Ziarul de Duminică

Elitele intelectuale/ de Stelian Ţurlea

Elitele intelectuale/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

25.11.2011, 00:07 117

Încă o carte a istoricului Lucian Boia care, dacă nu spulberă nişte mituri, pune o seamă de realităţi aparent foarte cunoscute într-o nouă haină*). De astă dată, şi-a ales ca temă elita intelectuală într-o perioadă scurtă din istoria noastră în care s-au succedat şapte regimuri. Greu de găsit, spune el, o altă ţară care să fi trecut, ca România, prin atâtea regimuri. "De mai bine de douăzeci de ani - comentează editura -, istorici de toate vârstele şi coloraturile sunt dominaţi de obsesia comportamentului public al intelectualilor români în secolul XX.

S-a scris mult, mai ales de la înălţimea prezidiului unui complet de judecată morală, adesea fără a se putea administra toate probele unui dosar încâlcit, dar şi fără înţelegerea deplină a naturii umane. Dacă nu sunt consideraţi de-a dreptul factori cauzali în istorie, intelectualii sunt cel puţin datori cu atitudini exemplare. Însă atunci când, între 1930 şi 1950, membrii elitei intelectuale, odată cu societatea, trec prin mai multe schimbări de regim, adevărata miză a discuţiei este omenescul, cu toate nuanţele sale. Era nevoie, după un lung şir de tentative intransigente, dar neizbutite, de judecata fină a unui istoric precum Lucian Boia care să pondereze şi iacobinismul, şi îngăduinţa faţă de cei care, în numai două decenii, din cauza amalgamului de idei abstracte şi de orgolii personale, cad în capcanele istoriei."

De la început istoricul precizează ce înţelege prin elite intelectuale - în principal corpul universitar, de preferinţă la nivel de profesori şi conferenţiari, membrii titulari ai Academiei Române, scriitorii cu statut recunoscut, ziariştii şi publiciştii formatori de opinie. Cea mai mare parte a informaţiei cuprinsă în carte este extrasă direct din arhive, din presa vremii, din memorii şi jurnale publicate în ultimele două decenii, adică direct din surse.
Sunt în carte informaţii esenţiale despre 120 de personalităţii pe care autorul le consemnează încă de la început, alfabetic. Lucian Boia le urmăreşte reacţiile în faţa unei "istorii cu întorsături neaşteptate şi brutale" - iluzii, refuzuri, adptări, cedări, evadări. Le urmăreşte destinele, cu suişuri şi coborâşuri. "Un lucru e de la sine înţeles: între copertele cărţii nu se va găsi totul. Sunt multe personaje şi evenimente, dar nu e o enciclopedie." "Fiecare intelectual are propriul profil şi propria poveste. Ne vor fi permise totuşi câteva reflecţii cu un sens mai general."

"Am zice că intelectualul, mai ales el, ar trebui să fie un om liber, încheie Boia. Nu în­seamnă că şi este. E supus, ca oricine, conjuncturilor istorice şi presiunilor ideologice. Într-un fel sau altul, cariera lui e dependentă de Putere (cu atât mai mult într-un regim autoritar şi, fără doar şi poate, într-unul totali­tar). Nu puţini intelectuali au de altfel fascinaţia Puterii; se simt ei înşişi mai puternici, adăpostiţi la umbra ei. În tot cazul, intelectualul are o abilitate: aceea de a găsi de fiecare dată argumente potrivite pentru a justifica şi a se justifica. Mai ales atunci când i se pare că istoria şi-a dat verdictul. Pentru intelectual, glasul istoriei este irezistibil."

Lucian Boia, născut în 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

*) Lucian Boia - Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950,Editura Humanitas

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO