Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI / Zizi in tranzitie (14). Vine, vine primavara!

DUPA 15 ANI / Zizi in tranzitie (14). Vine, vine primavara!
15.07.2009, 13:19 26

Motto: „Se vor lua masuri"
(Din Raportul Comisiei de anchetare a evenimentelor din decembrie 1989 – februarie 1993)

- Io am fost ofiter si-nainte, le marturisi omul cu diagonala. Nu de stare civila, eram la alte stari... Da’ cand a fost insurectia, de ne-au zis sa-ntoarcem armele, ce m-am gandit io: mai bine functionar fost militar, decat militar fost... In fine, vorba e ca acum ne cauta sa ne cheme inapoi pe toti, e un Total Recall, pe cinstea mea... Ei, dar voi sa fiti sanatosi si bucurati-va cat mai apucati!
Afara, pe trepte, Zizi isi saruta in sfarsit sotia si-i sopti:
- Hai la posta, sa facem ceva ACTIV, poate are vreo REPERCUSIUNE (pentru cei foarte tineri: primul mare concurs TV cu premii era un fel de scrabble cu un Nissan drept miza – n. TCZ, 2009)
- Vai, Zizi, se emotiona Luminita, daca luam Nissanu’, il vindem si platim o parte din datorii!
- Nu. Ca sotie a mea, vreau sa-ti implinesc visul acela din copilarie: iti iau un Painter Set, sa vopsim casa fara sa mutam mobila.
Luminita il privi ingrijorata:
- Ai innebunit? Care casa? Care mobila?
- Nu conteaza. Le luam ulterior.
La Posta era coada ca la telemeaua de paispe (e vorba despre o taietura in montaj, se prezinta scurte secvente din vremurile de trista amintire). Tot soiul de ingineri, doctori si magistrati se bateau salbatic pe cartile postale, apoi se chinceau prin diverse unghere sa nu-i vada nimeni ce scriu pe ele. In timpul asta, functionara de la ghiseu facea exercitii de pus stampila cu ochii inchisi, pentru a asigura secretul corespondentei.
Dupa ce rezolvara si asta, am putea spune in al 25-lea ceas (aluzie la titlul emisiunii respective – n. TCZ, 2009)), tinerii casatoriti, decisi sa se destrabaleze macar acum, intrara cu tupeu in prima patiserie. Zizi ivi princiar o bancnota de 500 si-i spuse vanzatoarei:
- Ce intra in banii astia.
Femeia ii privi scurt, suspina, le impinse o pizza si doua sticle cu ceva verde, apoi croncani ironic:
- Face patru sute nooscinci. Va dau si-o scobitoare?
- Nu, multumesc, facu tanarul un gest de nabab: Poti sa pastrezi restul.
Luminita il fulgera cu privirea, dar se abtinu. Nu era cazul sa-i critice darnicia chiar din prima zi. Mancara si baura, deci, pe saturate, apoi fugira in micuta debara care urma sa le tina loc de casa, il lasara pe Caine incuiat afara si, dupa ce se privira semnificativ, in sfarsit… (aici va fi inserata reclama cu televizorul de cauciuc de care trage noul director, doar-doar o-ncapea zambetul ala), in vreme ce Caine, la randul lui, isi gasi o… (prim-plan cu animalul salivand, stop-cadrul producator delegat Philip Capice).

(Va urma dupa ce termina astia, ca nu suntem revista din aia)

tczarojanu@yahoo.com 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels