Ziarul de Duminică

Eikona şi „Vederea lui Dumnezeu”/ de Ziarul de duminică

Eikona şi „Vederea lui Dumnezeu”/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

09.11.2012, 00:00 125

Icoana bizantină - tradiţie şi modernitate

În perioada 6 - 8 noiembrie 2012, în cadrul Complexului Muzeal "Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia", a avut loc workshop-ul intitulat "Icoana bizantină - tradiţie şi modernitate" (foto 1), o iniţiativă a Grupului Eikona.

Scopul acestui eveniment a fost acela de a recupera şi consolida tradiţia est-europeană a icoanei bizantine şi de a o afirma în actualul context european.

Pe parcursul celor trei zile, invitaţii au realizat realiza câte o icoană de dimensiuni medii - 80cm / 70cm -, o compoziţie înscrisă în aria tematică Vederea lui Dumnezeu, într-o tehnică la alegere. Publicul a avut acces pe toată durata manifestării în spaţiul central de expunere al Complexului Muzeal Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, dedicat acestei acţiuni.

Vernisajul, care va cuprinde atât lucrările realizate în cadrul workshop-ului, cât şi alte două lucrări ale fiecărui participant, are loc azi, 9 noiembrie, ora 18.00.

Tot vineri, 9 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde, participanţilor li se va oferi ocazia să-şi expună punctul de vedere cu privire la tema simpozionului, Icoana bizantină - tradiţie şi modernitate. La discuţiile ulterioare pot participa şi audienţii.

Grupul Eikona (www.eikona.ws) s-a constituit în anul 2009, cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin, fiind alcătuit din unsprezece cadre universitare care predau pictură bisericească în universităţi din Bulgaria, Grecia, România, Rusia, Serbia, Macedonia şi SUA. Grupul a iniţiat şi a organizat în plan internaţional un spectru larg de manifestări: ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziţii, conferinţe.

Portrete ale naturii româneşti

Joi, 8 noiembrie 2012, ICR Lisabona a inaugurat la Muzeul Apei din capitala portugheză (Reservatório da Mãe d'Água das Amoreiras) expoziţia fotografică Retratos da natureza romena em Lisboa (foto 2)a tinerei artiste Irina Dumitraşcu. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe data de 25 noiembrie, de luni până sâmbătă, de la orele 10:00 la orele 18:00.

Seria de fotografii prezentate de Irina Dumitraşcu este un posibil răspuns la dilema estetică a proporţiei şi perfecţiunii. Într-o epocă în care formele şi gusturile se schimbă rapid, în care omul modern este omul vitezei, dedicat doar propriei "agende", uitând să mai admire frumosul din jur, lucrările Irinei Dumitraşcu contrastează cu dinamismul contemporan. Ele pun în prim-plan natura, marginalizată prin urbanizare şi construcţii, accentuând forma perfectă şi perenitatea acesteia, alterată doar de intervenţia omului. Forma circulară a fotografiilor mizează tocmai pe această idee de perfecţiune a naturii.

Irina Dora Dumitraşcu este o tânără artistă din Cluj, absolventă a Universităţii de Artă şi Design (Cluj), departamentul de Fotografie. Pe parcursul studiilor a petrecut mai multe semestre la universităţi din străinătate (cum ar fi Universitatea de artă Mogoly-Nagy din Budapesta sau Academia de Artă şi Arhitectură din Praga). Din primii ani de studenţie, Irina a avut participări active la expoziţii atât în ţară cât şi în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO