Ziarul de Duminică

Herta Muller călătoreşte într-un picior/ de Stelian Ţurlea

Herta Muller călătoreşte într-un picior/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.10.2010, 23:51 27

Anne Holt
Aşa ceva nu se întâmplă niciodată
Editura Trei

Anne Holt, fost ministru al justiţiei în Norvegia, procuror,avocat şi jurnalist de televiziune, este autoarea unor serii deromane poliţiste cunoscute în toată lumea. "Aşa ceva nu se întâmplăniciodată" este al doilea volum din seria Vik şi Stubø (după"Eroare judiciară", Editura Trei, 2009). O vedetă a unui talk-showfoarte popular în Norvegia este descoperită asasinată în locuinţaei, cu limba tăiată şi despicată, ambalată frumos într-o corolăconfecţionată din hârtie. Mesajul este clar: o minciună a costat-oviaţa. Când un al doilea corp feminin, cel al tinerei VibekeHeinerback, liderul unui partid de extremă dreapta, este găsitcrucificat pe peretele propriei camere, inspectorul Yngvar Stubøeste însărcinat cu ancheta. Un roman poliţist palpitant. Traducerede Liliana Urian.

Herta Muller
Călătorie într-un picior
Editura Humanitas fiction

Romanul a apărut în 1989 şi este primul pe care scriitoareagermană de origine română
l-a publicat după plecarea din România. Eroina este o tânără carepărăseşte o ţară aflată în plină dictatură, dar rămâne străină şiîn ţara de adopţie. O carte despre singurătate şi alienare, cudescreiri dure, un limbaj rece, dar, au insistat criticii, poeticşi strălucit, "fără a încerca prin aceasta o evadare". "O cartesuperbă" (The New York Times Book Review). Traducere din germană deCorina Bernic

Fabiola Stoi
Călătorie la Louisville
Editura Vremea

Un volum de debut, cu douasprezece povestiri scrise în tehnicivariate: naratiunea la persoana intai (in care povestitorul este otanara fata, o tanara mama sau un agent de vanzari), precum sipovestiri la persoana a treia, un monolog adresat in mediuluniversitar, pagini de jurnal, o povestire epistolara sub formacatorva scrisori trimise de pe front. Personajele acestor povestirisunt diverse, evocand figurile realitatii cotidiene ale fiecaruiadintre noi si situatiile inedite pe care multi le traim in aceastaepoca in care comunicatia, viteza si tehnologia sunt cuvintele deordine.

Veronica Balaj
Pirueta pe catalige
Piruett golyalabakon
Poeme - Versek
Editura Amon, Budapesta

Realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune la Timişoara,Veronica Balaj este autoare a peste 20 de volume - proză scurtă,romane, interviuri, poeme. Multe dintre ele, la fel ca acesta, auapărut la edituri din străinătate, în ediţii bilingve (Bruxelles,Neuchatel, Viena, Roma sau Montreal). Iată o mostră de poem, Cântecde venire-plecare: "ude leoarcă,/ regnurile/ germinate în mine/mucegăiesc/ la malul oceanului/ aştept/ pasărea cu aripi uriaşe/poate albastre, poate rugii-scânteietoare/ sau fără culoare/ doarpasărea contează/ femeile din preajmă/ îşi joacă faţa/ în undeleschimbătoare/ se strigă pe nume/ râd fără noimă/ c-adică/ nu leeste frică/ în aventura plecării/ de partea cealaltă a apei/ cunoapte şi gemete/ îngroşată acolo,/ pasărea va cânta/ valsulregăsirii/ cu cei care/ ne-aşteaptă prinşi/ într-un cerc frânt/ faclegământ/ să nu mă disipez/ mucegăită/ în îmbrţişarea dorită."Traducere în limba maghiară de Julia Schiff. Revizuire de GaalAron.


Livia Nemţeanu-Chiriacescu
Crucea Cavalerilor de Malta
Nuvele
Editura Paralela 45

Memorialist cu deosebire, Livia Nemţeanu-Chiriacescu, diplomatăîn drept şi istorie, a rămas în Canada împreună cu soţul ei în1987. Acolo a înfiinţat mai multe reviste în limba romană şi apublicat mai multe volume de nuvele şi note de călătorie. Şiaceastă carte este un asemenea amestec, o îmbinare de nuvele şijurnal de călătorie: Căpitanul din Sicilia, Empedocle şi George, Unsejur la Palermo, Indochina, Dulce Vietnam, Crucea Cavalerilor deMalta, De ce Israel?, Perlele din Singapore, Patagonia, Jamaica.Volumul cuprinde şi o bogată iconografie, precum şi scurte notebibliografice.

Arthur Silvestri
Revolta fondului neconsumat
Cazul Zaharia Stancu
Editura Carpathia

"Cand am început să cercetez poezia lui Zaharia Stancu venind,ca şi alţii, dinspre romane, am simţit că e necesară, spre a oînţelege mai bine, o clasificare de semnificaţie estetică şisubstanţială. (...) Ceea ce a rezultat e o coelcţie de producţii cuprecădere scurte, arătand un poet nu al graţiosului, ci alesenţialului sufletesc, creând izbucniri iuţi şi complete." Carteaa fost scrisă în anii optzeci, dar a fost publicată abia în 2005.Volum îngrijit de Mariana Brăescu-Silvestri. Ediţia a doua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO