Ziarul de Duminică

Impresii spaniole (II)

08.07.2005, 17:44 28

La receptie, zece adolescenti britanici creeaza un vacarm teribil. S-au aruncat golaneste pe canapele si-si exhiba educatia aproximativa. Isi adreseaza, in gura mare, mascari oripilante si-si fac semne obscene, de parca ar fi singuri in incaperea pestrita.

Libertatea lor saltat-agresiva este tot ce conteaza. Se observa asta in gesturile lor exclusive, de-o vulgaritate fortata. Cum de si-au pierdut orice urma de inocenta crudele fapturi din fata mea? Ma intreb dezgustat de privelistea la care sunt obligat sa asist. Cu aceleasi miscari nepasatoare si inexpresive isi trec mainile peste pulpele dezgolite ale prietenelor de ocazie, siluind momentul sacru al preludiului destinat indragostitilor. In curand, tinerii acestia, care n-au descoperit afectiunea si iubirea, va trebui sa gaseasca solutii la gravele probleme ale omenirii. Ma consolez cu gandul ca nu voi apuca ziua aceea si dau sa ma apar de rotocoalele de fum de tigari ca de o stafie nepoftita.

*

Pe o vreme caniculara, sub o tufa de leandru, parfumata si racoroasa, un prieten imi povesteste o intamplare cu furnicaturi. Demult, dar nu prea, amicul meu calatorea, de cu seara, inspre Valencia. Noaptea aruncase satele iberice intr-o bezna vascoasa si tacuta, aproape spaimoasa, inghitind pana si stelele ce se harjonisera, pentru scurte ragazuri, pe cerul ingandurat de atatea taine nepatrunse. Intunericul se risipise pe indelete si zorile se ivira maiestuoase si limpezi, scaldand in lumina albeata caselor insirate de-a lungul caii ferate. Din indaratul unei coline cafenii, cu petice verzi si unduitoare de maslini infloriti, pandea un soare rosietic, cu miezul oranj, de-ti venea sa-l musti cu sete, sa-i simti dulceata acrisoara de portocala zemoasa. In tihna acelui inceput de zi, umbrele se micsorau sau se alungeau sagalnic, itite de neastamparul indescifrabil al Genezei reluate mereu si mereu. Nimic nu prevestea grozavia ce urma sa spulbere pacea inselatoare a blandei dimineti. Din intinderea unei pajisti cu smocuri de iarba nepieptanata, a aparut bezmetic un taur singuratic, scapat, probabil, dintr-un tarc stirb. Gonind nebuneste, de parca era bantuit de fantasme impielitate, descreieratul animal a fost izbit mortal de locomotiva, pornita sa suiere prelung si lugubru. Trenul a oprit, in scartaitul metalic-ascutit al rotilor franate brusc, inconjurat, pe nesimtite de tauri furiosi si razbunatori. Jivinele isi regasisera instinctul salbatic si mugeau sfasietor, lovind a turbare, cu copitele si coarnele, in vagoanele ucigase. Calatorii, ingroziti si impietriti de frica, priveau de la geamuri dezlantuirea teribila a fiarelor, starnite, probabil, de rosul aprins in care se colorase pe furis soarele. Caci, spre discul acela misterios si provocator, isi ridicau atacatorii, din cand in cand, boturile umezite de balele inspumate, imprastiate de vantul caldut in aerul ravasit. Scena trebuie sa fi fost impresionanta si rascolitoare, de un dramatism tensionant si terebrant, in acel revarsat de zori apocaliptici, de vreme ce povestitorul isi incorda si acum, de emotie, trupul uscativ.

*

Programul cuprinde si corida. Cativa se entuziasmeaza, nerabdatori sa participe la o barbarie sinistra. Candva, poetul Villalon, proprietar de turme, visa sa obtina, prin incrucisari repetate, un taur cu ochi albastri. Spera ca, astfel, toreadorul, sedus de cautatura cereasca a animalului haituit, sa renunte la instinctul criminal. Din pacate, idealistul spaniol n-a reusit sa-si implineasca iluzia, lasand, pe mai departe, taurul la discretia multimii isterizate de mirosul sangelui proaspat si futil. Parasesc tara lui Cervantes tanjind la ziua in care brutele se vor pierde cainate in privirea albastra a victimelor nevinovate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO