Ziarul de Duminică

Geneza omului modern

08.07.2005, 18:14 30

Cel obisnuit cu vanatoarea de carti vechi stie ca exista pentru el evenimente comparabile poate doar cu revelatia credinciosului: momentul in care pui mana pe un volum exceptional a carui existenta, acolo, pe rafturile unui anticariat ce te obisnuise cu aceleasi si aceleasi coperte cazute in cea mai profunda redundanta, hei, acel moment echivaleaza cu o epifanie.

Random House, Modern library - Selected writings of Gertrude Stein. 20.000 lei (usori, vechi, imponderabili in acest caz), 700 de pagini. Ceea ce nu e mult, cantitativ, dat fiind ca numai The making of Americans, marele ei roman, numara peste o mie de pagini. O editie critica superba, ce parcurge absolut toate scrierile unuia dintre principalii promotori ai modernismului in arta: prima persoana care a cumparat tablourile lui Picasso, aparatoare a drepturilor homosexualilor (imi amintesc ca in PÂ?re Lachaise, monumentul funerar al Gertrudei Stein era coplesit de flori, iar o lesbiana plina de recunostinta scrisese cu rujul "We thank you, Gertrude"), scriitoare bantuita toata viata de fantoma monumentalului. Netradusa in romana.

Am luat volumul cu maini tremurande (exista riscul ca anticarul sa rectifice pretul si sa-mi ceara poate 2 milioane - risc ce ar fi necesitat masuri drastice din partea mea: fie o lovitura fulgeratoare cu scaunul din apropiere, fie un imprumut imediat, "pentru nevoi personale") si m-am apropiat timid de tejghea. Fatuca l-a luat in mana, a verificat pretul si mi-a aruncat uitandu-se aiurea: "Doua''j de mii..."

Exista un Dumnezeu al cartilor, dar si unul al pasionatilor.

Volumul a fost editat de Carl Van Vechten, prieten al Gertrudei timp de 30 de ani si a aparut chiar in anul mortii acesteia: moarte ce a pus capat unei formidabile cariere, despre care putini stiu: a studiat psihologia cu William James, a fost cat pe ce sa-si sustina doctoratul la Johns Hopkins, apoi s-a stabilit in Paris impreuna cu fratele sau Leo, creand in apartamentul lor din Montparnasse focarul care va da nastere cubismului.

Romanele sale, in special cele tarzii, au fost apreciate de critica mult mai mult decat celebrele vorbe in "steineza" pe care le repeta toata lumea: "A rose is a rose is a rose"...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO