Ziarul de Duminică

Fantome si emotii

28.07.2006, 15:28 50

In colectia Biblioterapia a Editurii Curtea veche au aparut pana acum sase carti: Sue Knight - Tehnicile programarii neuro-lingvistice; Boris Cyrulnik - Murmurul fantomelor; Steve Andreas, Charles Faulkner (ed.) - NLP si succesul; Dialog stiintific cu Dalai Lama consemnat de Daniel Goleman - Emotiile distructive; M.Scott Peck - Psihologia minciunii; Eckhart Tolle - Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituala. Ne vom opri asupra catorva dintre ele.

Boris Cyrulnik - Murmurul fantomelor. Aparent, intre Marylin Monroe si Hans Christian Andersen nu este nici o asemanare, desi cuvantul "poveste" ar putea fi un element comun al vietilor lor. Marylin Monroe a fost un copil nelegitim, caruia nici mama, nici orfelinatele, nici familiile adoptive nu i-au putut da afectiunea de care avea nevoie. Rolurile sau marile iubiri n-au ajutat-o sa treaca pragul disperarii, care a dus-o la sinucidere. Cu mult inaintea acestui eveniment, prin 1805, mama lui Hans Christian a fost fortata sa se prostitueze de propria ei mama. Insarcinata fiind, a fugit de acasa si s-a casatorit doar pentru a-i oferi copilului ei un camin. Hans Christian Andersen a avut o mama iubitoare, dar pe care alcoolismul a ucis-o. Crescut cu dragoste de bunica sa si traind intr-o comunitate in care basmele cu personaje fantastice, sarbatorile si procesiunile formau o baza culturala solida, a reusit sa se smulga din noroiul originii sale. Asemeni vietii lui Marylin si a lui Hans Christian, existenta miilor de copii abandonati, abuzati, traumatizati sau orfani este marcata de fantomele violentelor indurate. Unii reusesc sa le depaseasca, altii nu. De ce, cum, ce-i diferentiaza? Boris Cyrulnik raspunde acestor intrebari prin introducerea unui concept propriu, numit rezilienta. Ce este rezilienta, cum apare, cum se dezvolta, care este rolul sau in evolutia psihica a copilului si, mai tarziu, a adultului, iata temele dezbatute in paginile acestei carti. Rezilienta nu e o minune, nici o reteta a fericirii, "este o strategie de lupta impotriva nefericirii, care ne ajuta sa-i smulgem vietii clipe de placere in ciuda murmurului fantomelor din strafundurile memoriei". Boris Cyrulnik este unul dintre pionierii etologiei franceze, neuropsihiatru, psihanalist, psiholog, autor a numeoase lucrari. Traducere de Elena Neculcea.

Steve Andreas, Charles Faulkner (editori) - NLP si succesul. La realizarea cartii colaboreaza, in afara editorilor, Kelly Gerling, Tim Hallbom, Robert McDonald, Gerry Schmidt, Suzi Smith. Toti au experienta indelungata in practicarea NLP. NLP (acronimul pentru Programare Neuro-Lingvistica) reprezinta un sistem de metode si exercitii prin care are loc crearea unui model al excelentei. Aplicarea lui poate conduce la o schimbare fundamentala a calitatii vietii si la obtinerea unor rezultate spectaculoase. Modalitatile utilizate sunt foarte diferite: de la modificarea gandurilor, actiunilor si sentimentelor la tenacitate, motivare, receptivitate la nevoile si dorintele celorlalti. Practicand NLP, putem obtine responsabilitate fata de propria motivatie, un viitor fascinant si o cale personala de a-l realiza. Totodata, ajungem la relatii mai stranse si capacitate de convingere, neutralizarea experientelor negative din trecut, intensificarea autoaprecierii si a respectului de sine, o atitudine mentala pozitiva puternica si acces la experienta. Traducere de Anca Deleanu.

Dialog Stiintific cu Dalai Lama consemnat de Daniel Goleman - EmoTiile distructive. Cum le putem depasi? Hitler, Stalin, Ceausescu, 11 septembrie 2001, crimele si violurile pe care le vedem la jurnalele de stiri - oameni impotriva oamenilor si fapte impotriva umanitatii. Toate acestea au radacini comune: ura, mania, furia, emotiile distructive. Ce sunt aceste emotii? De unde au atata forta? Pot fi controlate, contracarate? Pot fi explicate, studiate? Iata intrebari la care, de-a lungul timpului, s-a raspuns din diverse perspective: religioase, filosofice, stiintifice. Astazi, pentru binele umanitatii, pentru binele nostru, avem nevoie de solutii. Cartea de fata relateaza o intalnire intre stiinta si spiritualitate, intre specialisti de renume, care studiaza creierul si comportamentul uman, si gandirea budista, care a explorat lumea interioara timp de milenii cu o extraordinara rigurozitate. Pentru a ajunge la virusul emotiilor distructive trebuie sa incepem prin a ne imuniza impotriva haosului interior al sentimentelor. Aveti acum in mana antidotul acestui virus, cateva din solutiile pentru atingerea echilibrului interior si a seninatatii, cateva elemente ale educatiei emotionale care va pot permite sa va controlati emotiile distructive, in loc sa le permiteti sa va controleze viata. La realizarea acestei carti au mai colaborat: Richard J. Davidson, Paul Ekman, Mark Greenberg, Owen Flanagan, Matthieu Ricard, Jeanne Tsai, Venerabilul Somchai Kusalacitto, Francisco J. Varela, B.Alan Wallace si Thupten Jinpa.

Traducere de Laurentiu Staicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO