Ziarul de Duminică

Doua luni si jumatate de Beethoven

Doua luni si jumatate de Beethoven
09.12.2008, 17:11 24

Ceea ce stiu este ca au parcurs tara in lung si-n lat, asumandu-si din nou rolul de misionari ai muzicii clasice intr-o tara care iti da senzatia ca este tot mai agresiv dominata de mitocanie si prost-gust. Energia cu care Romanian Piano Trio isi duce gandurile mai departe inspre fapte ne face sa mai credem in ideea ca aparentele sunt doar foarte strident colorate, dar ele nu acopera intrutotul realitatea. Au fost insotiti in turneul lor de o serie de parteneri privati, care i-au ajutat sa-si creeze o imagine moderna si convingatoare si au sustinut financiar turneul (nu s-a apelat la bani de la stat nici de aceasta data). Parteneri publici au existat doar in domeniul media (TVR Cultural, Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical), acestia onorandu-si practic cartea de vizita prin astfel de parteneriate "de misiune". Cei trei muzicieni au strabatut tara doua luni si jumatate, incheindu-si periplul la Bucuresti, cu un recital sustinut chiar de Ziua Nationala la Ateneul Roman si cu un concert alaturi de Orchestra Nationala Radio avandu-l la pupitru pe Christian Badea, avand ca vedeta Triplul concert pentru pian, vioara, violoncel si orchestra de Beethoven.
Minunata scriitura a acestui concert aduce in fata personalitatile solistice clar individualizate, si totusi superb armonizate, ale celor trei componenti ai Romanian Piano Trio: pianistul Horia Mihail, sobru, plin de spirit si sigur pe el, violoncelistul Razvan Suma, avand posibilitatea de a-si evidentia caldura sunetului si virtuozitatea in postura de lider oferita de scriitura si violonistul Alexandru Tomescu, ale carui dezinvoltura si anvergura solistica il fac sa se detaseze in fiecare interventie. Una dintre sansele acestui concert concluziv al turneului Music On LG a fost si dirijorul Christian Badea, un nume conscrat al scenei internationale, care la fiecare reintalnire cu Orchestra Nationala Radio reusesete sa produca mici bijuterii interpretative, exceland si in delicatul acompaniament pe care l-a oferit celor trei muzicieni. Am mai ascultat in versiunea sa interpretativa Simfonia I pentru trei instrumente soliste si orchestra de coarde - optiunea pentru a prezenta public lucrari simfonice contemporane romanesti fiind rara si laudabila - si Simfonia a IV-a de Brahms, intr-o versiune cerebrala, perfect sustinuta stilistic.
Pentru conformitate, in cazul in care nu ati auzit pana acum despre Romanian Piano Trio, va putem spune ca in aceasta toamna ei au realizat pentru a treia oara un turneu Music On LG prin care si-au propus sa duca muzica clasica in intreaga tara, intr-un turneu coerent. Propunand, in principiu, cate un recital si un concert cu orchestra in fiecare oras (cu repertoriu exclusiv Beethoven, de aceasta data), s-au bucurat in majoritatea locurilor de un public numeros si cald, pentru a apropia spectatorii de muzica lor permitandu-si doar licente de vestimentatie (smoching pus peste tricou). Dupa incheierea turneului, muzicienii au plecat sa cante in doua tari la care marturisesc ca nu m-as fi gandit - Libia si Vietnam - urmand sa revina acasa de sarbatori.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO