Ziarul de Duminică

Iubire toridă pe o plantaţie de cauciuc/ de Stelian Ţurlea

Iubire toridă pe o plantaţie de cauciuc/ de Stelian Ţurlea
30.03.2012, 00:06 113

Radu Ţuculescu

Femeile insomniacului

Editura Cartea românească

"Se numeşte Septimius Ilarie. Un bărbat cu un aspect fizic comun, aparent fără însuşiri. Şi totuşi, cum reuşeşte un astfel de bărbat să cucerească numeroase femei, de la adolescente naive până la mature trecute prin numeroase experienţe? Cum reuşeşte să le satisfacă atât dorinţele sufleteşti, cât şi pe cele trupeşti? La aceste întrebări răspunde romanul Femeile insomniacului printr-o năucitoare cascadă de întâmplări descrise cu umor (uneori negru), ironie şi sarcasm. La sfârşitul lecturii, orice femeie îşi va dori să cunoască un barbat ca Septimius Ilarie şi orice bărbat şi-ar dori să semene, măcar puţin, cu acelaşi Septimius Ilarie."

Steve Berry

Tezaurul împăratului

Editura RAO

Traducere din engleză de Monica Sorina Andrei. Încă un roman de succes al celui care a semnat "Camera de chihlimbar", apărută la aceeaşi editură în urmă cu câţiva ani. În centrul poveştii, fostul agent de la Departamentul de Justiţie Cotton Malone, care caută adevărul despre moartea tatălui său. Descoperă că tatăl îşi pierduse viaţa în Atlanticul de Nord, pe când se afla într-o misiune ultrasecretă cu un submarin şi descoperise jurnale vechi în care se ascundeau informaţii cu consecinţe inimaginabile pentru omenire.

Gheorghe Schwartz

Cei o sută

Diavolul argintiu

Editura Curtea veche

Schwartz, profesor de filozofie şi psihologie la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi autor al mai multor cărţi de specialitate, este unul dintre cei mai prolifici şi mai originali scriitori contemporani din România. A publicat peste douăzeci de volume de literatură de toate genurile: proză scurtă, teatru, roman psihologic, istoric şi fantastic. Romanul de faţă face parte din ciclul Cei o sută, "o construcţie care mi-a umplut viaţa şi m-a făcut să trăiesc după orarul său". Este vorba de biografia a o sută de personaje din tată în fiu, începând de la căderea Babilonului. Romanul de faţă se petrece în Renaştere.

Cristian Livescu

Eminescu şi enigmele Caietului vienez

Strategiile textuale ale debutului literar

Editura Crigarux

Cuvânt înainte de acad. Mihai Cimpoi. Postfaţă - Dan Mănucă, Vasile Spiridon. "Lucrarea abordează debutul literar eminescian sub aspectul metodic al strategiilor textuale, produce o adevărată revoluţie coperniciană în eminescologie. În ce constă răsturanrea spectaculară în perspectiva exegetică? Autorul respinde categoric punctul de vedere conform căruia primele poezii ar fi marcate de imperfecţiuni şi neîndemânări stilistice.(…) Cristian Livescu încearcă o detaşare de grila romantismului, propunându-ne o altă perspectivă exegetică - Eminescu este un produs nu atât al romantismului, cât al estetismului vienez."

Amitav Ghosh

Palatul de cleştar

Editura Taj

Traducere din limba engleză şi note de Anca Vişan. "Un roman de epocă, despre dragoste, afaceri şi politică, care se întinde peste trei ţări (Birmania, India, Malaysia), trei generaţii, mai multe războaie şi un secol de istorie orientală, până în Birmania comunistă a anilor '90, un roman în care mai întâi se călătoreşte pe cai şi elefanţi, apoi în maşini de epocă şi avioane argintii. Când Rajkumar o zăreşte în Palatul de Cleştar pe Dolly, fata care pleacă în exil cu familia regală birmană, băiatul se îndrăgosteşte iremediabil. Anii trec, el face avere din exploatarea tecului în junglă, dar nu o uită pe fata de la Curtea reginei birmane. O iubire toridă pe o plantaţie de cauciuc din Malaya. "În anul 2010, Amitav Ghosh şi Margaret Atwood au câştigat Dan David Prize. Până la apariţia romanului "O mare de maci", "Palatul de cleştar" a fost, indiscutabil, timp de aproape un deceniu, cel mai mare succes internaţional al lui Ghosh.

Gheorghe Dragomir

Generale, să nu taci!

Editura Vremea

Cartea-surpriză a unui general nonagenar. A fost general al armatei regale, apoi inginer în cadrul Ministerul Industriei Chimice. "M-am născut într-un mic târg din Moldova, unde mi-am petrecut copilăria. Anii au trecut, am depăşit vârsta de 90 de ani! «Înţelesurile» şi explicaţiile s-au diversificat, multe au devenit adevărate obsesii. Am simţit un impuls puternic: «scoate-le din minte, aşterne-le pe hârtie!»Aşa au luat fiinţă rândurile pe care le prezint." Cartea cuprinde texte scurte, maximum trei file, cu consideraţii despre realităţile din jur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO