Ziarul de Duminică

Daca planeta ar fi un sat micut...

10.11.2006, 18:24 19

Si daca Pamantul ar fi doar un sat? Un sat de, sa zicem, fix o suta de locuitori? Pastrand cu scrupulozitate structura actuala a populatiei planetei, lucrurile ar sta uite-asa: 81 de sateni ar proveni din tari subdezvoltate, avand un PIB anual sub 3.600 de dolari pe cap de locuitor, iar ceilalti 19 - din state cu peste 22.000 la acelasi indicator.
Ar fi 61 de asiatici, 12 europeni, 13 africani, 9 sud-americani sau caraibieni si 5 nord-americani. 22 din cei 100 de sateni ar fi chinezi si 17 indieni. 75 n-ar fi albi. 60 ar fi originari din locuri situate la mai putin de o suta de kilometri de o coasta marina. 48 ar trai cu mai putin de doi dolari pe zi si tot atatia - probabil aceiasi - n-ar avea acces la servicii medicale elementare. 47 dintre ei ar fi locuitori ai oraselor. 29 ar crede in vrajitorie. 25 ar avea o locuinta improprie sau n-ar avea nici una. 20 ar trai cu mai putin de un dolar pe zi. 17 ar fi minori. 16 n-ar avea apa potabila curenta. Tot atatia ar fi analfabeti. 14 ar fi subnutriti. Hei!, dar 8 ar avea acces la Internet de acasa! 1 ar fi infectat cu HIV/SIDA. 1 ar fi nou-nascut. 1 ar fi pe patul de moarte. 1 ar fi abslovent de liceu. Jumatate din averea satului s-ar afla in mana a sase oameni.
Aceste date statistice, oricum interesante, devin si mai palpitante daca ne apucam sa le raportam la Romanica. N-am cifrele oficiale locale, dar cel putin cateva dintre ele sunt usor de aproximat. Aia cu PIB-ul, de exemplu. Sau aia cu doi dolari pe zi, adica 60 pe luna, adica vreo doua milioane de lei vechi. Nu va grabiti sa spuneti: "Poate doar unii pensionari tarani...", ca vorbiti cu pacat: nu uitati ca exista capi de familie cu, sa zicem, opt milioane, dar si patru-cinci guri de hranit. La relatia urban-rural cred ca suntem sub media mondiala. Daca ne luam dupa anumite emisiuni ale unor anumite posturi TV, sigur mai mult de o treime dintre romani cred in vrajitorie! Fara casa deloc n-om avea multi, dar in locuinte improprii ma tem ca stau cam 60-70% dintre romani. Unde e sigur ca nu atingem cifrele astea oribile este la procentul de acces casnic la Internet. Ce sa zic! Ne tin lectii aia care omoara negri! Despre SIDA hai sa nu vorbim aici, OK? Absolventi de liceu avem cu nemiluita, pana si politicienii sustin ca ar avea 12 clase. Cat despre ultima cifra, ei!, nu, nu sunt doar sase proprietarii a jumatate din Romania, sunt cel putin sapte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO