Ziarul de Duminică

Harry Potter loveste din nou

28.01.2003, 00:00 9

Dupa ce a invadat de doua ori Romania (prima oara in varianta hard-cover, apoi soft, sub forma pastilelor de Ecstasy inscriptionate cu numele micului magician), molima Harry Potter va cunoaste o recrudescenta planetara: la vara apare al cincilea volum semnat de scriitoarea britanica J.K. Rowling. Se anunta deja un best-seller mondial si cifre mari de afaceri ale industriilor colaterale.
The New York Times, sub semnatura lui Seth Schiesel, comenteaza, la sectiunea Book Review, aparitia in luna iunie a acestui an a noului volum, intitulat "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Veniturile companiei Scholastic, editorul american al lui Rowling, sunt estimate, in consecinta, la cel putin 115 milioane de dolari. Cele patru volume aparute insumeaza deja 190 milioane de exemplare in toata lumea, din care 90 de milioane numai in Statele Unite. Pe 21 iunie, de solstitiu, cartea va fi lansata simultan in Australia, Marea Britanie, Canada si SUA. Fata de volumul anterior ("Harry Potter and the Goblet of Fire"), care continea "numai" 191.000 de cuvinte, "...The Order of the Phoenix" se duce pana spre 255.000 de cuvinte, semn ca doamna Rowling a depasit cu brio faimosul "blocaj al inspiratiei" care dura de prin iulie 2000, data lansarii precedente (numai ca, intre timp, Rowling s-a recasatorit, si-a cumparat un castel si a ramas gravida...).
Anuntul noului eveniment s-a simtit si pe piata bursiera, actiunile Scholastic Corporation urcand cu 8,7%, iar cele de la Bloomsbury Publishing, editorul britanic, saltand si ele cu 4%. Evident, Warner Bros, care detinea deja optiunea de cumparare a drepturilor de ecranizare pentru celelalte patru carti, si-a adjudecat si al cincilea titlu, cu toate ca al doilea film cu Harry Potter nu a mai adus la fel de multi bani ca primul (deh, rata de innoire a imaginii este mult mai alerta decat cea a tipariturilor!). De departe, insa, cea mai interesanta cifra legata de aceasta industrie universala este cea referitoare la faptul ca aproximativ 50% dintre cititori sunt - deloc intamplator - adulti! De altfel, comenzile in avans de pe Amazon.com au transformat cartea, cu mai bine de cinci luni inaintea lansarii, intr-un detasat No. 1 pe lista celor mai bine vandute titluri. Ca lumea are din nou nevoie de basme nu mai e deloc un secret; de fapt, cred ca oamenii isi doresc pur si simplu sa inlocuiasca monotonia rutiniera a cotidianului cu o feerie din care sa nu mai iasa niciodata, ceva de genul utopiei raeliene: o stergere masiva a fisierelor subconstientului colectiv si inlocuirea lor cu amintirea idilica a unui Eden de altadata. Delete & copy paste!

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO