Ziarul de Duminică

DISC / Gasitorului, recunostinta

DISC / Gasitorului, recunostinta

In imagine, afisul de la spectacolul de lansare a CD-ului preafrumoase 2, desfasurat la Teatrul Nottara din Capitala

10.02.2009, 16:23 15

 

 
 

Ascultarea acestui CD echivaleaza cu acele tot mai rare momente cand, ramasi pe ganduri, ne pica privirea pe cate un detaliu – aflat fie in interior, fie in exterior – care ne arata din nou ca viata noastra nu este altceva decat o metafora a unei sume de mici miracole.

Maxim Belciug este un nume cunoscut in lumea speciala a chitarei autohtone. Neobosit, implicat in multe proiecte fie ca solist, cum este cazul in acest album, fie alaturi de alti artisti – instrumentisti sau cantareti – dintre care multi ii datoreaza afirmarea, domnia-sa a reusit cu discretie sa-si cladeasca de-a lungul anilor o solida reputatie de promotor al unui tip de act artistic bazat pe sinceritate si altruism.
Indragostit nu doar de chitara, ci mai ales de frumusetea muzicii ce poate fi impartasita cu acest instrument, Maxim Belciug propune al doilea volum al preafrumoaselor editat de casa de discuri Macondo, nu mai putin de optsprezece miniaturi, majoritate apartinand stilului romantic, scrise pentru chitara sau adaptate instrumentului. Toate piesele sunt cu rafinament trecute intr-o cheie a bucuriei in fata detaliului, a faptului ca aceasta muzica reuseste prin discursul sau minimalist sa mearga direct catre zonele sensibile si bine ascunse ale afectului nostru tot mai standardizat. Cautand acest repertoriu care nu face apel la chitaristica eclatanta ce esueaza nu de putine ori intr-o sterila gimnastica a extremelor, Maxim Belciug reuseste un lucru destul de rar intalnit. Si anume asumarea cu naturalete a adevaratei conditii de muzician. Adica a acelui om care, coplesit de dragostea pentru muzica si instrumentul caruia s-a dedicat, are ca unic scop a actului sau artistic aducerea catre public a sentimentelor pe care le-a incercat la contactul cu o anumita piesa muzicala. Ascultandu-l, ai senzatia ca e un om care iti vorbeste despre lucruri pe care le-ai trait si tu candva, dar le-ai uitat.
Cautator al preafrumoaselor, Maxim Belciug ne readuce aminte ca fiecare dintre noi poate capata recompensa gasitorului de frumos in noi insine.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO