Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Nevoia de modele

EDITORIAL/ Nevoia de modele
19.11.2009, 15:51 28
Inauguram in aceasta saptamana o noua rubrica, intitulataSpiritualia, semnata de un nou colaborator permanent alZiarului de Duminica, Marius Vasileanu. Autorul isi propunesa faca in eseurile sale preponderent prezentare de carte care saprovina din intreg spectrul studiat de istoria religiilor, dar sanu uite nici temele considerate "fierbinti". Debuteaza incitant cuo intrebare care starneste si randurile de fata.
Mai toata lumea spune ca suntem doborati de tot felul de crize- economica, politica, morala, culturala - si in mod certinsistenta cu care revin aceste jelanii are justificare. Nu discutacum despre cum s-a ajuns aici, daca regimul (regimurile),nevoile/lipsurile sau, dimpotriva, extraordinara libertate de aface si a spune orice si oricand au fost cauza ori au contribuit lateribila insolenta, la nepasarea, bataia de joc cu care sunttratate subiectele serioase si implicit persoanele care lepromoveaza. Fapt este ca valorile au fost pervertite, ca se iaurepere false, ca s-a instapanit promovarea aiuritoare agaunoseniei, ca asteparile au fost si sunt inselate si caprincipiile exista mai degraba doar in vorbe.
Daca toate acestea, asumate zilnic de mai toata lumea, suntreale, inseamna ca trecem, intr-adevar, printr-o criza morala.Criza morala, cred eu, apare de regula cand esti lipsit de reperereale si de modele. Straniu este ca, ajuns in acest punct, potconstata ca si raul, distrugatorul, falsul victorios pot fi modele.Chiar sunt, daca ma uit in jurul meu. Inseamna ca o cauza maiprofunda macina intre semenii nostri, poate si in mine. Inseamna casunt promovate false valori si ajungi sa te intrebi cum s-aintamplat ca media a fost partasa.
Nevoia fireasca de a scormoni s-a indreptat numai catrepartile rele, iar cei care au ajuns, intamplator si nemeritat, infata in zadar vocifereaza si se bat cu pumnii in piept careprezinta valori si ca sunt nedreptatiti cand sunt lipsiti deadulare. Aceeasi media i-ar putea lasa din mana, intorcandu-siatentia spre modele reale, de care chiar e nevoie.
Dar doreste s-o faca? Mai stie s-o faca? E lasata s-o faca?Grele intrebari. Iar in vremea in care eu deliberez, cei care armerita sa fie modele isi vad de treaba lor, nestiuti sau uitati, curabdare si tenacitate, bun-simt, fara orgolii, in tacere, inindeferenta tuturor.

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie(1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape treidecenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus,dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian",dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului destiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este sieditor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zececarti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si douatraduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul UniuniiScriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO