Ziarul de Duminică

Despre guvernare, teorii si targuri

Despre guvernare, teorii si targuri
22.08.2008, 18:41 55

Doua edituri clujene - Casa Cartii de Stiinta si Dacia - publica de ceva vreme volume cautate de specialisti pentru informatiile utile si pragmatismul lor. Alaturi de volumele dedicate umanioarelor, s-au impus cititorilor colectiile din domeniile economie, drept, filosofie, sociologie, politica si psihologie. Sau chiar Lumea afacerilor. Colectiile si seriile lansate de aceste edituri s-au impus atat in constiint.a publicului cititor, cat si in atentia specialistilor, prin diversitate tematica, prin varietatea domeniilor abordate si, nu in ultimul rand, prin configurarea unei conceptii coerente si a unei strategii editoriale pe termen lung. O exemplificare in acest numar al ziarului.

Dan Vasilache - Guvernarea electronica. Editura Casa Cartii de Stiinta. Lucrarea, prima din acest domeniu din Romania, este o ampla introducere in vastul domeniu al guvernarii electronice si se adreseaza angajatilor din administratia centrala si locala, inginerilor, economistilor, juristilor, medicilor, tuturor celor care vor sa afle ce este e-guvernarea sau, profesionisti fiind, sa contribuie la dezvoltarea serviciilor publice electronice. Cartea prezinta eGuvernarea si eServiciile in general si, in special, cele din eAdministrare, eSanatate, eInvatamant, eJustitie, eCultura si eDemocratie. Se definesc si se descriu variatele eServicii si se dau nenumarate exemple din Uniunea Europeana, Romania si alte tari ale lumii. Un capitol special este consacrat strategiilor de implementare a eGuvernarii la nivel national si paneuropean, completat cu o scurta introducere in tehnologiile de implementare bazate pe XML, pe arhitectura SOA si pe standardele curente.

Zamfir C. Moise - Marketing. Ghid pentru participarea la targuri si expozitii. Editura Dacia. Colectia Lumea afacerilor a editurii clujene s-a imbogatit cu o lucrare care se adreseaza managerilor si personalului intreprinderilor mici si mijlocii, interesati sa-si promoveze propria activitate prin intermediul targurilor si expozitiilor. Volumul ofera informatii utile, cu caracter pragmatic intr-un context unitar care sa permita celor interesti sa isi creeze si sa dezvolte propriul concept, propria strategie de marketing prin participarea la targuri si expozitii, dar si sa obtina importante beneficii in dezvoltarea unor afaceri. Astfel, dupa prezentarea unor notiuni generale si practice despre targuri si expozitii, autorul consacra capitole speciale pregatirii participarii, bugetului de cheltuieli, contractelor si relatiilor contractuale, participarii la targuri in strainatate, proiectarea si constructia standului. Argumentatia insista asupra necesitatii programarii afacerilor pe termen mediu si lung, evidentiindu-se felul cum pot fi mentinute costurile participarii la astfel de manifestari la un nivel minim acceptabil, cu valorificarea la maxim a rezultatelor acesteia, prin identificarea avantajelor si evitarea capcanelor fiecarei componente a programului de participare.

Steliana Codreanu - Introducere in teoria haosului determinist. Editura Casa Cartii de Stiinta. Cartea este o prezentare accesibila a teoriei haosului deter-minist in sisteme disipative. Aceasta teorie, care isi are originile in teoriile vizionare ale matamaticianului H. Poincare privind sensibilitatea evolutiei sistemelor neliniare fata de alegerea conditiilor initiale, reprezinta o adevarata ruptura epistemologica cu determinismul lui Laplace. Ea demonstreaza ca paradoxul este posibil si ca, desi aceste evolutii sunt descrise de cunoscute legi matematice, predictia pe termen lung a comportarii sistemelor este adesea incerta. Asemenea evolutii sunt intalnite frecvent in viata reala, in experientele de laborator sau in simulari numerice. Aceasta explica de ce interesul pentru teoria haosului determinist a cunoscut o adevarata explozie in ultimii ani, domeniile in care ea este aplicata fiind dintre cele mai diverse: fizica, astrofizica, matematica aplicata, chimia, meteorologia, biologia, economia, medicina, psihologia, dar si domeniile financiar si militar. Autoarea este profesor universitar la Catedra de Fizica Teoretica si Computationala a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO