Ziarul de Duminică

Cum să călătoreşti în toată lumea într-un dulap Ikea/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

07.03.2014, 00:01 187

Silvia Colfescu

Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene

Editura Vremea

„De multă vreme aveam de gând să scriu lucrurile pe care mi le mai amintesc despre câteva mătuşi fabuloase. Mătuşile mele adevărate, câteva mătuşi adoptate şi chiar mătuşi ale prietenilor mei, femei care, la prima vedere, erau (unele mai sunt) foarte deosebite unele de altele, dar care se asemănau într-o anume privinţă: erau cu toatele nişte supravieţuitoare, femei cu suflete de oţel – e drept, cele mai multe ascunse în învelişuri moi de catifea. A, să nu uit: bucureştence, desigur – măcar în unele perioade importante ale vieţii lor. Voiam să scriu pentru că mi se pare nedrept să las să se piardă amănuntele pline de farmec – sau de haz – ale vieţilor lor, amestecate de-a valma în fluviul destinelor ultimului veac. Am tot amânat, prinsă în plasa unor ocupaţii care mi se păreau mai importante.” Pe larg, în rubrica „Ficţiune la feminin” din acest număr al Ziarului de duminică.

 

Răzvan Voncu

O istorie literară a vinului în România

Editura Curtea veche

O culegere masivă, aproape 500 de pagini, de texte despre vin din operele scriitorilor români din epoca medievală până în timpurile moderne: texte scrise de Dimitrie Cantemir despre obiceiul beţiei în timpul său, poezii inedite de George Bacovia, Ion Pillat, Benjamin Fundoianu, Nichita Stănescu, Radu Stanca, Leonid Dimov, Grigore Vieru, un capitol întreg dedicat vinului de Drăgăşani. „Cartea de faţă – scriu editorii – nu este o istorie literară din perspectivă vini-viticolă. Nu este nici o istorie a vinului din perspectivă literară. Mai degrabă, o incizie în straturile de contact ale civilizaţiei materiale cu cea spirituală, ale sacrului cu profanul, ale înălţării spirituale cu bolgiile viciului, în viaţa comunităţii noastre de cultură. Este o carte despre întâlnirea cu unul dintre produsele eminente ale acestui pământ, întâlnire în care literatura are rolul de teren de joc.”

 

William Faulkner

Pe patul de moarte

Editura RAO

Apare în „Biblioteca William Faulkner” în care au mai fost publicate alte 13 titluri din creaţia marelui scriitor american laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Traducere din limba engleză de Paul Goma, Horia-Florian Popescu. Pentru că ultima dorinţă a lui Addie Bundren a fost să fie înmormântată în pământul strămoşilor ei, întreaga familie porneşte într-o periculoasă călătorie cu sicriul spre Jefferson. Femeia este prezentată din perspectiva fiecărui membru al familiei, dar şi a altor personaje. Unul dintre cele mai influente romane prin structură şi stil.

 

Bogdan Coşa

Poker. Black Glass

Editura Cartea românească

Al doilea roman al trilogiei Poker, al cărui autor a obţinut, la Gala Tinerilor Scriitori 2013, premiul „Tânărul prozator al anului 2013”. Cartea continuă povestea lui Tudor Klein, personajul supradotat care s-a bucurat imediat de o mare popularitate livrescă. La trei ani după aventurile în lumea miraculoasă a celui mai în vogă joc de cărţi al momentului, viaţa lui se schimbă drastic, sub ameninţarea unei conştiinţe tiranice. „Noul roman al lui Bogdan Coşa este o tulburătoare şi autentică poveste de dragoste, care, prin hiperrealismul atroce, devine mărturia devastatoare a unui om singur, păşind tot mai absent, tot mai aproape pe zi ce trece de fluviul învolburat al nebuniei.”

 

J.A. Redmerski

Niciodată împreună?

Editura Trei

Colecţia Eroscop. Traducere din engleză de Ana-Daniela Micu. Un roman plin de erotism si pasiune. O tânără în vârstă de douăzeci de ani şochează pe toată lumea – inclusiv pe sine – când se hotărăşte să renunţe la singura viaţă pe care a cunoscut-o vreodată şi să ia totul de la început. Având la ea doar poşeta şi telefonul mobil, se urcă într-un autobuz Greyhound, gata să se găsească pe sine însăşi. Găseşte însă un tânăr care o face să simtă dragostea şi pasiunea în feluri pe care nu şi le-ar fi imaginat niciodată. Însă bărbatul ascunde un secret care îi va face să nu poată rămâne împreună.

 

Romain Puertolas

Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea

Editura Baroque Books &Arts

Traducere de Virginia Costeschi. Un foarte amuzant text despre un fakir care pleacă din Rajasthan la Paris, cu scopul de a-şi cumpăra de la Ikea un pat cu cuie nou-nouţ, de înaltă ţinută şi performanţă, dar, cum singura lui avere e o bancnotă falsă de 100 de euro, voiajul se transformă într-o înlănţuire de întâmplări neprevăzute. Romain Puértolas, născut în 1975, a fost DJ, cantautor, profesor de limbi străine, translator-traducător, steward, magician, înainte de a-şi încerca norocul ca spintecător de femei într-un circ austriac. De unde a fost dat afară într-un timp record, din pricina lipsei de abilităţi, pentru ca apoi să opteze fără nicio ezitare pentru scrisul compulsiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO