Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Dupa 20 de ani: S-a schimbat cumva ceva esential si eu n-am observat?

EDITORIAL/ Dupa 20 de ani
16.12.2009, 13:16 16
Dupa decembrie 1989, cand s-a prabusitcomunismul, o vreme evenimentele s-au precipitat cu o asemenearepeziciune, incat ma umpleam de uimire ca in fata unei minuni.Euforia si-a stins insa treptat stralucirea, s-au inmultitintrebarile si evaluarile lucide, au sporit suspiciunile,certurile, acuzele, tensiunea. Constatam, toti cei care voiam s-ofacem, ca lucrurile nu se schimba dupa voia noastra si nicipotrivit nerabdarii noastre.
Mai toti cei care mimaseraslugarnicia si se aratasera dornici, in culise, de un regim lipsitde tutela partinica, se alaturasera cu vehementa celor care, ajunsila putere, se impotriveau schimbarilor. S-au declansat campaniiimunde impotriva fostilor disidenti si un numar incredibil de marede naivi s-au lasat sedusi de aberatiile lansate de cei ramasitributari obsesiilor monolitice, chiar daca jurau ca s-au despartitde comunism. Turnatori si anchetatori ai fostei securitati s-auoplosit curand in noi servicii secrete; cunoscatori in manuireaconstiintei sociale, indreptau cu abilitate si viclenie grupuri sipaturi sociale unele impotriva altora, conform arhicunoscutuluiprincipiu ca poti stapani mai lesne ceea ce ai reusit sa divizezi;oameni care oricum facusera destul rau se pregateau sa smulga halcidin avutul tarii, profitand de legile incomplete, de absenta lorsau de complicitati interesate; altii se ascundeau in structurilepuzderiei de partide aparute in confuzia generala a ideologiilor siidealurilor.
In primele saptamani de dupadecembrie 1989, un batran comunist care parea ca se intorseseimpotriva comunismului, ramanand, cum avea sa repete la nesfarsit,un om de stanga, afirma ca ne trebuie douazeci de ani ca saintelegem democratia. Multi au etichetat declaratia sa caantipatriotica, au vrut sa-l linseze. Dupa douazeci de ani, inca neintrebam daca am reusit sa cream un stat de drept si dacainstitutiile noastre sunt cu adevarat democratice.
Drumul de atunci a mers diniluzie in iluzie, chiar daca au trecut mai multe cicluriparlamentare, s-a modificat de trei ori regimul si s-au petrecut oseama de schimbari pe care as fi un ingrat sa nu le remarc. Darceva inca ne trage inapoi. Democratia nu inseamna numai procedurisi institutii, ci si atitudini si mentalitati. Fara acestea dinurma nu exista cultura politica democratica. Iar in mentalitatiabia de s-a clintit ceva.
Constat astazi ca pot relua faraprobleme texte pe care le-am scris in acesti douazeci de ani,eventual cu mici retusuri, pentru ca problemele pe care le ridicamau ramas: oricare vor fi fost guvernantii, nici unul n-a avutcurajul sa ia taurul de coarne, sa propuna si sa duca pana la capatreformele despre care vorbeau toti; promisiunile electorale au fostmereu repede uitate; clasa politica dezamageste; orice glas criticdevine un glas al adversarilor si, daca nu poate fi adus la tacere,e bine sa fie denigrat; am trecut din campanie in campanie, dintoate iesind umiliti si dezabuzati: campania electorala ne corupe,campania impotriva coruptiei de-abia atinge unele abuzuricotidiene, campania pentru reforma ne satura cu teorii, campaniapentru reformarea statului ne sugereaza uimitoarea ramanere in urmaa institutiilor fundamentale.
Acum zece ani, incheiam CuvantulInainte al unei carti citand dintr-un interviu televizat al unuibatranel savuros: "Tara e condusa de doua categorii de oameni. Inprimul rand, cei pe care ii doare in cur de tara si popor; in aldoilea rand, o categorie diametral opusa: pe astia nu-i doare niciin cur de tara si popor. ~stia ne conduc". S-a schimbat cumva cevaesential si eu n-am observat?
Dar de naivitate e greu sa tevindeci: tot mai sper.

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO