Ziarul de Duminică

Cum gândea Nicolae Ceauşescu/ de Stelian Ţurlea

Cum gândea Nicolae Ceauşescu/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

07.10.2011, 00:01 245

Alexandru Budişteanu în dialog cu Flori Bălănescu

Între istorie şi judecata posterităţii

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului

Cuvânt înainte de acad. Dinu C. Giurescu. Postfaţă de prof. dr. Radu Ciuceanu. Născut în 1928, Alexandru Budişteanu a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu, în 1955, a obţinut în 1965 titlul de doctor arhitect, a fost funcţionar internaţional, iar între 1977 şi 1983, arhitect şef al Capitalei. În prezent, este preşedintele emerit al filialei din România a Asociaţiei Internaţionale Uniunea Vorbitorilor de Limba Engleză. În perioada 2007-2008 a fost preşedintele consiliului internaţional al acestei asociaţii. Istoricul cu care a realizat acest lung interviu este cercetător principal la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului.

"Memoriile lui Alexandru Budişteanu - scrie Dinu C. Giurescu - sunt o mărturie în direct a felului cum Nicoale Ceauşescu înţelegea şi dirija sistematizarea urbană, a Capitalei în primul rând." Din 1953 până în 1989, funcţia de arhitect şef a capitalei a fost îndeplinită de persoane bine cunoscute în meserie - Pompiliu Macovei, Horia Maicu, Tiberiu Ricci, Mircea Dima, Alexandru Budişteanu, Paul Focşa. Singurul care a lăsat un volum de memorii cu cele întâmplate în exercitarea acestei funcţii este Alexandru Budişteanu. "Mărturie cu atât mai interesantă şi necesară - spune academicianul Dinu C. Giurescu - cu cât se referă la anii când Nicolae Ceauşescu îşi punea în aplicare, integral, planurile sale de reconstrucţie a Capitalei. Cunoaştem astfel câte ceva din felul cum gândea şeful statului şi al partidului, reacţiile sale, mecanismul, de cele mai multe ori implacabil, al aplicării deciziilor Tovarăşului, slugărnicia şi supunerea ce i se arătau, intervenţiile anapoda ale Tovarăşei..." Fostul arhitect şef nu-şi arogă, spre cinstea lui, merite de disident, descrie atent atmosfera vremii, obedienţa tuturor, ce înţelege el prin patriotism şi, peste toate, este "o autobiografie cu valoare monografică a unei societăţi pe care o prezintă cu o detaşare neaşteptată." (Radu Ciuceanu) Admirabilul volum cuprinde câteva zeci de pagini de fotografii de epocă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO