Ziarul de Duminică

Închisori şi scriitori/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

26.07.2013, 00:01 121

Mircea Anghelescu

Poarta neagră

Scriitorii şi închisoarea

Editura Cartea românească

„Literatura închisorilor – scrie profesorul Mircea Anghelescu –  este o literatură a oamenilor care  s-au găsit într-o situaţie excepţională: nimeni nu este pregătit pentru o astfel de experienţă, de aceea ea produce revelaţii şi reacţii neaşteptate. Nu reconstituirea faptelor în sine m-a interesat, ci încercarea de a descifra fără prejudecăţi documentele produse ca urmare a detenţiei anterioare anului 1948, documente umane care sunt în acelaşi timp documente literare. În ambele ipostaze, ele exercită o anumită presiune asupra cititorilor, a presei, a autorilor şi creează un cadru mai larg pentru evoluţia literaturii originale. Acestor documente şi acestui cadru, puţin explorate până acum, le-am dedicat cartea de faţă.” Sunt analizarte cazurile lui Ioan Slavici, Tudor Arghezi, N.D. Cocea, Geo Bogza, Dragoş Protopopescu, Zaharia Stancu.

Henry Miller

Ochiul cosmologic

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Cristina Felea şi Mihaela Negrilă. „Ce e un artist? – se întreabă Miller. E un om care are antene, care stie cum sa prinda curentii ce exista in atmosfera, in cosmos; de fapt, are doar dispozitivul de prindere. Cine e original? Tot ce facem, tot ce gindim exista deja si noi sintem doar niste intermediari, atita tot, care se folosesc de ceea ce pluteste in aer.” (Henry Miller) Cu Ochiul cosmologic, Henry Miller trece nonsalant de la elogiul filmelor unor regizori ca Buñuel sau Machatý la fascinatia pentru miracol a suprarealistilor, de la consideratii critice legate de operele lui D.H. Lawrence, Joyce, Proust sau Shakespeare la semnificatia tablourilor lui Hans Reichel; scriitorul se simte in elementul lui in orice fel de discurs, povestindu-si experientele sau expunindu-si ideile si opiniile fara false pudori sau inhibitii.”

 

Bujor Nedelcovici

Jurnalul unui cântăreţ de jazz

Editura Allfa

Un mare roman al autorului. „Am avut de-a lungul vieţii senzaţia că între mine şi realitate se află un ecran, că nu eu trăiesc cu adevărat ceea ce trăiesc în viaţa concretă. O permanentă lipsă de aderare la fiecare detaliu înconjurător. De fiecare dată când atingeam ceva din exterior, un om, o imagine, un cuvânt rostit… îmi scăpa printre degete ca nisipul. Nu ajungeam niciodată să pătrund până la ultima limită a trăirilor, a gândurilor, a explicaţiilor şi a cunoaşterii propriului Eu. Ceva trecea pe lângă mine şi aceasta era fiinţa mea interioară… Un străin pe care îl priveam, iar el întorcea capul… Eram mereu afară din mine şi din lume. Eu trăiam, dar nu eram eu care trăiam în mine. Acesta am fost atunci… Acum sunt exact contrariul a ceea ce simţeam, gândeam şi trăiam în urmă cu câtva timp. Cum se explică această transformare – co-naissance, re-naissance – şi de ce acum mă bucur de fiecare clipă pe care o trăiesc? Şi o iubesc…“

James Patterson, Chris Grabenstein

Eu, haios?

O poveste din Generală

Editura Corint junior

Traducere din limba engleză de Carmen Botoşaru. Cea mai citită serie de cărţi pentru copii continuă cu o nouă poveste din GENERALA! Presărată cu glume, bancuri şi o mulţime de desene amuzante, este o carte de neratat pentru toţii copiii, fani actuali sau viitori ai seriei.În plus, profesorii, educatorii şi părinţii vor găsi în ea un puternic mesaj educativ şi optimist, atât de necesar pentru formarea copiilor de azi, prezentat cu inteligenţă şi iscusinţă într-o poveste alertă, amuzantă, pe care copiii o vor considera irezistibilă. James Patterson, autorul seriei bestseller, a gândit o nouă poveste cuceritoare, un roman-satelit al seriei GENERALA (publicat între volumul 2 şi volumul 3 al seriei) avându-l ca erou de data aceasta nu pe Rafe, ci pe ultrasimpaticul Jamie Grimm, un băieţel cu un extraordinar simţ al umorului.

 

Patrick Rothfuss

Numele vântului

Cronicile Ucigaşului-de-regi

Ziua întâi

Editura RAO

Un roman fantasy, dar şi un roman de dragoste şi o satiră. „Într-un târguşor uitat de lume, hangiul Kote duce un trai searbăd, învăluit de întreita tăcere a Pietrei de Hotar. Lucrurile se schimbă însă când la han îşi face apariţia Cronicarul, un învăţat hotărât să scoată la lumină trecutul misterios al hangiului. Căci Kote este nimeni altul decât Kvothe, cel mai mare (anti?)erou al vremii sale, alchimist priceput, ibovnic iscusit şi muzician desăvârşit, Kvoth Neînsângeratul, Kvothe Ucigaşul-de-Regi. Dornic să lămurească adevărul din spatele propriei legende, Kvothe îşi deapănă povestea, de la copilăria într-o trupă de artişti ambulanţi şi anii de mizerie petrecuţi ca orfan pe străzile unui oraş înţesat de primejdii până la nemaipomenitele peripeţii ca învăţăcel la marea Universitate, locul unde ştiinţa se împleteşte cu magia.”

 

Călin Crăciun

Etnocritica

Editura Paralela 45

„Studiul de faţă propune configurarea, fie şi la modul schematic, a etnocriticii în câmpul «ştiinţei» literaturii, considerând-o reclamată de existenţa unei dimensiuni etnice care transpare în opera literară cultă. Ea are în primul rând menirea de a contribui la o mai bună înţelegere a textului, explorându-i sistematic acea latură care scapă unor alte tipare de investigaţii. Totodată îşi aduce contribuţia la o mai clară definire a ideii de literatură naţională.” Autorul, născut în 1975, este redactor al revistei „Vatra” şi profesor de limba şi literatura română la un liceu târgumureşan. Cartea de faţă este debutul său editorial – „un debut îndrăzneţ în idee – poate chiar riscant” (Al. Cistelecan)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO