Ziarul de Duminică

Documentul ZD

08.07.2005, 17:22 12

La sfarsitul lunii mai, pe cand Ziarul de Duminica implinea cinci ani, Editura Fundatiei Pro tiparea al cincilea volum din Antememorii - interviuri si confesiuni. Un volum de referinta, la fel ca precedentele.

Stelian Turlea, senior editor al Ziarului de Duminica, a avut ideea sa stranga intr-o colectie intitulata "Biblioteca Ziarului de Duminica" texte reprezentative publicate in acest saptamanal, indiferent de genul lor literar - roman, eseu, reportaj, ancheta, critica literara, interviuri.

Constanta si tenacitate remarcabile a dovedit editura in tiparirea tuturor interviurilor si confesiunilor publicate in Ziar: volumul 1, mai 2000 - mai 2001 (47 de interviuri si 28 de confesiuni); volumul 2, mai 2001 - mai 2002 (51 de interviuri si 22 de confesiuni); volumul 3, mai 2002 - mai 2003 (48 de intreviuri si 19 confesiuni); volumul 4, mai 2003 - mai 2004 (48 de interviuri si 22 de confesiuni); si, in sfarsit, volumul 5 (mai 2004 - mai 2005), 50 de interviuri si 20 de confesiuni.

Ca si in alti ani, personalitatile care au fost intervievate ori s-au confesat Ziarului apartin elitei culturale si sunt de vocatii diferite: poeti, prozatori, traducatori, critici literari, regizori, artisti plastici, scenografi, balerini, compozitori, matematicieni, filosofi, istorici, antropologi, profesori universitari, academicieni.

Sunt, totodata, oameni de varste diferite: tineri care s-au remarcat prin proiecte noi si indraznete, dar si varstnici, chiar octogenari, care au avut de suferit pana cand si-au vazut realizata opera si care, mai ales, au acumulat o imensa experienta de viata, acum impartasita celorlalti.

Din toate razbate o lume de idei, proiecte, pasiuni, munca, iubiri, tradari, infidelitati, dureri, dar mai ales dorinta de a transforma realitatea, de a nu irosi libertatea, atata cata este sau a fost, de a pregati lumea de maine.

Intocmai ca precedentele volume, Antememorii 5 este o felie de viata culturala romaneasca. Si, intocmai Ziarului de Duminica, este un document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO