Ziarul de Duminică

Idei la umbra (II)

08.07.2005, 17:30 38

"Il vad pe bunicul meu matern, un domn foarte simpatic, cu mustata si cu favoriti si care miroase a tutun bun si a colonie. E foarte dragut, cand vine imi aduce multe cadouri si e bine-dispus." Iata un posibil citat-medalion pentru tot ce tine de atmosfera evocarilor lui Alexandru Paleologu.

O copilarie si-o adolescenta indelung dorlotate in sfanta traditie balcanica a hedonismului manierat si a moralei estetizante, cu veri la conac si guvernante englezoaice, care citeau The Punch si La Revue de Demoiselle, cu baluri, echitatie, vile pe Zamora, seri de belota si pianul Steinway "la care totdeauna se gasea cineva care sa cante" - frumusete, bucuria simturilor, lux, calm, voluptate pe un fond de trainica educatie si respect fata de traditiile si masura locului. De aici si farmecul pe care il degaja astazi peisajul memorialistic din Breviarul lui Paleologu.

Insa a decupa febril cote-ul dandyst din aceasta biografie si a-l propune reductionist ca esenta si unic mesaj este o dubla, flagranta nedreptate. O data fata de autor - seducatoare natura liberala cu spirit profund conservator - si a doua fata de multimea mesajelor sale deloc obediente fata de main-stream, fata de corectitudinea politica a vremii.

Printre catifele, parfumuri, serbeturi, dantele si brocarturi lucesc napraznic, necrutator taisuri de pumnal. Evul Mediu intunecat?!? "Este o prostie. Regulile le ofereau medievalilor libertate." Eminescu mizofil, sarac, autist?!? Pai "dansa foarte bine vals, era placut in conversatie, era un om care stia sa rada si sa provoace rasul" si ii "trimitea unei femei de care era indragostit birje incarcate cu violete de Parma!" Mahalaua bucuresteana?!? "Mahalagiul este un personaj stimabil, e cineva in mahalaua lui. Jupan Dumitrache are onoarea lui de familist. Daca am fi mai atenti, am descoperi si acolo o elita adevarata".

Egalitarism sexual? "Ne place sau nu, femeia este nascuta victima. Tocmai de aceea si este facuta mai fragila, mai vulnerabila si mai delicata, fiindca este destinata sa sufere si ca sa poata fi dominata de un barbat. Femeia nu va ajunge sa fie niciodata altceva decat victima acestui fundamental si superb act, care este sexualitatea". In plus, "de ce sa fie egala cu barbatul, cand barbatul este un dobitoc?".

Optimismul pernicios al corectilor politic, alergia lor fata de trecut, traditie si evolutie organica?!? Dar adevarata priza la real te face fatalmente "sa ai un spirit pesimist, cel optimist e lamentabil, grotesc si stupid". Educatia militara ca antipod al culturii?!? "E o mare greseala sa crezi ca militarii sunt prosti. Aproape toti coloneii pe care i-am cunoscut erau foarte destepti si subtiri (...) Cum era o obligatie sa stii sa inoti, era o obligatie sa stii sa mergi pe cal si sa te aperi cu o arma, in speta cu sabia."

Legionarismul sau priapismul presupus al lui Carol al-II-lea?!? "Nici mie nu mi-a placut legionarismul din cauza violentei si din cauza limbajului mistico-fanfaron. Dar nu toti erau asa. Multi dintre ei erau oameni foarte bine. Daca incercam sa tratam fenomenele istorice de pe pozitii pro sau contra, nu putem pricepe nimic" (145). SUA?!? "In Razboiul de Secesiune au castigat jigodiile, lichelele si marlanii de yankei, ceea ce a fost o nenorocire. Gloria agelastului Lincoln e gloria mediocritatii. Ma deranjeaza ca acum, in America, criteriul absolut de selectie este mediocritatea. Numai asa au putut avea Statele Unite un presedinte ca Bill Clinton. George W. Bush mi-e simpatic, chiar daca nu sunt de acord cu multe dintre politicile lui. Pe alt presedinte american l-am admirat nelimitat: pe Ronald Reagan, care, alaturi de Papa Ioan Paul al-II-lea, este cea mai importanta figura a sfarsitului de secol XX." Cat despre revolutia franceza, si acum ortografiata cu majuscule in cercurile stangii pariziene: "o porcarie, o marsavie, o eroare! Francezii nu au facut inca o revizuire morala serioasa asupra revolutiei. Macar Eltin a recunoscut ticalosia familiei bolsevice si a reinhumat cu respect osemintele Familiei Imperiale."

In sfarsit, problema evreiasca?!? "Eu am fost toata viata foarte filosemit. Am cunoscut nenumarati evrei absolut remarcabili, inteligenti, simpatici, curajosi si cumsecade, si care stiau sa rada de propriile lor defecte (...) am avut foarte multi prieteni evrei ingroziti de faptul ca antisemitismul nu poate disparea complet si din cauza ca unii dintre evrei il provoaca. Au o traditie greu comparabila cu a altora si ar trebui sa se dezbare de vanitate, dar si de complexe. Astfel, exista pericolul ca acest centru de raspundere sa fie din nou considerat vinovat de tot raul din lume" (V.92).

Si corolarul insolit: "Cu toata ruptura ulterioara dintre Nae Ionescu si Mihai Sebastian, aceasta prietenie mi se pare un exemplu sublim de umanitate. Ei sunt cuplul cel mai interesant din istoria literaturii romane!".

"A fost o mare bucurie, conchide Alexandru Paleologu, sa ne vedem, sa stam de vorba, sa petrecem clipe impreuna". Aferim, coane Alecule, plecaciune domniei voastre!

*) Breviar pentru pastrarea clipelor, Alexandru Paleologu in dialog cu Filip-Lucian Iorga, Editura Humanitas, 2005, 230 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO