Ziarul de Duminică

FOTOISTORIE/ Carol I si Elisabeta traverseaza Dambovita

FOTOISTORIE/ Carol I si Elisabeta traverseaza Dambovita
15.02.2010, 15:59 377
Putini stiu ca una dintre pasiunile constante aleregelui Carol I a fost excursia. Nascut la izvoarele Dunarii sicrescut pe malul Lacului Constanta din Elvetia, in apele caruia ainvatat sa inoate, regele a gustat de mic din deliciileNaturii.
Când a venit in tara ce se vanumi pe semnatura sa România, prin Constitutia de la 1866, primullucru facut cu seriozitatea specifica mentalitatii sale a fost sa ocunoasca pe viu, ca sa-i vada frumusetile, sa-i intâlneasca oameniisi sa-i pipaie ranile.
Prima calatorie a facut-o inMoldova si aceasta a durat vreo doua luni, iar impactul politic afost covârsitor, moldovenii ramânând cu sentimentul ca nouldomnitor le-a dat prioritate in inima sa. Nu intâmplator LascarCatargiu i-a salvat domnia cinci ani mai târziu!
In anii urmatori a vizitatValahia Mare si Valahia Mica, muntii si mânastirile, cele mai bunefotografii obtinute in aceste calatorii de lucru fiind adunateintr-un album de format mare legat in piele de vitel siinscriptionat cu litere de aur.
Este vorba de celebrul album defotografii "România", executat de Carol Popp de Szathmari dupacalatoria din anul 1869. Amintind numele acestui maestru alpenelului si fotografiei, sunt obligat sa subliniez ca el l-ainsotit pe suveran in toate calatoriile lungi prin taraa in dublapostura de calauza si fotograf.
Dupa 1869, anul casatoriei luiCarol I cu Elisabeta de Wied, calatoriile s-au intreprins cuprecadere pe Valea Prahovei si in Carpatii Meridionali, mai cuseama in Masivele Bucegi si Fagaras, peisajul lor amintindu-iprincipesei de peisajul alpin pe care il indragea pentru poezia luideosebita.
In urma unor astfel decalatorii, Carol I a luat decizia sa cumpere mosiile Sinaia, PoianaTapului si Azuga, pe una dintre ele având sa construiasca resedintade vara. Fotografia noastra, executata de Szathmari in 1870,prezinta familia domnitoare trecând un pârâu, in departaredistingându-se culmile Carpatilor.

EMANUEL BADESCU (n. 25august 1952) este bibliotecar in cadrul Cabinetului de Stampe alBibliotecii Academiei Romane. Licentiat in istorie la UniversitateaBucuresti, a colaborat cu peste 1.000 articole la revistele"Formula AS", "Lumea Magazin", "Magazin Istoric" si la "Ziarul deDuminica". A publicat 1 Decembrie 1918 Alba Iulia -Bucureşti si Imnurile nationale la romani.Este şi coautor al volumelor Scurtăistorie aregalităţii in România, Nicolae Ionescu.Bucureştii de altădată,De la Vatican la Ierusalim, Conspiraţiasecurităţii,Bucurestii in imagini in vremealui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO