Ziarul de Duminică

Încep marile bătălii în numele trandafirului - GALERIE FOTO

Turci şi voluntari bulgari luptând in Balcani, 1877

Turci şi voluntari bulgari luptând in Balcani, 1877

19.08.2010, 23:57 75

În weekendul 27-29 august, oraşul Râşnov va fi ocupat de trupelealiate franco-belgo-britano-ceho-sloveno-bulgaro-române. Serecomandă locuitorilor să-i primească pe aceşti ostaşi cuprietenie, cu mese întinse şi bardace pline, căci altfel, însetaţişi flămânzi după lungi marşuri, ei s-ar putea să rechiziţionezetoate proviziile găsite prin gpospodării.

Dar ce caută aceşti fercheşi soldaţi din toate armatele europenela Râşnov? Ei au fost invitaţi de oficialităţi să ia parte laFestivalul Istoric Academic "În numele trandafirului", aflat la adoua sa ediţie internaţonală. Nu vă temeţi de ei: oaspeţii suntdoar "ostaşi de duminică", dar foarte convinşi de misiunea lor de areconstitui momente glorioase din istorie. Aceasta pentru că suntceea ce, în engleză, se numesc re-enactors (reînscenatori), oamenicu ocupaţii foarte variate dar perfect cunoscători ai perioadeiistorice pe care o iubesc şi doresc să o reconstituie. Sunt douăfeluri de a da viaţă epocile trecute: fie prin "expoziţii deistorie vie" (living history), fie prin înscenarea unor maribătălii (kriegspiel).
La Râşnov cele două se vor împleti într-un inspirat şi atractivspectacol ce va debuta, în seara de vineri, 27 august, la orele19.00, cu o revistă a trupelor, citirea unei proclamaţii, decorareaprimarului şi a directorului festivalului cu medalia "TradiţieMilitară", plus un marş pe străzile principale ale oraşului. Nutrebuie uitat că 27 august este o dată importantă din istoriaRomâniei moderne: cu 94 de ani în urmă, în acea zi din torida varăa lui 1916, a fost declarat război Imperiului Austro-Ungar şi ţaranoastră s-a alăturat Aliaţilor.
Dar să ne continuăm programul: a doua zi, la orele 10.00, ostaşiivor întinde tabără în curtea Cetăţii Râşnov, iar vizitatorii vorvedea cum se trăieşte în campanie, care este echipamentul, uniformaşi armamentul fiecărei epoci istorice ilustrate de participanţi. Oîncleştare din secolul al XVI-lea între cavalerii creştini şiturcii otomani va da viaţă spaţiului de sub ziduri: săgeţile şilăncile vor zbura dintr-o parte într-alta, se va da foc fitiluluiarchebuzelor şi, când muniţia se va termina, lupta va continua cusăbii şi iatagane. La prânz soldaţii se vor înşira la coadă pentrua-şi primi raţia de mâncare: iahnie de cartofi şi o bucată de pâineneagră.
În jurul cazanului ce fumegă pe pirostrii, trebăluieşte un bucătarcu obraz unsuros, mâneci suflecate şi polonic în mână. De buna sadispoziţie depinde generozitatea cu care va împărţi porţiile. Cufoamea potolită, soldaţii se vor întoarce la activităţile cazone.Cei care ilustrează armatele din vremea lui Napoleon I vor simula oluptă de pe frontul Europei Centrale. Puşcaşii şi grenadieriiimperiali francezi vor deschide focul, cu pulbere neagră, asupravânătorilor austrieci, apoi vor da atacul la baionetă. Este ştiutcă grănicerii transilvăneni au luat parte la acele campanii şi, laBraşov, au fost aduşi câţiva prizonieri după Bătălia de laAusterlitz.
A doua zi, duminică, 29 august, uniformele vor fi schimbate, la felca şi perioada istorică evocată, Primul Război Mondial. Vor fidepuse coroane de flori la monumentele soldaţilor români şiaustro-ungari căzuţi în Războiul cel Mare apoi, ajunse din nou laCetate, trupele se vor împărţi în două tabere adverse, aleAliaţilor şi ale Puterilor Centrale, şi vor înscena o luptă dinCarpaţi, din 1916-1917. În încheiere, gazdele vor oferi diplome departicipare şi decoraţii toturor celor care s-au ilustrat casoldaţi ai vremurilor trecute. O ultimă solemnitate se va desfăşurala Bran unde, cu onorul cuvenit, va fi depusă o coroană de flori laaltarul Inimii Reginei Maria.
Pentru a înţelege istoria pe viu, altfel decât din lecturi aride,publicul este invitat să vină la Râşnov şi să se bucure de zilelede campanie oferite de Asociaţia "6 Dorobanţi" şi de camarazii dinstrăinătate, găzduiţi, cu generozitate, de Primărie şi de Direcţiapentru Cultură şi Patrimoniu.

ADRIAN-SILVAN IONESCU (n. 1952) a studiat la Liceul de ArtePlastice "N. Tonitza" şi apoi la Institutul de Arte Plastice"N.Grigorescu", secţia Istoria şi Teoria Artei, pe care aabsolvit-o în 1975. A lucrat ca muzeograf la Muzeul Naţional deArtă, apoi la Muzeul Municipiului Bucureşti, unde a fost chiardirector adjunct (1990-1993), după care a fost consilier culturalla Inspectoratul pentru Cultură al Municipiului Bucureşti(1994-1995). S-a dedicat cercetării şi, din 1995 până în prezent,este cercetător ştiinţific I la Institutul de Istorie "N. Iorga".Doctor în ştiinţe istorice (1997). Din 1996, a început să predea.Actualmente este profesor asociat la Universitatea Naţională deArte şi la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie, undesusţine cursuri de istoria fotografiei şi a filmului, istoria arteişi a costumului. Este critic şi istoric de artă cu o lungăactivitate de cronicar plastic şi organizator de expoziţii. Apublicat 12 cărţi şi a editat alte 3. Pentru lucrările sale, a fostdistins cu Premiul Academiei Române (1992), Premiul UniuniiArtiştilor Plastici pentru critică (2002) şi Premiile "SimionMehedinţi" (2003), "Nicolae Bălcescu" (2008) şi "I.C. Filitti"(2009) ale Fundaţiei Culturale "Magazin Istoric". Este cavaler alOrdinului Meritul Cultural (2004).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO