Ziarul de Duminică

ISTORII DIN UMBRA / Intelectualii si terorismul (VII)

ISTORII DIN UMBRA / Intelectualii si terorismul (VII)

1. Nicolae Iorga – victima a „terorismului legionar"; 2. Profesorul Librescu (primul rand, al doilea din stanga) si unii dintre studentii pe care i-a aparat

03.03.2009, 11:59 54

 

 

Savanti, universitari, studenti

Avand in vedere prestigiul, influenta de care se bucura in societate, oamenii de stiinta, profesorii au fost, de-a lungul istoriei, „tinta" unor actiuni de natura terorista.
 

Sunt cunoscute, in perioada Evului Mediu, represaliile la care au fost supusi unii savanti de catre Inchizitie, atunci cand descoperirile, noile cai deschise de ei gandirii umane contraveneau preceptelor religioase, „puritatii" credintei, asa cum erau ele reprezentate si „aparate" de Inchizitie. Giordano Bruno a sfarsit ars pe rug, iar Galileo Galilei a trebuit sa isi renege convingerile sale pentru a-si salva viata.

„Terorismul de stat" promovat de regimurile totalitare a acordat o deosebita „atentie" oamenilor de stiinta mai ales atunci cand acestia erau evrei, in numele pastrarii „puritatii rasei" si al ideologiei national-socialiste, ceea ce i-a facut pe unii dintre cei mai proeminenti oameni de stiinta si universitari sa paraseasca Germania. Este adevarat ca au existat si cazuri de pseudosavanti, medici care au participat la cercetari mergand pana la experimente umane in lagarele de exterminare, cum este cazul „ingerului mortii", Josef Mengele.
Masuri similare au fost adoptate si de regimul comunist din URSS, astfel incat multe din „mintile luminate" au ajuns in Gulag, cum a fost cazul savantului atomist Andrei Saharov, a carui riposta a fost adoptarea unei atitudini militante in favoarea drepturilor omului.
Nici Romania nu a fost ferita de asemenea represiuni, mergand pana la asasinarea marelui savant si profesor Nicolae Iorga de catre Miscarea Legionara in randurile careia se inregimentasera si numerosi studenti. In acelasi timp, nu poate fi trecut cu vederea sprijinul ideologic acordat de unii intelectuali promovarii legionarismului.
In perioada contemporana, in (prea) dese randuri, universitatile au fost vizate de o serie de organizatii teroriste, ceea ce a dus la un adevarat „asediul al campusurilor". In acelasi timp, studenti, chiar cadre universitare s-au pus in slujba unei asemenea ideologii.
Unele atentate au fost initiate de persoane care nu erau afiliate la asemenea organizatii, ci actionau potrivit unor „convingeri" proprii care, de cele mai multe ori, aveau semnificatia unor acte de razbunare cauzate de starea de marginalizare in care se aflau. Asemenea „teroristi individuali", deosebit de dificil de anihilat, s-au manifestat cu mai multa intensitate in clasa de mijloc din SUA, din cauza presiunilor sociale, a nerealizarii profesionale sau chiar a unor maladii psihice.
 

Studenti – victime, asasini

In anii 60, Rudi Dutschke s-a facut cunoscut in Germania Occidentala ca unul dintre cei mai importanti lideri ai miscarii studentesti de stanga. Influentata de marxism, ideologia promovata de el, care a inregistrat numerosi adepti in randurile studentimii germane, se baza pe ideea necesitatii reformei radicale a societatii capitaliste, a sprijinirii miscarii de eliberare din fostele colonii si democratizarii statelor socialiste. Desi dorea masuri concrete radicale care sa schimbe chiar esenta capitalismului, Dutschke respingea solutia terorista a atentatelor. Acuzat de catre cercurile extremiste de dreapta de „activitate subversiva" impotriva ordinii de stat, Dutschke este tinta unui atentat terorist in aprilie 1968, anul „exploziei" miscarilor studentesti radicale intr-o serie de state din vestul Europei, si moare cativa ani mai tarziu.
In aprilie 2004, Lucas John Helder, student la Universitatea din Wisconsin, SUA, apare in fata unui juriu federal, fiind acuzat de atentate prin trimiterea de „colete explozive". Halder, care se declara adept al ideii „proiectiei astrale", dorea astfel sa protesteze impotriva controlului excesiv al guvernului in diferite domenii si a interzicerii consumului de narcotice. Datorita starii sale psihice, Halder este declarat iresponsabil si nu poate suferi rigorile legii.
 

In 2006, Mohammed Reza Taheri, absolvent al Universitatii din Carolina de Nord, patrunde in campusul acestei institutii si raneste cu focuri de arma noua peroane. Motivatia actului sau a ramas obscura.

De asemenea atentate nu sunt ferite nici scolile. La 1 septembrie 2004, un grup de rebeli ceceni au ocupat localul unei scoli din Beslan (Osetia de Nord), luand ca ostatici 1.100 de persoane. In cursul tentativei de eliberare desfasurate de trupe de securitate rusesti, 334 dintre ostatici, intre care 186 de copii, si-ai pierdut viata.
In 2008, in Finlanda, altfel una dintre tarile in care actele de violenta publica sunt extrem de rare, Pekka-Eric Auvinen patrunde intr-o scoala din localitatea Tuusula si ucide sapte persoane, dupa care se sinucide. Auvinen se declarase adept al selectiei naturale si purtator al unui „razboi impotriva umanitatii si guvernelor".
O deosebita emotie pe plan international, care a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste vulnerabilitatea „campusurilor universitare" in fata unor „teroristi individuali" si necesitatea unei implicari mai energice a autoritatilor, a starnit asa-numitul „masacru de la Virginia Polytechnic Institute" din Blacksburg (Virginia), de pe 16 aprilie 2007. Studentul de origine coreeana Seung-Hui Cho a asasinat prin impuscare 32 de persoane si a ranit numeroase altele. A fost condamnata pasivitatea autoritatilor universitare si a celor federale fata de persoanele cunoscute ca suferind de dizabilitati mintale si cu antecedente violente, cum era Seung-Hui Cho, ca si interventia tardiva a fortelor de ordine publica. De asemenea, acest incident sangeros a adus din nou in discutie prevederile considerate prea liberale ale legislatiei privind detinerea de arme de foc in SUA, care nu o data a facilitat initierea de atacuri teroriste.
Si organizatii cu profil terorist s-au implicat in „asediul campusurilor universitare". In iulie 2002, 9 persoane au fost ucise si 87 ranite prin atacul cu o bomba plasata la Jerusalem’s Hebrew University, atac revendicat de Miscarea de Rezistenta Islamica (HAMAS)
 
 

Profesori, cercetatori – tinte ale atentatelor

O serie de atentate impotriva intelectualilor s-au produs in atmosfera incinsa a Orientului Apropiat. La inceputul anilor 90, guvernul turc declansase masuri dure impotriva organizatiilor minoritatilor kurde care, la randul lor, desfasurasera actiuni teroriste. In aceasta confruntare se implica organizatia islamista Hezbollah, care trece la organizarea unor atentate teroriste impotriva „dusmanilor statului".
In 1990, este asasinata profesoara Bahriye Ucok, in varsta de 73 de ani, care protestase impotriva islamizarii invatamantului superior din Turcia.
In acelasi an, este asasinat un renumit cercetator in domeniul dreptului, Muammer Aksoy, din cauza opozitiei sale fata de obligativitatea portului islamic al femeilor.
Aceeasi soarta o are autorul unei enciclopedii critice a Islamului, Turan Dursan. Ulterior, s-a stabilit ca acest val de teroare impotriva intelectualitatii turce si a kurzilor a adus cu sine 5.000 de asasinate.
In 2005, Centrul Palestinian de Informatii face cunoscut un raport potrivit caruia agenti din cadrul Mossad in colaborare cu cei din SUA ar fi suprimat 350 de oameni de stiinta si peste 200 de profesori universitari din Irak.
 

 

„Bombardierul universitar"

Acest epitet a fost acordat unuia din cei mai sangerosi „teroristi individuali", Theodore John Kaczynski, absolvent al Universitatii Harvard, doctor in matematica si fost profesor la Universitatea California Berkeley, considerat inca din tinerete drept un „geniu", unul dintre cei mai valorosi specialisti in domeniul teoriei functiilor geometrice. Suferind de schizofrenie, Kaczynski a comis nu mai putin de 23 de atentate pe parcursul a 18 ani (1978-1995), omorand 3 persoane si ranind alte 18, marea majoritate din mediul universitar, prin trimiterea unor colete explozive. In manifestul pe care l-a dat publicitatii, el sustine ca asemenea acte extreme sunt necesare pentru „a atrage atentia asupra erodarii libertatii umane, ceea ce face necesara aplicarea unor tehnologii moderne pentru reorganizarea sociala". A fost capturat numai datorita faptului ca fratele sau i-a recunoscut scrisul intr-un manifest publicat in presa si a anuntat politia.
Kaczynski nu a fost singurul savant american acuzat de acte de terorism. Recent, a fost facut cunoscuta sinuciderea unui cercetator in microbiologie din SUA, Bruce Irvins, care lucrase la un laborator militar, in momentul in care a fost descoperit ca autor al atacurilor cu praful ucigator antrax, desfasurate in cursul anului 2001.

 

Victime romanesti

Din pacate, au cazut victime unor asemenea atentate si cativa dintre cei mai proeminenti cercetatori, universitari romani din diaspora.
Este cazul cunoscutului specialist in istoria religiilor Ioan Petru Culianu, profesor la Universitatea din Chicago, asasinat la 21 mai1991. In ciuda emotiei starnite si a unor investigatii asidue, motivatia si persoana care a executat atacul au ramas necunoscute. S-a presupus ca savantul ar fi fost asasinat de fosti legionari sau de agenti ai Securitatii ramasi operationali in strainatate, datorita pozitiei critice a lui Culianu fata de noua guvernare de la Bucuresti.
O alta victima a fost profesorul Liviu Librescu, originar din Romania, care a fost ucis in timpul „masacrului" de la Universitatea din Virginia din aprilie 2007, in timp ce incerca sa-si protejeze studentii de focurile de arma ale atentatorului dement.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO