Ziarul de Duminică

Femeile care salvează vieţi/ de Anca Nastasi

Femeile care salvează vieţi/ de Anca Nastasi

Autor: Anca Nastasi

06.01.2012, 00:03 210

Vor, pot şi fac! Doua fete obişnuite luptă cu sistemul sanitar din România şi fac viaţa grea funcţionarilor înguşti la minte care le stau în cale! Pentru ele nu există "nu se poate"! Au schimbat o lege, au salvat copii de la moarte, iar astăzi încep o nouă campanie umanitară: strâng bani ca să construiască în toată ţara centre de tratament pentru copiii bolnavii de cancer. Fac ce n-a făcut statul român în 20 de ani şi ne învaţă că soluţia e lupta cu mentalităţile.

In 2008, Oana si Carmen au facut primul lor miting. 100 de oameni au strigat la Ministrul Sanatatii sa nu mai intarzie dosarul lui Dragos, care murea din cauza leucemiei. Cum dosarul nu impresiona pe nimeni cu putere de decizie, mama lui Dragos a trimis un e-mail disperat.

Cele doua eroine ale reportajului nostru n-o stiau pe mama lui Dragos care solicita 150.000 de euro pentru un tratament in strainatate. "Ne-am gandit ca noi nu putem strange o asemenea suma, dar exista formularul E112 de care ar trebui sa beneficieze - spune Carmen Uscat, de la Asociatia "Salveaza vieti". Am aflat ca nu e vorba despre E112, ci de alta modalitate de a pleca la tratament in strainatate." Au scotocit prin legi si au gasit Ordinul 50 al ministerului Sanatatii care prevedea ca bolnavii care nu pot fi tratati in tara au dreptul la operatie in strainatate - dar .... nu prevedea esentialul: un termen clar in care dosarele sa fie aprobate sau respinse. Fetele si-au dat seama ca singura sansa a lui Dragos era mitingul! Oana Gheorghiu, de la aceeasi asociatie, adauga: "Am inceput sa batem pe la usi. Bineinteles ca toti functionarii ne duceau de la o usa la alta. Era ca-n Moartea domnului Lazarescu". "Pana cand ne-a crescut tensiunea si ne-am dus la Oprescu - spune Carmen Uscat - si am zis ca noi nu plecam pana nu vorbim cu Oprescu. Ca trebuie sa inteleaga ca e o problema de viata si de moarte, moare un copil. Am facut galagie, a venit jandarmul, ca e institutie publica. Am zis da, noi suntem Publicul. Am plecat cu Autorizatie! Au stiut ca n-or sa scape de noi."

Dar cand au rugat-o pe directoarea liceului sa-i cheme pe colegii lui Dragos la miting ... "Ne-a intrebat: da' cum va permiteti voi sa faceti miting?

Pai il luam pe numele nostru si pe raspunderea noastra penala, asa cum ne-au spus cei din comisie.

Nu putem face asa ceva, ca nu ne da voie inspectoratul.

A fost un soc. Sa vedem ca niste oameni, erau doua directoare ale unui liceu bucurestean, n-au facut nimic pentru un elev de-al lor aflat intr-o situatie groaznica. Dar liceenii au aflat pe e-mail de miting."

"Am constientizat ca noi, cei mici, avem putere sa schimbam lucruri, spune Carmen Uscat. In momentul in care am facut un miting si opt dosare au fost aprobate dupa luni de zile, bani existau la buget si nu se aprobau dosare pentru tratamente in strainatate. Am vazut ca dupa mititing ministrul a iesit si a zis ca din marinimia lui aproba aceste dosare... Dar pentru Dragos a fost prea tarziu."

Apoi, cele doua femei s-au dezlantuit! Au fondat asociatia "Salveaza vieti!". Au dat Ministerul Sanatatii in judecata si au castigat. Au schimbat legea, care acum prevede un termen clar in care bolnavii sa primeasca un raspuns cand cer tratament in strainatate: 40 de zile. "Ne-a luat 1 an jumate sa schimbam un ordin de ministru prost intocmit care, in loc sa trimita pacientii la tratamente in strainatate, ii trimitea direct la moarte", spune Carmen Uscat. "Stateam noptile si scriam, am scris politicienilor, bineinteles ca nici unul n-a facut nimic, am scris Paulei Herlo, de la Pro TV, si cand am primit raspuns, a fost asa... ne-a incurajat ca putem merge mai departe" adauga Oana Gheorghiu.

ProTV a crezut in ele, le-a sprijinit. Oana si Carmen au ascultat doctorii si au inteles ca solutia nu e trimisul bolnavilor in strainatate. Nu vor sa rezolve efectele, ci cauza problemei: tratamentul cu citostatice slabeste atat de tare imunitatea pacientilor, incat in saloanele mizere ale Romaniei, copiii bolnavi de cancer sunt nevoiti sa intrerupa tratamentul daca nu vor sa moara de infectii.

"In Romania, oamenii nu mor de cancer, spune Oana Gheorghiu, oamenii mor de infectii. Asta nu se stie. Oamenii nu ajung sa fie omorati de boala, oamenii mor de infectii. Pentru ca nu avem sali sterile, nu avem camere de izolatie. Asta e ceea ce ne-am propus sa facem in proiectul urmator, sa creem in toate centrele oncologice din tara conditii astfel incat pacientii astia chiar sa aiba o sansa."

Revoltate, Oana si Carmen s-au apucat sa faca ce n-a facut Ministerul Sanatatii in 20 de ani: construiesc centre de diagnoza si tratament al cancerului la copii. Primul e deja in lucru - la Timisoara: Marghit Serban e acolo medic pediatru oncolog. Se zbata sa salveze orice pacient venit din orice colt al tarii si a plans pentru fiecare copil pe care l-a pierdut.

Oana si Carmen sunt manageri de proiect. Ele fac licitatii, ele angajeaza muncitori, ele cumpara tot, banii trebuie cheltuiti cu cap. Banii sunt peste 1 milion de euro, stransi de Oana si Carmen de la romani si firme din Romania. Ele stiau ca pot! Au scotocit din nou prin hatisurile legii, si au descoperit o facilitate pe care doar sponsorii de campanii electorale pareau s-o cunoasca: orice firma, cat de mica, poate redirectiona 20% din impozitul pe profit catre sponsorizari. S-au pus pe treaba: din vorba in vorba si cu ajutorul stirilor ProTV au strans banii cu care au construit deja prima camera sterila de la Timisoara. 100000 au strans intr-o luna, era incredibil ca oamenii aveau incredere, inseamna ca puteau mai mult. Au aflat de la ANAF cate firme si ce profit declara si au calculat ca 20% din impozitul pe profitul firmelor romanesti sunt 400 de milioane de euro - care au ajuns pe mana statului si s-au risipesc - in loc sa finanteze sanatatea. S-au pus pe treaba! Si-au facut spot publicitar... in care au cerut romanilor sa nu mai ignore copiii bolnavi. Au strans in total 1 milion 130.000 de euro, mai mult cu 10 la suta decat ce isi propusesera.

Fiecare eurocent cheltuit e in raportul de activitate facut public pe site-ul "Salveaza vieti!". Dar cand sa doneze spitalului de la Timisoara centrul de diagnostic, statul insusi le-a pus bete-n roate! Le-a taxat cu TVA pe donatie! Vreo două sute si ceva de mii de euro. Si ca sa faca rost si de bani si pentru stat, Oana si Carmen au pornit o noua campanie. Au cerut romanilor sa dea 2% din impozitul pe venit. Tudor Chirila a mers cu ele la Timisoara, la spital, sa filmeze - nu cu actori, ci cu copiii aflati in suferinta. Spoturile publicitare au impanzit internetul, iar banii se strang. Centrul de diagnostic de la Timisoara va fi gata in primavara.

Cel doua femei sunt oameni obisnuiti. Carmen e brand manager la o firma de medicamente, iar Oana - director la o firma de transport. Au familie, copii la scoala si totusi au gasit timp si putere pentru altii. Au schimbat vieti, acum vor sa schimbe sistemul. Ii cheama pe oameni sa li se alature.

La seminarii, la birou sau acasa, pun la cale strategii de lupta. Vor sa dea din nou statul in judecata - fiindca bolnavii de cancer primesc gratuit citostatice - doar in teorie - practic le cumpara din strainatate si le primesc cu intarziere.

"Primul cuvant cand incerci ceva in Romania este «nu se poate», spune Oana Gheorghiu. Fara sa stea sa se gandeasca, «nu se poate»." "Ideea e ca daca te duci spre autoritati sa le ceri ceva - spune si Carmen Uscatu, trebuie sa vii si cu solutie. Pentru ca altfel ei n-or sa miste un deget."

Oana si Carmen declara fatis razboi sistemului sanitar din Romania. Si sunt hotarate sa le faca viata grea oamenilor din sistem. Iar cine nu rezista, sa plece!

"Imi iubesc tara pentru ca imi ofera posibilitatea sa fac tot ce-mi trece prin cap - declara Carmen Uscatu. Daca as trai intr-o tara in care toate lucrurile ar merge perfect, m-as plictisi ingrozitor.

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea "Romania, te iubesc!" din 4 decembrie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO