Ziarul de Duminică

In legatura cu concursul de titluri

18.11.2008, 17:07 20

Acum cateva saptamani am anuntat ca institui un concurs de titluri pentru o carte a mea care va cuprinde articolele publicate la aceasta rubrica (dar si la altele, din Romania literara si de la Radio Romania Cultural). Am explicat si in ce va consta premiul: carti in valoare de 500 de lei.

Recapitulez datele problemei. Este vorba de o ampla culegere de articole despre carti proaste aparute in ultimii ani. Inainte de a cere ajutorul dv., al cititorilor, aveam in minte urmatoarele titluri: Fiasco (titlu sugerat candva de Marcela Zamfir), Pe alaturi (de Stelian Turlea), Tichia de margaritar (de sotia mea, Domnita Stefanescu). Gasisem si eu doua titluri posibile: unul subtil, pe care l-am si folosit, in 2003, pentru o carte similara, dar mult mai redusa ca proportii, Ceva care seamana cu literatura, si unul direct si brutal, Carti proaste.
In urma apelului meu, au inceput sa soseasca pe adresa redactiei propuneri de titluri, pentru care, dragi cititori ai mei, va multumesc din toata inima, chiar daca nu toate sunt inspirate.
MARINA SAMOILA: Cui prodest, Matraguna, Aduse din condei, Terminator, Indreptarul lui Alex.
CONSTANTIN BOGDAN: Pseudo.
DRAGOS DUMITRU: Talanti neingropati la timp.
O surpriza de zile mari imi face stralucitul critic literar Dan C. Mihailescu, "omul care aduce cartea" de la PRO TV.
Intr-o scrisoare plina de umor ("Iaca, vazut-am ieri indemnul matale si ma reped sa-mi iesprim cateva titluri pt. bucoavna in cestiune...") scoate la iveala, ca un scamator dintr-o palarie neagra, o multime de titluri posibile, unul mai atragator decat altul:
Veniti sa ne tampim, Dansul ororilor, Colectia de zerouri, Colectionarul de nule, La nula cu pretentii, Un car de prostii, Valiza cu mortaciuni, Garderoba cu schelete, Foi de placinta, Cutiuta cu mizerii, Prelucrari prin aschiere, La rindeaua cu bucluc, La rindeaua vesela, La rindeaua joviala, Pagini moarte.
"Mentionez ca-n caz de-o eventuala preluare - adauga Dan C. Mihailescu - nu am nici o pretentie financiara." Gestul e frumos, dar, oricum, daca el va fi castigatorul, trebuie sa-i atribui premiul stabilit prin... regulament. In plus, va fi placerea mea sa-i ofer o tratatie cuprinzand carnati de Plescoi si vin rosu de Jidvei.
Mi-au placut, la nebunie, dintre titlurile propuse de Dan C. Mihailescu, Veniti sa ne tampim, Colectia de zerouri si La rindeaua vesela. Dintre cele primite de la alti corespondenti, mi se par foarte bune Indreptarul lui Alex si Pseudo. Totusi, nu ma grabesc sa inchei concursul. Vreau ca parada de titluri sa continue. Muzica! Muzica!
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO