Ziarul de Duminică

Intentii frumoase

24.03.2006, 00:00 21

Se simte... placerea cu care incruntatul filosof evoca - sub pretextul ca dezaproba - erectia, actul sexual, sexul femeii...

Intr-o carte intitulata bombastic - Cand Dumnezeu se exileaza-n tine, Timisoara, Ed. Brumar, 2005 - un tanar autor, cu intentii frumoase (si cu trasaturi frumoase, dupa cum reiese de pe ultima coperta a cartii), Aurel Curca Udeanu, monologheaza-filosofeaza intr-un stil poematic-sacerdotal care reuseste cu greu sa-i ascunda lipsa de idei. "Ideile" tanarului autor sunt de fapt elanuri sexuale, specifice varstei, pe care el si le manifesta indirect, demagogic, prin refuzul dragostei carnale si prin misoginism:

"Femeia este lectia tragica a lui Dumnezeu ca lucrul in sine exista doar multumita nervilor nostri in erectie.";

"Ea, vinovata ca, aflat in Ea, ingratul de tine, Il uiti pe Cel-ce-te-tine-in-Existenta, in timpul cat te afli in Ea!";

"Dupa ce, din doi timpi si trei miscari, s-a dezbracat si Ea (ah, Triunghiul Bermudelor dintre coapsele Ei!), a inceput sa te sufoce cu sarutarile Ei, sa te sfasie cu dintii, sa te mursece (se enervase deja!), smulgand halci crude din tine, infulecandu-te pe nemestecate."

Se simte... placerea cu care incruntatul filosof evoca - sub pretextul ca dezaproba - erectia, actul sexual, sexul femeii etc.

Un tanar ziarist din Zalau, Daniel Sauca, si-a insusit (probabil din presa bucuresteana) obiceiul regretabil de face glume proaste pe seama oamenilor politici. Faptul ca atacurile sale se indreapta impotriva unor lideri ai PSD, partid care a adus prejudicii Romaniei, nu constituie o scuza. Stilul grobian-mistocaresc il descalifica pana la urma pe autor, nu pe oamenii politici vizati:

"In timp ce in PSD tandemul Ionel & Bombonel provoaca din ce in ce mai multa iritare, in randul membrilor de partid si a sondajelor, gasca de la Cluj, cu mertanul Rus in frunte, striga tare, s-auda si miticii, ca daca nu se reformeaza partidul, au gresit adresa. Pai, cu Ionel cu potenta ca la 45 de ani (puteti sa-l incercati) si cu Bombonel infrant si de iepuras, si de Micul Titulescu, si de mai cine vreti voi, nu cred ca PSD se va reforma pururi veci." etc. Cum adica "mertanul Rus"? Ce gluma-i asta: "puteti sa-l incercati"? Citind asemenea grosolanii iti vine sa rosesti nu pentru Ioan Rus sau Ion Iliescu, ci pentru autor.

Zecile de articole de acest fel, risipite in presa locala, au fost adunate cu pietate de Daniel Sauca si publicate sub forma de volum (Homo silagenssis, vol. I, editoriale, articole, pamflete, eseuri, Zalau, Ed. Caiete silvane, 2006). Autorul doreste, dupa cum se vede, sa le salveze de la uitare, desi in interesul lui ar fi ca toata lumea sa le uite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO