Ziarul de Duminică

Fenomenul afişului polonez

Fenomenul afişului polonez/ de Ziarul de duminică

Fenomenul afişului polonez/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.10.2011, 00:00 136

Istoria în 192 de imagini

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Afişului din Wilanów şi Institutul Polonez din Bucureşti invită publicul în perioada 22 septembrie 2011 - 8 ianuarie 2012 la expoziţia "Istoria în 192 de imagini. Afişul polonez 1917 - 2007", organizată cu ocazia preluării de către Polonia a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a aniversării a 10 ani de activitate a Institutului Polonez din Bucureşti.

Afişele prezentate în expoziţie provin de la Muzeul Afişului din Wilanów (secţie a Muzeului Naţional din Varşovia), primul muzeu din lume dedicat afişului, a cărui colecţie de peste 55.000 de piese este una dintre cele mai mari din lume. Cele 192 de lucrări selectate de Maria Kurpik, curatorul expoziţiei, prilejuiesc întâlnirea publicului din România cu "fenomenul afişului polonez" - sintagmă folosită de criticii internaţionali pentru a denumi producţia prolifică, originală şi de o înaltă calitate artistică a afişului din Polonia în perioada 1960-1970 care a influenţat grafica de afiş în multe ţări europene.

Expoziţia îşi propune să ilustreze aproape un secol de evoluţie a afişului polonez, din anul 1917 până în contemporaneitate. Afişul fiind prin excelenţă o artă a realităţii cotidiene, expoziţia prezintă prin intermediul memoriei afişului istoria Poloniei într-un secol dominat de violente schimbări politice, economice şi culturale.

Teatrul românesc revine la Londra

Teatrul românesc revine după 13 ani pe scena londoneză, la Barbican Centre, cea mai mare instituţie britanică dedicată artei şi culturii internaţionale. Turneul de anvergură al Teatrului Nottara cu spectacolul Aniversarea (Festen) de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci, se înscrie în programul de promovare al teatrului românesc în Marea Britanie, susţinutde Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu diverse instituţii britanice de renume.

Turneul face parte din stagiunea Barbican dedicată spectacolelor de teatru internaţionale, BITE (Barbican International Theatre Events). Programul prezintă spectacole care se află la limita oricărei clasificări, producţii teatrale care îmbină dansul, muzica şi teatrul în moduri neobişnuite, explorează graniţele teatrului, stârnesc emoţii, sunt pasionale, incitante şi te fac să zâmbeşti.

Publicul londonez se va reîntâlni între 9 şi 19 noiembrie 2011, la Sala Pit cu jocul extraordinar al actorilor români pus în lumină de o viziune regizorală originală pe scenariul unui film cult. Pe 14 noiembrie regizorul Vlad Massaci va răspunde întrebărilor adresate de jurnalistul John O'Mahony de la "The Guardian" şi de criticul de teatru român Anca Ioniţă, într-o conversaţie după spectacol. Evenimentul va oferi spectatorilor ocazia unică de a intra într-un dialog activ cu regizorul român despre teatrul din România, viziunea regizorală şi provocarea asumată de a monta un spectacol de teatru după un scenariu de film.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO