Ziarul de Duminică

De ce e nevoie de galerii?/ de Ziarul de duminică

De ce e nevoie de galerii?/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.06.2012, 00:01 39

La Galeria Pies din Poznań poate fi vizitată până mâine, 9 iunie a.c., expoziţia colectivă a artiştilor Mihuţ Boşcu, Aline Cautis, Radu Comşa, Florin Maxa, Vlad Nancă şi Alice Tomaselli, artişti reprezentaţi de Galeria Sabot din Cluj-Napoca. Organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia, expoziţia "New Nomenclature. Create, Enter, Change, Query and Distribute" a fost vernisată în data de 19 mai, în prezenţa artistului Radu Comşa şi a curatoarei Daria Dumitrescu.

Colaborarea dintre galeriile Pies şi Sabot a început anul trecut, când unul dintre artiştii reprezentativi ai galeriei din Poznań, Łukasz Jastrubczak, a expus la Cluj-Napoca. Proiectul comun iniţiat atunci a fost unul de succes, determinând continuarea în acest an. ICR Varşovia s-a implicat în susţinerea acestui "dialog", care determină circulaţia artiştilor români în Polonia, le aduce acestora un plus de vizibilitate şi creează ocazii de comunicare, proiecte comune, dezvoltare profesională. Galeria Pies a fost înfiinţată în anul 2005 şi este condusă în prezent de unul dintre cofondatorii ei, Dawid Radziszewski. Iniţial o galerie studenţească, ocupând un vechi spaţiu al Institutului de Arte Frumoase "Adam Hannytkiewicz", Pies s-a transformat treptat într-un spaţiu de expunere comercial, deschis publicului larg, cunoscut, original, care reflectă cele mai importante fenomene din arta contemporană poloneză.

Galeria Sabot din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în 2009 de Daria Dumitrescu (în prezent, managerul galeriei) şi este unul dintre spaţiile artistice tinere, aflate în plină ascensiune în România, câştigându-şi treptat reputaţia în străinătate. Povestind despre începuturile proiectului, Daria Dumitrescu aminteşte că ideea care a determinat fondarea Sabot a fost dorinţa de a verifica "raţiunea existenţei" unei galerii de artă în vremurile actuale. În proiectele lor, artiştii Galeriei Sabot chestionează teritoriile noii avangarde artistice "sabotând" distincţia fundamentală între cultura "înaltă" şi cea "inferioară/ de masă/ populară", între proces şi finalitate, opera terminată, între "art making" şi "curating".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO