de l’Altenburg". De la obtinerea Premiului Goncourt pentru "La Condition humaine" in 1933 si in pofida unei experiente aeriene in Yemen in cautarea regatului reginei din Saba la inceputul lui 1934, el nu mai are subiecte. U.R.S.S.? "Romanul meu se va petrece in Persia si la Baku", declara el la 18 iunie 1934 pentru "Literaturnaia Gazeta". Si-a visat uneori operele fara sa izbuteasca sa le termine. Or, creatorul lui Garin si al lui Borodin nu cunostea inca Rusia. Se va duce pana in Siberia si va lua note in cursul calatoriei (dintre care cateva anecdote, note scurte, vor reaparea in "Le Miroir des Limbes"). Acest carnet este publicat acum integral.
"Cele mai mari opere literare ale timpurilor moderne au fost, aproape fara exceptie, opere amare, dureroase, melancolice sau disperate. Spectacolul omenirii asa cum era ea, asa cum este inca (asa cum va fi mereu, ar vrea sa ne faca sa credem aceia impotriva carora noi ne ridicam), acest lamentabil si rusinos spectacol a adus riduri pe fruntile poetilor si le-a incarcat privirea de ingrijorare. Munca blestemata; pamantul devenit "lumea asta de jos", asimilat unei "vai a mizeriei"; regretul dupa un paradis pierdut; omul considerat drept un "rege decazut care isi aminteste de ceruri", un om fricos, rusinat, amarat, facand din resemnare intelepciune si transferand spre o viata viitoare tot ce e mai bun in sperantele lui, iata pana astazi cele mai frumoase teme furnizate de religie poetului".
Andre Malraux, scriitor, ziarist si om politic francez, isi abandoneaza studiile la varsta de 17 ani. Lucreaza intr-o librarie pentru o editura, frecventand si cursurile libere de la Muzeul Guimet si scoala de pe langa Muzeul Louvre. Primele sale cronici literare sau artistice apar incepand cu anul 1921, an in care se casatoreste cu Clara Goldschmidt, provenind dintr-o bogata familie germana. In 1923 pleaca in Indochina, in 1925 revine la Saigon si infiinteaza ziarul "L'Indochine", cu o scurta durata de aparitie. Din nou in Franta, scrie diverse eseuri si, in 1930, primul sau roman, "Calea regala". In anii 1926-1927 intreprinde calatorii in Laos si in China, unde participa activ la operatiile grupurilor comuniste. Incepand din anul 1933, devine militant antifascist si participa la Razboiul civil din Spania de partea fortelor republicane, organizand o escadrila de aviatie pe care o va comanda pana in 1937. Totusi, dupa o participare in 1940 la Congresul Scriitorilor Sovietici de la Moscova, incepe sa se distanteze de ideile dogmatice ale comunismului. La izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial se inroleaza intr-o formatie de blindate in lupta impotriva Germanieihitleriste. In timpul retragerii este ranit si luat prizonier; reuseste insa sa evadeze din lagarul de la Sens. Incepand din anul 1947 detine mai multe posturi in guvernul francez, intre 1947 si 1949 ministru al propagandei si informatiilor, ministru de interne, apoi din 1958 pana in 1969 ministru de stat si ministru pentru probleme culturale. Malraux a fost un partizan al interventiei statului in fenomenele artistice si literare, folosind mijloace bugetare pentru producerea operelor culturale, fapt care a dus la o limitare a spontaneitatii si originalitatii in viata culturala a Frantei.
 
Mareea indiana
 
La Editura Cununi de stele apare volumul „Maree indiana. Interferente culturale indo-romane", de Amita Bhose. Editie ingrijita de Carmen Musat-Coman.
 
„Destinul fiecarui individ este imprevizibil, marturiseste Amita Bhose intr-un interviu. Sunt indianca si-mi iubesc limba materna si cultura tarii mele. Dar in 1959 am avut ocazia sa cunosc Romania; de atunci m-am consacrat studiului comparat al spiritualitatii romane si indiene si consider acesta unul dintre evenimentele capitale si revelatoare din viata mea."
 
Volumul de fata cuprinde studii si articole scrise intr-un interval de 16 ani, intre 1973 si 1989. Unele dintre ele au fost publicate in reviste romanesti sau straine, altele au fost sustinute ca referate la diverse conferinte interne sau internationale. In vederea publicarii in acest volum, lucrarile au fost revizuite, marite sau scurtate (pentru a evita repetitia), informatiile au fost aduse la zi, iar unele pareri au fost nuantate si modificate unde a fost cazul.
 
Orientate pe diferite profiluri, eseurile au fost organizate tematic in trei sectiuni: „Din valurile vremii"(studii de istoria culturii indiene in contextul culturii universale), „A filei doua fete" (interferente culturale indo-române) si „Toate-s vechi si noua toate" (cultura si civilizatie indiana). Citatele din Eminescu i s-au parut autoarei ca fiind cele mai potrivite titluri pentru aceste sectiuni.
 
„Maree indiana"… este un instrument de cercetare interdisciplinara, gratie rigorii cunoasterii culturii indiene si a celei romane de catre Amita Bhose. Abordarea comparatistica descopera urmele indiene, mai ales in opera eminesciana, perpectiva fiind inedita datorita profilului autoarei, nascuta si educata in India, dar formata si la scoala romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO