Ziarul de Duminică

De capul lor...

01.06.2007, 17:55 17

A doua editie a Colocviului Tinerilor Scriitori, desfasurata la Cluj, a fost un fiasco. O spun gazetele regionale si bucurestene care si-au trimis reporteri la manifestarile Colocviului, precum si multi dintre tinerii autori care au mers acolo. Au rezultat cateva articole amar-savuroase, dar si o concluzie ce mi se pare nelinistitoare; si anume aceea ca, lasati ?de capul lor?, tinerii scriitori nu sunt in stare sa articuleze un dialog. Asa sa fie?

Din experienta Colocviului de anul trecut, derulat la Bucuresti, la care, alaturi de Constantin Stan, am fost moderator, imi e limpede ca discutiile trebuia si trebuie purtate pe teme si subiecte clare. Intalnirile acestea pot insemna mai mult decat un pachet de tigari fumate pe hol sau o bere consumata la pauza, cu conditia implicarii organizatorilor sau a delegarii clare de responsabilitati. Altfel, e firesc sa se ajunga la monologuri paralele ori glumite diverse, daca nu la haos veritabil, cum s-a intamplat la Cluj, unde Irina Petras, organizatoarea, i-a intampinat pe tinerii scriitori si, in minutele urmatoare, s-a si despartit de ei, plecand la alta manifestare. Parca vad un meci de fotbal important, decisiv, de la care arbitrii, observatorul federal si antrenorii se decid sa plece, lasandu-i pe jucatori... sa joace. Ori un congres, national sau international, in care participantii, avand in minte doar o tema formulata vag, sunt incarcati, ei, cu responsabilitatile organizatorilor.
Chiar si in aceste conditii, tinerii scriitori, intr-un numar mare (circa 90), au reusit sa incropeasca niste discutii, prin efortul eroic al unor moderatori ad-hoc. Chiar si astfel gandit si desfasurat, Colocviul a insemnat o ocazie pentru ca autori din diferite zone ale tarii sa se intalneasca si sa se cunoasca mai bine. Iar la finele manifestarii, a aparut si un top, intru totul onorabil, alcatuit din tineri scriitori votati de colegii lor: Dan Sociu, Dan Coman, Andrei Terian, Marius Ianus, Dumitru Crudu.
Si mai e ceva. Destui scriitori tineri ar fi vrut sa participe la acest colocviu, dar n-au avut posibilitatea s-o faca. Fiindca muncesc pe la ziare, reviste si edituri, sunt prinsi in diferite mecanisme profesionale, au o anumita functie sociala. "Tanar autor roman" nu mai inseamna, obligatoriu, om-fara-perspectiva-in-capitalismul-salbatic, asa cum era cu un deceniu in urma. Scriitorul tanar poate fi, iata, si un om care a inteles principiile economiei de piata si s-a adaptat la regulile performantei. Semnificativ din acest punct de vedere, la Cluj prezenta cea mai masiva au avut-o poetii. Prozatorii si criticii au mai stat si pe-acasa - nu cu picioarele-n sus si cu ochii-n televizor, ci la masa lor de lucru, unde aveau cate ceva de facut, cate ceva de terminat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO