Ziarul de Duminică

Din cântecele şi dansurile popoarelor.../ de Radu F. Constantinescu

Din cântecele şi dansurile popoarelor.../ de Radu F. Constantinescu
23.12.2010, 23:37 116

O ştiţi p-aia cu schimbul cultural? Idee era să vedem cum o facşi alţii... oricâte muzee ar vedea, la oricâte simpozioane s-arduce şi indiferent cât bullshit ar trebui să suporte o delegaţiestrăină într-o ţară oarecare, finalul îi prinde pe medici,economişti sau (Doamne! Ai milă!) studenţi şi elevi într-un....?...aţi ghicit! Club!

Că se numeşte Grand Ballroom şi e de fapt în acelaşi hotel cualte activităţi, că e o discotecă mai răsărită sau un club cumuzică live, conceptul e acelaşi: putem să vorbim mult şi bine,dacă nu ne îmbătăm împreună. Dansul şi sexul sunt opţionale.
Cum vede DJ-ul diferitele popoare? Ca pe nişte copii pierduţicare trebuie integraţi cât mai repede. Greşeala mea cea maifrecventă atunci când aveam 19-20 de ani: să le pun muzică "de laei". Majoritatea vor altceva, că de-aia au mers două ore cuavionul! Vor altă muzică, altă băutură, altă limbă care pareexotică oricât de apropiată ar fi şi alţi parteneri de sex, darasta nu e decât parţial treaba DJ-ului.
Să vedeeeeem....
Francezii erau foarte încântaţi de preţuri. Le-a mai trecutacum, dar în anii 90 întrebau cu neîncredere la bar: "E preţul pepahar?" şi primeau răspunsul care declanşa nebunia: "Nu! Pesticlă". Cu cât francezii erau mai tineri, cu atât comandau maimulte sticle de şampanie. Uneori muzica mea zguduia şi 10 sticle lao masă de 6 persoane... Dacă francezii erau franţuzoaice mici (gen18-19 ani, dintr-o trupă de teatru) ele treceau dintr-o fază supersimpatică în care vorbeau o engleză cu accent, la faza neaşteptatăîn care vomitau pe mocheta localului. Nu e, desigur, o regulă.Unele reuşeau să ajungă până la toaleta.
Totuşi, dintre petrecăreţi cred că tot francezii îmi plac celmai mult. După ce au trecut de 25 de ani femeile au un erotismfabulos chiar şi atunci când nu sunt rupte din soare, iar bărbaţiiştiu să poarte haine simple cu o lejeritate care face eticheta săpară o tâmpenie. Nu că n-ar fi. Ce mai au francezii faţă de noi?Majoritatea ştiu numele trupei preferate şi minimum 10 titluri demelodii. Faţă de ai noştri care-ţi povestesc videoclipul... e unmare pas înainte. Mai greu de acceptat e că au o slăbiciune pentrumuzica arăbească. Dar Faudel nu e manea...
La fel de încântaţi de preţurile la alcool erau şi nordicii.În unele cazuri erau fericiţi că puteau să ia mai mult de 100 ml detărie. Ca şi francezii, nordicii ştiu ce vor să asculte, dar... pegenuri. Vor o jumătate de oră de rock, de exemplu... sau o oră detrance. Oameni serioşi.
Data viitoare vorbim despre nemţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO