Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL/ Cea mai vanduta carte din Romania

EVENIMENT EDITORIAL/ Cea mai vanduta carte din Romania
02.12.2009, 15:33 56

Editura Univers Enciclopedic Gold a lansat de curand pe piata onoua editie, revazuta si adaugita, a Dictionarului explicativ allimbii romane, elaborat de un grup de cercetatori de la Institutulde Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti". Lucrarea, voluminoasa- 1.248 de pagini -, aparuta sub egida Academiei Romane, reprezintapunerea de acord a editiei anterioare cu noile norme ortografice,ortoepice si de punctuatie ale limbii romane (conform DictionaruluiOrtografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane - DOOM,publicat de aceeasi editura in 2005). DEX a fost si este cea maibine vanduta carte din Romania. Pretul editiei noi - 110 ron

DEX este un dictionar de dimensiuni relativ mari, destinatmarelui public. Conceput ca un vast repertoriu lexical, dictionarulinregistreaza si explica un numar impresionant de cuvinte, circa67.000, in marea majoritate fiind vorba de cele mai frecventecuvinte, dar si de cuvinte populare, regionale si arhaisme, careapar in operele clasice ale literaturii romane, si mai ales deneologisme. Editia noua cuprinde, pe langa toti termenii noiinregistrati in DOOM 2, si alte cuvinte, in total aproape 7000,deci circa o zecime din inventarul lexical al dictionarului.

Interesul pentru cuvintele noi intrate in limba in ultimele douadecenii a sporit odata cu explozia informationala de dupa Revolutiesi cu extinderea mass-media si el justifica necesitatea reaparitieiperiodice a unor astfel de dictionare.

Definirea si explicarea cuvintelor, ca si filiatia sensurilor,in cazul cuvintelor polisemantice, respecta principiile dinlexicografia romaneasca, elaborate la Sectorul de lexicologie silexicografie de la Institut, modificate insa in acord cu ultimelenoutati din lexicografia mondiala. Acest lucru este vizibil incazul definitiilor cuvintelor apartinand unor domenii de mareinteres si actualitate, cum ar fi: informatica, finante, religie,drept, mass-media, medicina etc. Ca si in alte dictionareromanesti, au fost incluse numeroase sintagme, locutiuni siexpresii utilizate frecvent, precum si un numar de scurte citateredactionale, acolo unde a fost necesar pentru clarificareasensurilor. Definitiile sunt clare, simple, intr-un limbajaccesibil tuturor, ceea ce contribuie la consultarea dictionaruluicu usurinta.

DEX respecta traditia lexicografica romaneasca, indicand lafiecare cuvant si etimologia, desi nu este un dictionar etimologicpropriu-zis.

Ca o noutate, acest dictionar este primul care, in acord culegislatia internationala privind regimul marcilor inregistratepentru anumite marci, dar si cu dictionarele altor limbi, marcheazaprintr-un semn grafic R toti termenii care reprezinta denumireaoficiala a acestor produse, si anume termenii care apartin unorfirme comerciale, dar care sunt utilizati ca termeni comuni.

DEX constituie cel mai cuprinzator dictionar al limbii romane,care se adreseaza tuturor celor interesati de semnificatiacuvintelor din vocabularul romanesc. El reprezinta un adevarat bestseller al lingvisticii romanesti, fiind cel mai bine vandutdictionar din toate timpurile. Cei care l-au elaborat si publicatar avea eforturile incununate de succes, daca in bibliotecafiecarui roman ar fi un exemplar din acest DEX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO