Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Leda, Curtea Veche, Publica, RAO

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Leda, Curtea Veche, Publica, RAO
16.02.2010, 14:35 46
Editurile noastre publica sute de carti infiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-adreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverseale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propussa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat,atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor.La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja perafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intamplacu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le suntdestinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim maimult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literariai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unuititlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul devolume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pecare il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita.
La Editura Leda:
L. J. Smith - "Jurnalelevampirilor"
Intre "Amurg" si "Trueblood",dar cu cel putin un deceniu inaintea amândurora. Primele patrutitluri din seria lui L. J. Smith vor fi publicate de Editura Leda,incepând cu luna februarie 2010.
Vol. 1 -"Trezirea"
Traducere din limba engleza deMirella Acsente
Un triunghi amoros mortalstrabate timpul, din Florenta sfârsitului de veac cincisprezecepâna intr-un orasel american din zilele noastre - povestea iubiriiadolescentine intre doi frati vampiri si frumoasa fata impartitaintre dragostea lor. Elena e fata cu ochi albastri de nestemata sipar de aur, intotdeauna Regina Balului, cea care poate avea oricebaiat isi doreste. Stefan. Distant si misterios, pare sa fiesingurul baiat care ii poate rezista Elenei, desi incearca dinrasputeri sa o apere de ororile trecutului sau tragic. Damon. Sexy,periculos si mânat de dorinta de a se razbuna pe Stefan, fratele pecare il
invinuieste ca l-a tradat.Hotarât sa o aiba pe Elena, e in stare sa omoare pentruea.
Povestea seriei "Jurnalelevampirilor" de L. J. Smith incepe in Italia renascentista, cândfratii Damon si Stefan Salvatore se indragostesc de o frumoasavampirita numita Katherine. Iubindu-i pe amândoi, Katherine alegesa se sinucida, iar cei doi ramân neconsolati si dusmani pe veci,caci si ei au devenit nemuritori.
Câteva secole mai târziu,povestea se repeta. Cei doi frati ajung in micul orasel Fell'sChurch, Virginia, unde se indragostesc de Elena Gilbert, cea maifrumoasa si populara fata din liceu care seamana izbitor cuKatherine…
Un triunghi amoros mortal -povestea fratilor vampiri si a frumoasei fete impartita intredragostea lor.
In 1991, cu 10 ani inainte deprimul volum din "Trueblood/Vampirii Sudului" si cu vreo 15 inaintede "Twilight/Amurg", L. J. Smith, o autoare de science-fiction/fantasy, horror si romance pentru publicul aflat la vârstaadolescentei, scriitoare care cunoscuse deja succesul cu seria"Night World", a lansat o trilogie - "The Vampire Diaries: TheAwakening, The Struggle si The Fury" - in care iubireaadolescentina dintre o muritoare si un vampir devenea pentru primadata subiectul cartilor cu vampiri, accentul punându-se pesupernatural romance. Trilogia a devenit rapid bestseller, iar in1992 a aparut si a patra carte, "Dark Reunion".
Dupa o pauza destul de lunga,L.J. Smith a anuntat continuarea seriei cu o noua trilogie "TheVampire Diaries - The Return". Prima carte din aceasta continuare,"Nightfall", a fost deja publicata in 2009 si va fi urmata de"Shadows Souls" in 2010 si "Midnight" in 2011.
Sue Townsend - "ReginaCamilla"
Traducere de AnaPetrescu.
"Nu exista roman de Sue Townsendcare sa nu amuze... fanii vor zâmbi la fiecare pagina." (SundayTimes) "Townsend este unul dintre cei mai fini scriitoriumoristi ai nostri…./Cartea aceasta este o satira amuzanta,rautacioasa si patimasa la adresa noilor laburisti." (TheTimes)
De treisprezece ani, in vreme ceAnglia devine un loc din ce in ce mai trist si mai de temut,Printul Charles locuieste linistit intr-o locuinta sociala de peDomeniul Florilor, impreuna cu sotia si dragostea vietii lui,Camilla. Aici se dedica pasiunilor sale - gradinaritul si crestereagainilor -, in timp ce Camilla isi petrece zilele facând cât maiputin cu putinta, alaturi de vecinii lor certati cu legea. Dar incurând viata li se va schimba… Charles refuza sa-si urmeze destinuldaca sotia lui nu poate fi regina si, conform opiniei publice,poporul mai degraba ar pune-o pe Jordan pe tron! Dar de-abia ceWilliam se ofera sa fie urmatorul monarh, când isi face aparitia unoarecare Graham Cracknell din Ruislip, care sustine ca este roduliubirii secrete dintre Charles si Camilla si, prin urmare,mostenitorul de drept la tron. Iar când lupta pentru coroanaincepe, câinii de pe Domeniul Florilor pornesc si ei propria lorlupta, in semn de revolta fata de legea "un câine per gospodarie" aprimului-ministru - condusi de Harris, irascibilul corgi alReginei, trebuie sa actioneze impreuna pentru a salva intreagapopulatie canina a Angliei…
Sue Townsend (n. 1946) este unadintre cele mai bune scriitoare britanice contemporane, autoare deromane si piese de teatru.
Dupa mai multe slujbe, latreizeci de ani s-a alaturat unui grup de scriitori de la TeatrulPhoenix, din Leicester. Si-a inceput cariera de scriitoare dupa ce,in 1981, a câstigat The Thames Television Playright Award pentrupiesa 2Womberang". Este autoarea mai multor piese de teatru,romane, scenarii, devenind celebra pentru cartile din seria despreAdrian Mole, care au fost adaptate pentru radio, televiziune siteatru. Pentru activitatea ei a primit doua doctorate onorifice, dela University of Leicester si Loughborough University (2007),alaturi de Premiul James Joyce, decernat de The Literary andHistorical Society of University College Dublin(2007).
La Editura Curteaveche:
Gabriel Memelis, AdrianIosif, Dan Raileanu - "Realitateatransdisciplinara".Colectia: Stiinta si religie
Volumul "Realitateatransdisciplinara"propune dialogul dintre stiinte si spiritualitateintr-o maniera novatoare, eliberata de cliseele proprii abordarilorfie excesiv prudente, fie prea grabit sincretice. Proiectând acestdialog atât intr-un context general religios, cât si - mai ales -in cel al teologiei si spiritualitatii Rasaritene, el incearca, pefond, sa reformuleze datele unei probleme care poate oricândsuscita un considerabil interes cultural: contributiacrestinismului la modernitate, dar si prezenta sa inpostmodernitate. Fara a ceda tentatiei unei apologetici cu accenteprotocroniste, care tenteaza, de obicei, aceasta tema, evitând inacelasi timp si iluzia echidistantei "obiective" - ipotezainvalidata chiar de premisele metodologice ale stiintei actuale -autorii nu ezita sa reformuleze intrebari incomode care nu si-auprimit inca raspunsul satisfacator: poate crestinismul sa-sirevendice legitim o contributie "genetica" la nasterea stiinteimoderne in Europa? Exista, in general, o compatibilitatestructurala intre religie si stiinta, in masura sa schimbefundamental perceptia omului de astazi asupra acestei puneri inrelatie? Este posibila o convergenta a perspectivelor teologieicrestine Rasaritene, stiintei moderne a naturii si filosofieiasupra realitatii? Raspunsul pe care volumul ni-l ofera este nu deputine ori original, pastrându-se in acelasi timp sub exigentelecele mai stricte ale specialitatii.
In plus, ceea ce confera acesteianalize singularitate si actualitate este punerea problematicii demai sus intr-un orizont metodologic transdisciplinar. In conditiilein care transdisciplinaritatea pare a fi fost deja proscrisa prinluari de pozitie la vârf ale reprezentantilor oficiali aiortodoxiei românesti, "Realitatea transdisciplinara" se constituieintr-o replica, simultan competenta si nelipsita de verva polemica,la teza dupa care metodologia transdisciplinara ar fi fundamentalincompatibila cu teologia ortodoxa. Acestei teze i se opune"metoda" Parintilor Bisericii de a face teologie, bazata peireductibilitatea Tainei divine la limbajul teologic insusi; ceeace face ca transdisciplinaritatea, vestind intrarea intr-o noualume a dialogului dintre stiinte, care "va fi plina de tacereacuvântului poetic" (Basarab Nicolescu), sa fie chiar afina cuorthodoxia Parintilor Bisericii. Pentru ca - ne spune unul dintreautorii cartii - atunci "când spunem "trans-" in legatura cuteologia ortodoxa nu intelegem niciun moment dincolo de Dumnezeu,ci doar dincolo de notiunile, imaginile, reprezentarile despreDumnezeu pe care le foloseste insasi teologia."
La Editura Publica:
Gerd Gigerenzer, Peter M. Todd& Grupul de Cercetare ABC - "Metode euristice simple pentrusolutii inteligente"
La scrierea acestei carti auparticipat cercetatori din domenii diferite care de regula nuinteractioneaza: psihologie, matematica, informatica, economie sibiologie evolutionista. Iar rezultatul acestei colaborari, pe câtde paradoxale, pe atât de necesare, respecta promisiunea din titlu:inainte de a le propune cititorilor un set de metode euristice,autorii au apelat ei insisi la metode de analiza care, pornind dela adevaruri general recunoscute, ajung la adevarurinoi.
Legile probabilistice descriu siprescriu rationamente, judecati si decizii clare. Numai ca, inmomentul in care acest tipar decizional se loveste de rigorilerealitatii, devine evident ca elaboratul model de calculprobabilistic li se adreseaza mai degraba unor fiintesupranaturale, si cam deloc oamenilor de rând.
In "Metode euristice pentrudecizii inteligente", autorii propun o deplasare dinspre calculcatre probabilitate, punând in centru adaptarea la context. Astapentru simplul motiv ca deciziile pe care le avem de luat in viatade zi cu zi nu au cum sa fie descrise doar in functie decoordonatele cantitative si matematice ale calcululuiprobabilistic.
"Cartea aceasta este ocontributie majora la teoria ratiunii limitate. Ea demonstreaza caeficienta surprinzatoare a procedurilor simple si rapide sedatoreaza potrivirii lor cu structura mediului in care suntfolosite." (Reinhard Selten, laureat al Premiului Nobel pentruEconomie)
"Cercetarea a inceput sa ia inserios si sa studieze empiric cum se raporteaza cu adevarat oameniireali la complexitatea lumii in care traiesc. Metode euristicesimple reflecta intr-un mod fascinant aceasta revolutie dinstiintele cognitive, facând un pas inainte in echilibrarea feluluiin care intelegem ratiunea." (Herbert A. Simon, laureat alPremiului Nobel pentru Economie)
Gerd Gigerenzer este directorulCentrului ABC (Comportament Adaptiv si Cognitie) din cadrulInstitutului Max Planck pentru Dezvoltarea Omului, cu sediul laBerlin. A predat psihologie la Universitatea din Chicago si i s-auacordat mai multe premii, inclusiv Premiul AAAS pentru cercetari indomeniul stiintelor comportamentale, in 1992.
Peter M. Todd, cofondator al Grupului de Cercetare ABC, estecercetator la Institutul Max Planck pentru Dezvoltarea Omului. Esteautorul unor studii si articole despre modelarea comportamentului,muzica si evolutie si este editor asociat al publicatiilor"Adaptive Behavior" si "Animal Cognition".
La Editura RAO:
Michael Harvey - "Crimain Chicago"
Traducere de RoxanaMoisin.
Co-creatorul si producatorulexecutiv al serialului de televiziune "Cold Case Files",Michael Harvey ne ofera un thriller politist intens si scris cueleganta, având in rolul principal un politist irlandez dur,devenit
detectiv particular, carereprezinta pentru Chicago ceea ce reprezenta Raymond Chandlerpentru Los Angeles. Detectivul particular Michael Kelly esteangajat de fostul sau partener, John Gibbons, pentru a-l ajuta sarezolve un viol care s-a petrecut in urma cu opt ani si un caz deviolenta pe care, va constata Kelly mai târziu, partenerul saufusese silit sa-l faca uitat. Dar când Gibbons este gasit mort,Kelly va apela la ajutorul celor mai talentati amici ai lui pentrua reusi sa rezolve misterul mortii prietenului sau si sa descoperelegaturile cu cazurile mai vechi pe care acesta ii ceruse sa lerezolve. Printre acesti amici se afla Diane Lindsay, o reportera deteleviziune, a carei relatie cu Kelly nu e doar de naturaprofesionala, Nicole Andrews, un patolog specializat in analizeADN, prietenul lui Nicole, Vince Rodriguez, un detectiv specializatin cazuri de viol si Benett Davis de la procuratura, cu care Kellya ramas prieten de pe vremea când lucra la politie. Pentru asolutiona cazurile, Kelly va trebui sa infrunte un ucigas in serie,prieteni tradatori si violenta de pe strazile
din Chicago. Cu o scriiturapalpitanta si amuzanta, "Crima in Chicago"este un thriller politistde prima clasa, situat pe fundalul unui oras plin de viata si demister.
Michael Harvey este scriitor,jurnalist si documentarist. A primit premii nationale siinternationale pentru munca sa. A studiat dreptul la DukeUniversity, jurnalismul la Northwestern University si limbi clasicela Holy Cross College. Locuieste la Chicago.
David Baldacci - "ClubulCamel"
Traducere - LauraBerteanu.
Baldacci reuseste sa isi tinacititorii in suspans cu nesfârsite rasturnari de situatie, prezentein toate cartile sale, publicate in peste 45 de limbi, in mai multde 80 de tari, in 90 de milioane de exemplare.
Clubul, care exista undeva laperiferia Washingtonului, se compune din patru membri excentrici.Condusi de un barbat misterios cunoscut sub numele de "OliverStone", acestia studiaza teorii ale conspiratiei,
evenimente curente si masinatiiguvernamentale pentru a descoperi "adevarul" ce se ascunde inspatele actiunilor oficiale. Eforturile lor nu se bucura de preamult succes - pâna când grupul ajunge sa fie martor la o crimasocanta... si toti se trezesc prinsi intr-o incredibilaconspiratie, care se intinde pâna departe. Acum, membrii clubuluitrebuie sa-si uneasca fortele cu un agent al Serviciului Secretpentru a infrunta un eveniment care ar putea declansa razboiulsuprem intre doua lumi diferite. Si tot ce sta in calea acesteiapocalipse sunt
cinci eroineasteptati.

David Baldacci s-a nascut in 1960,in Virginia, unde locuieste si in prezent. A absolvit stiintePolitice la Virginia Commonwealth University si are diploma inDrept de la Universitatea Virginia, practicând de altfel dreptultimp de noua ani inWashington, D.C. Pâna in prezent a publicat 17romane, toate fiind bestselleruri internationale. In plus, Baldaccieste implicat in mai multe organizatii caritabile si actiunifilantropice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO