Ziarul de Duminică

Festival de film in Copou

Festival de film in Copou
03.06.2010, 15:32 41

Anunţată pe posturile de televiziune prin videoclipul lui RaduJude, ediţia 2010 a Festivalului de Film European a ajuns şi laIaşi. După conferinţa de presă in eleganta sală Hasdeu aBibliotecii Centrale Universitare «M. Eminescu», filmele s-au văzutstudenţeşte la Casa de Cultură «Mihai Ursachi» din grădinaCopou.

Spectatorii au fost de toate virstele, de la studenţi laprofesorii lor, de la adolescenţi la bunici, ba chiar şi un bebeluşin braţele mamei sale, dar care n-a rezistat la tot filmul. Gazdăimpecabilă, scriitorul Florin Lăzărescu a făcut o scurtă prezentarea filmului de deschidere, asumind faptul că mulţi spectatori erauacolo mai mult pentru nepoata lui Llosa, decât pentru film, desprecare nu ştiau mare lucru. Paradoxal, acest festival de filmeuropean s-a deschis cu «Laptele deznădejdii / La teta asustada»,cu o poveste interesantă, care semăna mai mult cu Marquez decât cuLlosa, dar in orice caz pur sud-americană. Regizoarea filmului senumeşte Claudia Llosa şi e de urmărit. După acest film producţiespaniolă, in program au mai fost pelicule din Irlanda, Rusia,Danemarca, Belgia, Elveţia etc. Cinefilii ieşeni au putut vedea şiultima producţie a regizorului francez Alain Resnais, «Ierburisălbatice /Les herbes folles».

Din fericire acest festival ne oferă posibilitatea de a vedeafilme care nu ajung in sălile de cinematograf in mod obişnuit.Personal, regret că in selecţia filmelor care au rulat la Iaşi nuau fost incluse peliculele româneşti «Nuntă in Basarabia», in regialui Napoleon Helmis, şi scurtmetrajele lui Hadrian Marcu. Filmeleromâneşti de scurtmetraj nu pot fi văzute decât in festivaluri, iarla Iaşi nu sunt semne ca vom mai avea unul, din păcate. Cât despremult-discutatul film al lui Michael Haneke «Panglica albă / Dasweisse Band», se pare că il vom avea in cinematografe.Nominalizările la Oscar sunt bune şi ele la ceva.

La final, scriitorul Florin Lăzărescu ne-a declarat inexclusivitate: "Mă aşteptam la un festival reuşit, dar a intrecutchiar şi aşteptările mele. Săli arhipline aproape la fiecareproiecţie, cu oameni veniţi chiar şi cu o oră inainte pentru aprinde un loc, aşezaţi pe fiecare spaţiu care putea fi ocupat -printre rânduri, in spatele rândurilor, chiar şi pe scenă, subecran. Au existat proiecţii la care ar mai fi vrut să intre incă50-100 de persoane, insă nu se mai putea. Alt lucru imbucurător:marea majoritate a spectatorilor erau tineri, despre care ingeneral se crede că nu-s interesaţi de manifestări culturale.»

Aş mai adăuga faptul că aceste filme au putut fi văzute la Iaşicu ajutorul Institutului Cultural Român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO