Ziarul de Duminică

Dansuri populare islandeze şi româneşti în grădină la Minovici

Dansuri populare islandeze şi româneşti în grădină la Minovici
06.08.2010, 14:03 126

Marti, 10 august, la ora 19.00, grupul islandez Sporid, cunoscutîn mai multe tari europene pentru maiestria de care membrii sai daudovada când interpreteaza dansuri populare din tara lor, va da unspectacol la Muzeele Minovici din Bucuresti. In replica, grupul dedansatori Alunelul va face o demonstratie de arta populararomaneasca.

Cea de a doua mare insula a Europei, Islanda, se afla in OceanulAtlantic, in apropiere de Polul Nord, iar muzica celor 320.000 delocuitori ai sai, poate si datorita lungilor nopti polare, este maidegraba melancolica. Tot asa sunt si primele dansuri care, adesea,contin un pas stravechi, lent, denumit Vikivaki, cunoscut inca dinsecolul al XII-lea.

Dansatorii grupului Sporid (Pasul) si cei doi acordeonisti careii acompaniaza se prezinta in costume islandeze traditionale. Celefemeiesti au fost create in secolele XIX si XX, conform traditiilordin vechime, din materiale tesute manual, cu decoratiuni din argintfacute tot de mana. Multe dintre aceste costume si bijuterii s-aupastrat din generatie in generatie in familiile dansatorilor.Costumele barbatesti au fost create mai recent, cu ocazia celei dea 50-a aniversari a Republicii Islanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO