Ziarul de Duminică

Eowyn Ivey a obtinut UK National Book Award / de Claudia Fitcoschi

Eowyn Ivey a obtinut UK National Book Award / de Claudia Fitcoschi

Autor: Claudia Fitcoschi

21.12.2012, 00:05 52

Scriitoare americană Eowyn Ivey a obţinut prestigiosul UK National Book Award, la categoria "International Author of the Year" - secţiune dedicată autorilor din afara UK - , pentru romanul Copila de zăpadă / The Snow Child, apărut, şi în ediţie digitală, în colecţia "Biblioteca Polirom" (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere de Veronica D. Niculescu. Despre acest roman Ziarul de duminică a scris pe larg în numărul de săptămâna trecută.

Alaturi de Eowyn Ivey, la aceasta categorie a UK National Book Awards, ediţia 2012, au mai fost nominalizaţi: Daniel Kahneman - Thinking fast and slow, Ben Fountain - Billy Lynn's long halftime walk, Herman Koch - The Dinner, Patrick deWitt - The Sisters Brothers si Laurent Binet - HHhH. The Sisters Brothers/ Fraţii Sisters de Patrick deWitt, o odisee a violenţei şi a pasiunii, un roman ca o aventură în Vestul sălbatic, apărut, de asemenea, în colecţia "Biblioteca Polirom", traducere de Ioana Filat.
Copila de zapadă, primul roman al lui Eowyn Ivey, a fost numit de critici "un debut magic", "cuceritor, poetic şi fermecător". Apărută în 2012 în Statele Unite, cartea a ajuns pe lista de bestselleruri a The New York Times, dar şi pe selecta listă britanică Waterstones 11, cu cele mai bune romane de debut.

Copila de zăpadă îmbină admirabil atmosfera de basm a ţinuturilor acoperite de zăpada din Alaska si realitatea dură a vieţii de fermier într-o regiune sălbatică, neprietenoasă, care nu-şi dezvăluie uşor secretele. Ajunşi deja la jumătatea vieţii, Jack şi Mabel se luptă să-şi clădească o viaţă nouă în Alaska anilor '20, însă durerea pricinuită de lipsa copiilor sapă o prăpastie tot mai adâncă între ei. Într-o clipă de exaltare, la căderea primei zăpezi din an, cei doi clădesc o copilă de zăpadă cu chip delicat, buze trandafirii şi păr bălai. Nu mică le este însă mirarea a doua zi, când descoperă că fetiţa de zăpadă a prins viaţă, ca şi cum povestea Snegurocikăi, ce încântase copilaria lui Mabel, ar fi devenit dintr-odată realitate. Din acea clipă, Faina, copila de zăpadă, va deveni parte din familie şi prezenţa ei delicată, candidă, zglobie le va schimba vieţile pentru totdeauna. Copila de zăpadăîmpleteşte cu subtilitate şi sensibilitate realismul magic al scriitorilor sud-americani cu o proză dură, viguroasă, dramatică, în stilul lui Jack London.
"O bijuterie a artei nordice a povestirii. Oricine a cunoscut apăsarea unei ierni lungi şi alinarea adusă de o carte bună citită la gura sobei va aprecia cu siguranţă Copila de zăpadă." (John Straley)

Eowyn Ivey s-a născut în Alaska, unde locuieşte şi în prezent, alături de soţul şi fiicele sale. A studiat jurnalismul la Western Washington University şi a urmat cursuri de creative non-fiction la University of Alaska Anchorage. A lucrat vreme de zece ani ca jurnalist la ziarul Frontiersman. Şi-a făcut debutul ca scriitoare cu povestiri publicate în antologia Cold Flesh (2010) şi în jurnalul literar Cirque.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO