Ziarul de Duminică

De la telenovelă la digiroman/ de Daniel Nicolescu

De la telenovelă la digiroman/ de Daniel Nicolescu

De la telenovelă la digiroman

03.03.2011, 23:59 65

A apărut un nou tip de carte. Creatorul ei (atenţie, creatorul,iar nu autorul, cum i se spunea până mai deunăzi) este un individal cărui nume s-ar putea să nu vă spună mare lucru: Anthony Zuiker.Dacă voi aduce însă precizarea că el este scenaristul "CSI: CrimeScene Investigation", probabil cel mai vizionat, la nivel mondial,serial poliţist de teviziune, vă veţi da seama că îl ştiaţidemult.

Ultima lui ispravă este "Level 26". Prezentat elogios, întoate formulele de advertising posibile, ca o "revoluţie" îndomeniul cărţii, level-ul zuikerian este ceea ce s-ar putea numi,realist, o carte multimedia. Care, adică, aduce laolaltă cartea dehârtie, filmul şi web-ul. Seducătoarea struţo-cămilă a apărut pepiaţa americană la începutul lui 2010, iar acum a pătruns şi pepiaţa europeană.
Să vedem, mai în detaliu, despre ce este vorba. Zuiker aconceput planul unei naraţiuni poliţiste, pe care DuaneSwierczynski l-a transformat într-un roman propriu-zis. Un agentspecial, Steve Dark, sagace, vânător de cursă de lungă, greudemontabil, se află pe urmele unui serial killer sadic, careterorizează între globul. Squeegel, ucigaşul contorsionist,fetişist al cauciucului, a ieşit însă din aria crimei mărunte decartier şi a început să-i deranjeze acut pe cei mai înalţi oficialiamericani. Dark, a cărui familie a fost hăcuită de dement, trăieşteacum pe malul mării, cu iubita lui, Irene, şi încearcă să pătrundăîn mintea lui Squeegel (care a depăşit nivelul suprem - 25 - dinclasificările criminologice uzuale ale ucigaşilor) spre a-i dejucaplanurile şi a face să triumfe dreptatea.
O schemă subţire, doldora de clişee, care încearcă săcompenseze lipsa de imaginaţie şi de suspans intrinseci, agitândispitele ultramoderne ale filmului şi ale internetului. La fiecaredouăzeci de pagini, cititorul găseşte "o cheie", un indiciu care îipermite să deschidă un Cyber Bridge pe site-ul web dedicat cărţii,unde se află nişte mici filme (cu scenariul şi regia lui Zuiker).Varianta în imagini (acum, iată, simultană cu literatura), esteînsă de tot trăsnită, plină de scene de tari, care evocă un "Saw"cu infuzie de sex.
Cartea poate fi citită şi în lipsa filmelor, care aduc, ca săspunem aşa, doar un supliment consistent de culoare. Pe site-ulLevel 26, s-au pus bazele unui forum, unde cei deja "muşcaţi" depoveste pot comenta aventurile consumate sau discuta variante deevoluţie a story-ului, pentru voletul 3 (2 a apărut deja) al cărţiimultimedia.
Ideea de sandwich "cu de toate" l-a făcut pe Zuiker săsolicite, spre completarea obiectului carte, şi desenele lui MarckEcko, care simbolizează, în grafică alb-negru, scara enigmei.
Pornit de la o premisă nobilă ("aducerea", după declaraţiilelui Zuiker, "a tinerilor spre exerciţiul lecturii"), "Level 26" nueste însă mai mult decât un hibrid, o curiozitate inovatoare,solicitantă (câtă vreme impune racordarea la două tipuri de lecturăşi la două feluri de suport informaţional) şi dinamică, departe derevoluţia pe care, în cinematografie să zicem, a adus-o filmul3D.
Nu în ultimul rând, pentru cititori mai bătrâni, e o amorsă anostalgiei. A nostalgiei pentru policierurile bine scrise şi adragostei neperisabile pentru Miss Marple.
DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, al UniversităţiiBucureşti, Facultatea de filologie, secţia română-portugheză.Redactor principal (şi, începând cu 1991, grafician copertator) laEditura Eminescu, între 1985-2003. Colaborări (cronică literară,cronică plastică, traduceri) la numeroase reviste culturale,începând cu 1974. Redactor şi art-director la diverse publicaţiidin ţară. A semnat mai multe volume de traduceri şi un volum deinterviuri. Din anul 2000 până în 2009 - editor executiv la Ziarulde Duminică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO