Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Zgomotul si criza

EDITORIAL/ Zgomotul si criza
28.10.2009, 15:02 18
Pe 9 martie 2009, ziarul "Le Parisien" relata emotialocuitorilor unui ansamblu de 98 de locuinte sociale dinSaint-Cloud, unde compania Orange tocmai instalase treiantene-releu.
Pe 11 aprilie, France 5 intervieveaza un locatar care resimte"un gust metalic" si pe care il "doare teasta".
Pe 19 aprilie, "Le Journal de dimanche" ii descrie pelocuitorii respectivului cartier ca fiind deosebit de "posaci","prost dispusi" si vorbeste despre un copil "caruia a inceput sa-isangereze nasul".
Pe 21 aprilie, France 2 se trezeste sa anunte ca un locatar atrebuit sa-si "acopere ferestrele cu folie de aluminiu ca sa-siprotejeze familia". Asta pana cand compania incriminata, Orange -careia nimeni nu se gandise pana atunci sa-i solicite opinia -, afurnizat aceasta precizare utila: "Cele trei antene n-au functionatniciodata si n-au emis nici cea mai mica unda".
Populatia Hexagonului sufera, se pare, pana la anomaliefizica, din cauza instalarii unor antene Bouygues sau Orange.Psihoza creste nemasurat, apar avorturi spontane si dureri de cap,insomnii, sangerari, paricide, incesturi si alte aberatii socialesau medicale (exagerez, desigur). Toate sunt puse in seamaemisiilor nefaste ale unor antene-releu. Care, insa, nu emit. Decicare nu exista, practic, din punctul de vedere al nocivitatii. Dar,iata, sunt profund nocive.
Tin minte ca, exact cu un an in urma, mass-media romaneasca ainceput sa descrie mareea crizei globale. Intr-o maniera onesta si,desigur, ingrijorata. La inceput, relatari despre principalelepuncte de fisura din SUA, apoi descrieri ale falimentelor in lant,cifre indicand o rata a somajului in crestere galopanta, cetateniai lumii libere ramasi fara locuinte, contagierea alarmanta atuturor domeniilor, de la arta la sport si de la turism lamass-media. Spre sfarsitul anului, semnalele de alarma s-auintetit, au intrat in hora politicienii si analistii, iar criza,potrivit corului acestora, s-a instalat si in Romania, incepand saloveasca necrutator toate palierele vietii noastre. Daca, in altearii, tara s-a vadit mereu intarziata, somnoroasa si inerta, inmaterie de sincronizare la criza (sau, mai degraba, la zvonuriledespre ea), s-a dovedit capabila de un remarcabil dinamism. Dinianuarie incoace, tot romanul vorbeste doar despre criza si despreefectele ei, iar intreprinzatorii ageri, ca sa-i contracarezetoxicitatea, au prins sa-si amputeze afacerile inainte sa fie preatarziu (punand, adica, folie de aluminiu in ferestre).

Nu stiu de ce, dar, in acest moment de bilant comemorativ, magandesc ca, timp de aproape un an, ne-am aflat exact in situatiafrancezilor atinsi de cefalee din pricina emisiilor de laantenele-releu Orange nefunctionale. Pentru ca, daca e sa fimseriosi, la noi, care suntem deja sleiti de dureri de cap si desangerari, criza economica (strasnic acutizata de cea politica)de-abia acum a inceput cu adevarat sa emita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO